"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Rozemarijn Struyck, oprichtster van Rooss Interimmers. Foto door Suzan Alberts

Een nieuwe site om interimmers te vinden: Rooss Interimmers

Opdrachtgevers en interimmers kunnen elkaar sinds enkele maanden vinden op Rooss Interimmers, een nieuw platform. De naam is afgeleid van de oprichtster, Rozemarijn Struyck. ZiPconomy sprak haar over het nieuwe initiatief.

Het doel van Rooss Interimmers is om direct sourcing makkelijker te maken voor opdrachtgevers, vertelt oprichtster Rozemarijn Struyck. Dit doet ze door middel van een eenvoudige site waar geen opdrachten of vacatures op staan, alleen profielen met de informatie die corporate recruiters nodig hebben om interimmers te zoeken. Tevens is er een verwijzing naar LinkedIn, zodat opdrachtgevers direct en gratis contact op kunnen nemen met interessante professionals.

De oprichtster legt uit: “Als opdrachtgever wil je zonder veel moeite snel een geschikte kandidaat vinden. Mijn ervaring in recruitment heeft me echt geholpen om het idee te ontwikkelen. Ik begrijp hoe complex de zoektocht kan zijn.”

“Sommige corporate recruiters moeten vijftig vacatures tegelijkertijd invullen. Als een daarvan een interim vacature is, moet de recruiter vaak daar direct alle aandacht aan geven. Ik werkte bijvoorbeeld voor een grote werkgever en moest acuut binnen één week iemand vinden én laten starten. Ik wilde zelf op LinkedIn direct beschikbare interimmers kunnen vinden en benaderen. Dat schoot niet op. Omdat interimmers meestal niet weten wat de coporate recruiter aan informatie nodig heeft, duurt het zoeken te lang. Het is onnodig complex als je snel rechtstreeks wilt werven.”

Acquisitie niet gewenst

Het idee is ontstaan vanuit frustratie en verwondering over het recruitmentproces. Rozemarijn Struyck vertelt: “Werving- en selectiebureaus hebben meestal hun eigen searcher. Daar wil ik helemaal van wegblijven. Dan zou ik meer gericht zijn op matchen in plaats van in te spelen op wat de opdrachtgever wil en wat de interimmer wil. Dat is snel en zonder kosten kunnen vinden. Bij bemiddeling ontstaat er een commercieel belang, een bepaalde afhankelijkheid die het snel vinden in de weg staat. Daarom reken ik geen percentage van het uurtarief of matching fee. Ik blijf zelf gewoon interimmen. Mijn doel is om mensen te helpen, ik heb geen businessmodel.”

“Ongevraagde acquisitie door bureaus kost opdrachtgevers zoveel tijd,” vertelt Struyck. “Het schrikt ze af om opdrachten online te plaatsen. Toen ik als recruiter werkte, werd ik een keer binnen één dag nadat een opdracht online kwam door vijf bureaus gebeld. Terwijl er duidelijk bij stond: acquisitie niet gewenst.”

Hoe het idee ontstond

Struyck besloot zelf een platform op te richten, om opdrachtgevers en interimmers te helpen om elkaar te vinden. “De website is ontworpen door negen IT’ers van Stichting BEE-Ideas. Deze stichting leidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op tot IT’er, bijvoorbeeld langdurig zieken, vluchtelingen en mensen die hun baan verloren. Dan kunnen ze aan de slag als scrum master of front-end developer. Ik ben erg tevreden over het resultaat, de functionaliteiten van de site sluiten echt aan op de behoeften van opdrachtgevers.”

Verschillende inhuurspecialisten is gevraagd naar hun mening, vertelt Struyck. “Ze vinden het super. Geen franjes, geen gedoe, transparant ” Videos over Rooss Interimmers werden op LinkedIn 50.000 keer bekeken, de website ontving 3.200 bezoekers sinds deze eind maart live ging en recent heeft de eerste interimmer een opdracht via de site gevonden.

