"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Je droom volgen? Omarm de reis, ook de dieptepunten

Elke week gaan Nina van den Dungen, radiohost bij BNR, en Hugo-Jan Ruts, hoofdredacteur van ZiPconomy, in gesprek met verschillende zzp’ers over facetten van het zelfstandig ondernemerschap. Deze week gaat het over je droom laten uitkomen en écht gelukkig zijn met je werk. Een gesprek door zzp’ers, voor zzp’ers. Een link naar de podcast vind je onderaan dit artikel.

Hoeveel zzp’ers hun droom leven is niet bekend uit onderzoek, vertelt Hugo-Jan Ruts. Wel hoe tevreden ze zijn. Meer dan 80% van de zzp’ers die diensten verkopen is tevreden met hun werk, een kleine 30% daarvan is zelfs zeer tevreden. Bij werknemers ligt dit percentage aanzienlijk lager, namelijk 19%.

Sentini Grunberg is 90% tevreden met haar bestaan als zzp’er. Zij is zangeres, spreker, schrijver en marketeer. Ze woont en werkt over de hele wereld, nu op Curaçao. ‘De 10% verschil zit in het feit dat er een buffer moet zijn die nu door omstandigheden op is,’ legt zij uit. Zij laat zich niet ontmoedigen door tegenslagen die zij gekend heeft en blijft vooruit kijken. ‘Ik heb veel talenten, dat maakt het moeilijk om te focussen op één doel. Daarentegen kan ik juist daarom met creatieve concepten komen. Bovendien ben ik van mening dat je je ook kunt focussen op een project door alles aan de kant te leggen en daarna weer door te gaan met je opdracht,’ meent zij.

Zzp’er Dorothée Loorbach  is ook een allesdoener en werkt momenteel voornamelijk als schrijver en spreker. Zij is 100% tevreden met haar bestaan en dat is bijzonder omdat zij enkele jaren geleden nog geen 4 euro op haar rekening had staan en blut was. ‘Dit was het gevolg van een lange aaneenschakeling van onverstandige keuzes,’ licht zij toe. ‘Uiteindelijk verrichtte ik bijna gratis werk in de veronderstelling dat ik levens kon veranderen met mijn werk. Dan kreeg ik een fles wijn en dat vond ik al heel fijn. Het feit dat geld me niet interesseerde, betekende ook mijn financiële ondergang.’

Wake-up call

De wake-up call kwam toen haar dochter jarig was en zij nog geen taart kon bakken, laat staan een cadeautje kopen. Loorbach schoot in een overleefmodus die haar het lef gaf te doen wat zij eerder niet durfde. ‘De belangrijkste stap die je kan zetten is van nul naar een. Mijn plan – wat ik al in mijn hoofd had, maar niet durfde uit te voeren – was topondernemers te interviewen over ondernemerschap en geld verdienen en daarover een boek te schrijven. Dat boek verkocht ik via crowdfunding voor een tientje per stuk terwijl er nog geen letter op papier stond. Zo kon ik de taart voor mijn dochter bakken, ’ vertelt zij.

De belangrijkste stap die je kan zetten is van nul naar een.

Het werd vooral een ontdekkingstocht of rijkdom meer is dan een bedrag op de bank. ‘Ik ben alles wat ik leerde direct gaan toepassen. Ik ontdekte dat geld minder belangrijk voor mij was, maar tijd des te meer. In onze westerse wereld ruilt iedereen tijd voor geld. Ik trek nu een grens, voor de uren dat ik facturabel ben wil ik veel geld hebben, daarvoor koop ik tijd terug.’

Het verhaal van Loorbach is inspirerend. Ruts refereert aan het boek de Alchemist van Paulo Coelho waarin het bereiken van je droom is niet het belangrijkste is, maar het genieten van de reis. ‘Hoe doe je dat terwijl je je doel nog niet bereikt hebt,’ vraagt hij zich af.

‘De reis omarmen is belangrijk, dus niet alleen de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten,’ zegt Grunberg. ‘Emotioneel stabiel blijf je door bij te tanken, maar ook door kwetsbaarheid te tonen.’

De reis omarmen is belangrijk, dus niet alleen de hoogtepunten, maar ook de dieptepunten.

Van opdracht naar opdracht leven

Er zijn voldoende zzp’ers die al blij zijn met het feit dat zij een inkomen uit hun opdrachten halen. Zij vinden het goed genoeg als zij af en toe krenten uit de pap krijgen en pas dan écht leuk werk kunnen doen.

Wat Loorbach tegen die mensen zou zeggen is dat je dan net zo goed kan stoppen als ondernemer. ‘Veel te veel zzp ers zijn, naar mijn mening, per ongeluk gaan ondernemen. Zij wilden ergens vandaan, hadden een burnout of een eikel van een baas. Vervolgens gaan ze voor de ergste baas van de wereld gaan werken, namelijk zichzelf! Er ontstaat verkapt calvinisme als het dan ineens alleen gaat om de rekeningen te betalen,’ meent zij.

In de Alchemist is het hebben van een doel belangrijk. Als je niet wilt veranderen ga dan niet weg. Je moet een reden hebben om te bewegen. Als je de eerste stap hebt gezet is je perspectief anders, pas dan kan je stap twee bepalen.


ZiP Facts, bron: zelfstandig arbeidsenquête van CBS/TNO:

  • Bijna 30% van de zzp’ers die diensten verkopen zijn zeer tevreden over hun werk.
  • 52% van de zzp’ers is tevreden, dus opgeteld is meer dan 80% tevreden.
  • Bij werknemers is 19% zeer tevreden, aanzienlijk minder dan bij zzp’ers
  • Zeer ontevreden is 4% van de zzp’ers tegenover 3% van de werknemers.

Luister de hele podcast over je droom laten uitkomen – (aflevering 6) of een van de andere podcast voor eigen bazen’ terug via onderstaande links. 

Zzp’er zijn is vrijheid, hard werken, je netwerk afschuimen, onderhandelen en een stroom aan administratie. Nina van den Dungen, zelf ook eigen baas, bespreekt alle aspecten van dit leven met zzp'ers en experts in ZZP Café. Hugo-Jan Ruts van ZiPconomy is haar co-host. Bekijk alle berichten van ZZP Café