"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Beste kabinet, u maakt rommel. Wie ruimt het op?

Politiek en polder maken al jaren een rotzooi van de arbeidsmarkt, schrijft Roos Wouters van de Werkvereniging. Ondertussen zijn modern werkenden bezig met oplossingen. “Werk ons niet tegen, maar ondersteun ons.”

De arbeidsmarktdiscussie is inmiddels vast onderdeel van elk kabinet. Al jaren speelt dezelfde tweestrijd tussen vast- en flexwerken de hoofdrol. Inmiddels zijn we geen steek verder en heeft dit kabinet de troep op de arbeidsmarkt alleen maar verergerd – net als zijn voorgangers.

Het is een vicieuze cirkel waarbij het probleem continu wordt doorgeschoven. Ondertussen zijn het de zzp’ers en Modern Werkenden die met de rotzooi achterblijven. Tijd dus voor politiek Den Haag om uit zijn bubbel te stappen en te luisteren naar de mensen over wie het gaat. Want beste kabinet, word nou eens wakker: de arbeidsmarkt heeft juist behoefte aan meer flexibiliteit en arbeidsvormneutrale zekerheid.

De arbeidsmarkt is uit balans

De rommel die het kabinet maakt uit zich in de meest ironische vormen. Denk aan De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die juist tot disbalans leidt. Zo maakt de wet het makkelijker en goedkoper om vijftigplussers te ontslaan en duurder om flexwerkers in te huren, zonder dat die flexwerkers daarvan profiteren.

Nog zo een: de mislukte zzp-wet DBA. Deze wet moest duidelijkheid scheppen over de arbeidsrelatie tussen zzp’er en opdrachtgever, maar riep juist meer vragen op. Daarom zou de wet worden vervangen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Daardoor verkeren zzp’ers en hun opdrachtgevers nu al jaren in grote onzekerheid, terwijl schijnzelfstandigheid ook niet wordt aangepakt.

Je bent werknemer tenzij… tenzij wat?!

De rommel wordt alleen maar groter. Conceptpartijprogramma’s beloven weinig goeds. Sterker nog, het lijkt erop dat het volgende kabinet alleen nog maar meer rotzooi gaat maken.

Zo pleiten vrijwel alle partijen ervoor om andere werkvormen dan het vaste contract terug te dringen. Ook is de meerderheid voor verplichte deelname aan ouderwetse, gecentraliseerde sociale zekerheid. Zo’n zekerheid pint mensen vast op hun werkvorm of branche en maakt hen statisch op een arbeidsmarkt in beweging.

Ondernemer tenzij…

De zekerheid van een vast contract in 2020? 18 miljard noodsteun. Maar dat een ‘vast’ contract tegenwoordig geen baanzekerheid meer biedt, durft geen partij of commissie hardop te zeggen. Toch kunnen politiek en polder beter eerlijk zijn over het feit dat het vaste contract alleen nog schijnzekerheid biedt.

Waar bedrijven in de jaren ‘70 nog zo’n veertig jaar bestaansduur hadden, is dat inmiddels gehalveerd. Om echte bestaanszekerheid te creëren zouden we werkenden moeten ondersteunen in de overgang naar een arbeidsmarkt waar je niet wordt gezien als werknemer (tenzij) maar als ondernemer (tenzij).

Op zo’n arbeidsmarkt is de opbouw van zekerheden gekoppeld aan de persoon in plaats van aan zijn contract. Zo worden alle werkenden wendbaar en weerbaar.

Wilt u dat de werkende voor u kiest? Kies dan voor de werkende!

Modern Werkenden verlangen naar een grote schoonmaak in politiek en polder. Ook Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, constateert dat steeds meer burgers zich afvragen: “Handelt de politiek wel in mijn belang?”

Modern Werkenden vragen zich dat al veel langer af. Velen van hen neigen naar een negatief antwoord. Zo blijkt uit onderzoek van de Werkvereniging dat slechts 12% denkt dat er een politieke partij is die opkomt voor Modern Werkenden. En niet meer dan 4% van de Modern Werkenden voelt zich vertegenwoordigd door de huidige polder, waarbij achterkamer-deals doorgaans blind worden overgenomen door het kabinet. De polder zal de kloof tussen Den Haag en de Modern Werkende dus alleen kunnen dichten wanneer zij ook zelf radicaal vernieuwd zodat álle werkenden er vertegenwoordigd zijn en gehoord worden.

Politieke partijprogramma’s scoren slecht op Modern Werkenden Meetlat

Nederland telt momenteel meer dan 1,1 miljoen zzp’ers die samen goed zijn voor zestien zetels in de Tweede Kamer. Wanneer je daar alle andere Modern Werkenden bij optelt dan gaat het om zo’n 3,5 miljoen mensen: dat is 30% van alle kiesgerechtigden.

De Werkvereniging roept politiek Den Haag dan ook op eindelijk echt te luisteren naar wat Modern Werkenden beweegt. Zelf geven zij aan dringend behoefte te hebben aan ruimte voor moderne werkzekerheid en sociale zekerheid, in vormen die niet van bovenaf worden opgelegd maar vanuit de samenleving zelf komen. Toch scoren, op een enkel lichtpuntje na, alle partijprogramma’s droevig slecht op de Modern Werden Meetlat, de Stemwijzer voor Modern Werkenden.

Ondertussen ruimen we de rommel zelf op

Terwijl u, dames en heren in politiek en polder, de rommel nog steeds aan het vergroten bent, zijn Modern Werkenden al lang met oplossingen gekomen die beter en goedkoper zijn dan de ouderwetse, gecentraliseerde oplossingen die u voor traditionele werknemer en werkgevers heeft opgetuigd. Zij hebben manieren bedacht waardoor álle Nederlanders wendbaar en weerbaar worden op de arbeidsmarkt.

Het enige wat we van u, politiek en polder, vragen is om Modern Werkenden en hun oplossingen niet tegen te werken maar hen te ondersteunen. Met uw medewerking ruimen wij uw rommel namelijk veel sneller en beter op dan u dat zelf kunt.


De Werkvereniging is de grootste belangenorganisatie voor zzp’ers en andere Modern Werkenden. Momenteel zijn er zo’n 3 tot 4 miljoen Modern Werkenden, die geen van allen in het hokje van traditionele werkgever, werknemer of ondernemer vallen. De Werkvereniging is opgericht om al die Modern Werkenden een stem te geven. Benieuwd naar onze standpunten? Lees dan onze toekomstvisie ‘Zo willen Modern Werkenden leven, leren en werken’. Wij praten met en niet over Modern Werkenden.

Roos Wouters
Roos Wouters (1974) is spreker, dagvoorzitter en aanjager bij de Werkvereniging, het belangenplatform voor Modern Werkenden. Daarnaast spreekt, adviseert en inspireert ze het bedrijfsleven en de overheid op het gebied van arbeid- en organisatievernieuwing. Vernieuwingen die leiden tot minder werkstress en betere prestaties van de organisatie en de medewerker, nu en in de toekomst. Bekijk alle berichten van Roos Wouters

5 reacties op dit bericht

  1. Prima geschreven en wat betreft de vorige minister die er een zooitje van had gemaakt is 100% correct en weet je wat dat is die zelfde minister nu ook aan het doen van zijn huidige departement.

  2. Helemaal eens. Ondernemer, tenzij. Of in elk geval ondernemend. Ga er vanuit dat baan of werkgarantie niet meer bestaan. Dat iedereen zich zal moeten blijven ontwikkelen en wendbaar moet worden. Er zullen meer crisissen volgen. Bedrijven zullen sneller failliet gaan. Dat is helemaal geen ramp. Wordt je gedwongen te veranderen. Ik snap dat mensen na 40 jaar nu snakken naar pensioen. Niet omdat pensioneren zo leuk is, maar omdat er nu eenmaal niets 40 jaar lang leuk blijft om te doen. Van af en toe veranderen wordt je beter en gelukkiger. Als het vangnet er maar voor alle werkenden is.

  3. Goed geschreven. Het legt de vinger precies op de zere plek. Ik vraag me alleen wel af of de politiek hierdoor wel in actie komt.