Hoe het werkt

Interimmers betalen eenmalig € 7,50 zodat drie maanden hun profiel wordt getoond, volgens Struyck de gemiddelde tijd die het kost om een nieuwe opdracht te krijgen. Opdrachtgevers betalen niets en nemen via telefoon/mail of via LinkedIn contact op met interessante kandidaten. Ook is er de mogelijkheid om een ‘seintje’ te geven aan tien interimmers, om te polsen of ze beschikbaar zijn.

Het initiatief ligt dus bij de opdrachtgevers. Registreren, betalen en een opdrachtomschrijving opstellen zijn niet nodig. Als opdrachtgever kun je direct contact opnemen met interessante professionals.

Waarin Rooss Interimmers zich onderscheidt

In tegenstelling tot veel andere websites voor freelance opdrachten, richt het nieuwe initiatief zich uitsluitend op interimmers. Enkel profielen, geen opdrachtomschrijvingen of vacatures, alleen informatie over de meest recente rollen waar interimmers voor zijn ingehuurd. Ook verplicht de site niet tot het geven van gevoelige informatie.

Bij bemiddelaars worden persoonsgegevens vaak geanonimiseerd weergegeven, maar worden wel tarieven vermeld. Hier zet Struyck zich tegen af. “Door mijn eigen ervaring als interimmer en recruiter, weet ik wat makkelijk werkt en waar ik gezien wil worden. Op andere sites zijn namen en foto’s vaak vervaagd en is het slechts mogelijk om maar één tarief te vermelden. Er is geen flexibiliteit. Interimmers willen in gesprek kunnen gaan met opdrachtgevers over tarieven. Bij leidinggevende rollen past een hoger tarief dan bij andere rollen. HR weet toch wel wat gangbare tarieven zijn voor een bepaalde senioriteit.”

Meerwaarde ten opzichte van LinkedIn

Professionals zoeken op LinkedIn kan erg frustrerend zijn. “Je moet op LinkedIn precies de juiste trefwoorden invoeren, anders vind je niet de juiste mensen. Dat werkt op Rooss Interimmers veel makkelijker.” Interimmers hoeven zich daardoor geen zorgen te maken of in hun LinkedIn profiel trefwoorden ontbreken. Wat corporate recruiters namelijk nodig hebben staat op Rooss Interimmers. De site biedt zoekfunctionaliteiten zoals ervaring in bepaalde branches/specialismes, met grote/kleine bedrijven, met start-ups en scale-ups, met leidinggeven etc. Zoeken kost daardoor minder tijd.

“Ook voor interimmers zelf is LinkedIn niet meer wat het geweest is,” vertelt Struyck verder. “Vroeger plaatste je als interimmer een bericht dat je weer beschikbaar was, en vond je een nieuwe opdracht. Maar het algoritme verandert vaak en de berichten die worden getoond, zijn erg afhankelijk van de grootte van iemands netwerk. Als je als interimmer op LinkedIn plaatst dat je beschikbaar bent, zien recruiters dat pas als mensen de post liken en erop reageren. Het gaat niet meer zo makkelijk als vroeger.”

Een oplossing voor direct sourcing

Wat het zoek- en vindproces verder bemoeilijkt, is dat tot 60% van de interimmers geen eigen website heeft, merkt Struyck op. “Ik wil opdrachtgevers en interimmers helpen om een oplossing te vinden.” Het traditionele ‘post and pray’-model, waarbij opdrachtgevers afwachten tot freelancers reageren op opdrachten, tracht Rooss Interimmers te omzeilen. De site bevat alleen profielen, zodat opdrachtgevers zelf contact op kunnen nemen met geschikte kandidaten. Rooss Interimmers werkt zonder opdrachtomschrijvingen en zonder services met betrekking tot matching. De site is daardoor onafhankelijk en snel in gebruik en richt zich uitsluitend op interimmers.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie