"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Impact van corona op flex

De coronacrisis duurt inmiddels al ruim een jaar. Voor de freelancers en flexwerkers heeft dat een grote impact gehad omdat bijna alle klussen wegvielen. Bepaalde sectoren zoals bijvoorbeeld theaters of operahuizen zijn volkomen stilgevallen, maar er zijn ook sectoren waar juist heel veel werk is zoals bij de GGD’s. Maar hoe gaat het nu met de flexwerkers en freelancers?

Flexers en freelancers

Koen Maas is freelance podcastmaker en copywriter. Hij wilde op een ludieke manier zichzelf representeren voor het publiek en heeft een bericht geplaatst op LinkedIn dat zijn klus was weggevallen. Hij heeft in dat jaar veel tijd doorgebracht met zijn gezin, dat was een positief effect. Op het werkgebied liep het anders. “Het is niet zo dat het overloopt van de werkzaamheden op dit moment.” Hij heeft veel diverse losse klussen gedaan. Daarnaast geeft hij aan dat je flexibel moet zijn als je freelancer bent. “Bijvoorbeeld een opdrachtgever heeft een klus voor je, een strategisch communicatieplan schrijven. Dat kan ik wel doen, maar is dat waarom ik freelancer ben geworden? Nee dat is het niet. Je neemt nu alles aan vanwege het financiële.” vertelt Koen Maas.

Ook operazangeres Maartje Rammeloo heeft het moeilijk. Er was al een dieptepunt, maar nu is het dieptepunt erger. “We zijn dit jaar meer kwijt geraakt dan vorig jaar.” Maar ze is met andere dingen bezig, bijvoorbeeld les geven om bezig te zijn en extra geld te verdienen.

Uitzendbureaus

Jurriën Koops, directeur van uitzendbrancheorganisatie ABU, zag dat vorig jaar de uitzendbranche er slecht voor stond. “Ik denk dat 100.000 uitzendkrachten in die tijd hun baan zijn kwijt geraakt.” Maar in een jaar tijd is er veel veranderd, de ABU wilt bedrijven helpen. Niet voor iedere freelancer is er een dezelfde impact, want sommige branches bleven doorwerken en sommige branches moesten sluiten, bijvoorbeeld de horeca. Jurriën Koops zag ook dat freelancers van baan gingen switchen. “Mensen die bij Schiphol niet meer konden werken, gingen de logistiek in.”

Toekomst

De toekomst is nog onzeker, maar Jurriën Koops geeft een aantal dingen aan die in de toekomst moeten blijven. Bijvoorbeeld samenwerkingen tussen de branches behouden. Aan het begin van de corona crisis heeft Jurriën Koops zelf het initiatief genomen met zijn uitzendbureau dat bedrijven die personeel te kort hadden zelf contact opnemen met freelancers. Daarnaast is snelheid en de urgentie waarmee beleid gemaakt kan worden belangrijk. De overheid heeft bijvoorbeeld in korte tijd een NOW-regeling opgesteld. Voor freelancers en flexers moet sociale zekerheid beter worden. Niet alle freelancers of flexers komen ervoor in aanmerking, omdat ze bijvoorbeeld te kort hebben gewerkt.

In het kort: de coronacrisis heeft niet voor iedereen dezelfde impact. Niet alle branches waren gesloten, maar het is wel zo dat freelancers en flexers die momenteel plat liggen hun best doen om zichzelf opnieuw uit te vinden. Sociale zekerheid is een belangrijk aspect voor de freelancers en flexers. Daarnaast is er flexibiliteit in het werk, omdat er geswitcht wordt tussen banen. Zie jij jezelf als een flexer in de toekomst?

 

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Brainnet adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Brainnet