"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Het Flexhuis stelt netwerk kosteloos beschikbaar voor ziekenhuizen en zorginstellingen

Zorginstellingen hebben meer behoefte aan personeel dan ooit. Het Flexhuis stelt daarom haar portal FlexlinQ voor het invullen van losse diensten kosteloos beschikbaar. Directeur Frederieke Schmidt Crans hoopt de zorg hiermee te helpen in coronatijd.

Het Flexhuis is een MSP (managed service provider) voor de publieke sector, gespecialiseerd in de sector zorg. Directeur Frederieke Schmidt Crans vertelt dat zij nog nooit zo vaak gebeld is als in coronatijd. “Er was al schaarste en in coronatijd is het nog veel erger geworden.”

Tijdens de coronacrisis kreeg Schmidt Crans meermaals de vraag van niet-klanten of zij konden helpen. “Ze zitten met hun handen in het haar”, zegt de directeur van Het Flexhuis.

Schmidt Crans: “Onze MSP-dienstverlening is te complex om ‘even te helpen’ en bovendien heeft niet elke instelling daar behoefte aan. Voor wie gewoon snel mensen nodig heeft, kan FlexlinQ een uitkomst zijn.”

‘Als je kunt helpen, moet je het doen’

Ze vindt dat als je de mogelijkheid hebt om de zorg te helpen in deze zware tijd, dat je dat moet doen. “Wij kunnen niet toveren, maar wel een steentje bijdragen. We hebben een groot netwerk aan kwalitatief goede leveranciers en toegang tot de individuele zzp’ers.”

FlexlinQ brengt vraag en aanbod samen en werkt eenvoudig en intuïtief. Een afdelingsmanager kan binnen twee minuten een dienst uitzetten die dan direct naar alle geschikte partijen gaat. Schmidt Crans: “Kandidaten worden via de portal aangeboden en geaccepteerd, geheel geautomatiseerd dus.”

Nu bellen, straks komen

Het Flexhuis organiseert onder andere de inhuur van medisch personeel. Er zijn grofweg twee soorten zorgprofessionals: degenen die voor langere tijd bij een instelling aan de slag gaan en de flexwerkers die losse diensten invullen als er gaten in het rooster zitten.

Sinds 2016 ziet Schmidt Crans al dat de vraag naar medewerkers die ad hoc kunnen invallen fors is toegenomen. “Het is echt nu bellen, straks komen. De markt is erg versnipperd en dat maakt het lastig en tijdrovend voor de individuele afdelingen.”

Groot bereik

Het Flexhuis werkt met een VMS (Vendor Management Systeem) om de inhuur goed te organiseren en vast te leggen. Maar zo’n systeem is niet geschikt voor het invullen van losse diensten. “Daarom hebben we zelf een portal gebouwd: FlexlinQ”, zegt ze. “Het heeft een groot bereik. Zowel leveranciers als zzp-ers zijn hier kosteloos op aangesloten. Het bij elkaar brengen van beide smaken maakt de portal dan ook uniek. Het sluit echt aan op de behoefte als een ziekenhuis bijvoorbeeld geen eigen personeel meer beschikbaar heeft.”

Inmiddels zijn er al meer dan 20.000 diensten aangevraagd via deze portal. Meer dan 85% van de aanvragen wordt ingevuld. “Dat is echt heel veel in deze krappe markt.”

Rechtstreeks contact met partijen

Het Flexhuis zorgt ervoor dat de leveranciers en zzp’ers die zijn aangesloten op FlexlinQ ook meteen aan de slag kunnen. Zzp’ers zijn onder andere specifiek in staat om losse diensten te draaien, hebben een recent KvK-uittreksel ingeleverd en voldoen aan de bevoegdheid- en bekwaamheidseisen.

Ook de leveranciers worden gecheckt. Zij moeten bijvoorbeeld de juiste WAADI-registratie en een SNA-keurmerk hebben. Bovendien moeten ze voldoen aan keurmerken of gedragscodes van brancheorganisaties.

Deelnemen

Schmidt Crans: “Als MSP-dienstverlener organiseren wij voor onze huidige opdrachtgevers het hele proces, van aanvraag tot aan betaling. Dat doen we in dit geval niet. De portal faciliteert het deel van vraag en aanbod, maar bij het accepteren van een dienst regelen de partijen het verder zelf met elkaar. Is er behoefte aan meer, dan schakelen we over op het MSP-programma.”

Als een zorginstelling wil aansluiten kan dat door een email te sturen naar info@hetflexhuis.nl of te bellen naar 085-3001237. Iedere deelnemende organisatie krijgt een eigen account en kan meteen diensten uitzetten op de portal.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie