"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Netwerk zelfstandige juristen groeit door. En heet vanaf vandaag : WeLegal

Het grootste netwerk voor zelfstandige juristen en advocaten in Nederland krijgt een nieuwe naam. OJ wordt WeLegal. Aanleiding is de toename van het aantal zzp’ers in deze sector.

Het Netwerk van Ondernemende Juristen (OJ) heet vanaf 1 februari WeLegal Network. De rebranding is ingegeven door de internationalisering van de zakelijke juridische praktijk en de ontwikkeling die de organisatie de afgelopen jaren doormaakte.

Oprichter Marijn Rooijmans: “Onze nieuwe naam zegt wat we al een aantal jaren zijn: ‘We are the Legal Network’ in Nederland. Onder zelfstandige professionals was dat al langer bekend, maar de markt mag het nu ook weten.”

Meer vertrouwen in zzp’ers

Waar voorheen advocaten vooral via een bureau werkten, vertrouwen opdrachtgevers nu steeds vaker in zzp’ers. Oprichter Marijn Rooijmans vertelt: “Zakelijke opdrachtgevers zijn steeds meer geïnteresseerd in alternatieven voor hun traditionele leveranciers. Dat zijn de 550 leden van WeLegal Network: ervaren advocaten en juristen die onafhankelijk werken, maar niet alleen. Samen bieden ze hun opdrachtgevers de collectieve kennis en ervaring van het netwerk.”

Zelfstandig ondernemerschap is niet meer onderscheidend

De oude naam, het Netwerk van Ondernemende Juristen, benadrukt voor Rooijmans vooral het zelfstandig ondernemerschap van de leden: “Toen we in 2006 begonnen, was die zelfstandigheid onderscheidend. Nu kiezen steeds meer goede advocaten en legal counsels voor een onafhankelijk bestaan als zelfstandig professional.”

“De besten sluiten zich bij ons aan,” legt Rooijmans uit, “om te profiteren van elkaars kennis en netwerk, maar zeker ook om opdrachtgevers te helpen bij vragen die buiten hun eigen expertise liggen.”

Het percentage zzp’ers dat zich aansluit bij een netwerk, verschilt per sector. Zo zijn bijvoorbeeld veel journalisten aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) maar zijn relatief weinig kunstenaars aangesloten bij verenigingen.

Internationalisering

Opvallend aan de naamswijziging van het juridische netwerk, is de internationalisering. De internationale naam maakt het innovatieve model achter het netwerk beter te begrijpen voor het toenemende aantal internationale cliënten waar WeLegal Network mee te maken heeft.

Ook het logo is nieuw. Hierover vertelt Rooijmans: “WeLegal Network is een club van juristen die bewust kiezen voor onafhankelijkheid. Het logo staat symbool voor de verscheidenheid, de diversiteit aan individuen die ons netwerk rijk is en voor de onafhankelijkheid en het vakmanschap dat we gemeen hebben.” Steeds meer juridische professionals kiezen voor het zzp-schap.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie