"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

CBS cijfers: zelfstandigen hebben het weer net zo druk als voor de coronacrisis

Het aantal uren dat zelfstandigen werken ligt weer op het niveau van voor de start van de coronacrisis. Dit na een stevige dip in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit CBS cijfers over het derde kwartaal. Zelfstandigen werkten in dat kwartaal in totaal 699 miljoen uren. Een jaar geleden was dat 689 miljoen.  Het aantal gewerkte uren ligt nog wel 2% onder het vierde kwartaal van 2019.

In haar Enquête Beroepsbevolking (EBB) meet het CBS het aantal uren dat zelfstandigen werken. De hierboven getoonde cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoensinvloeden. Het CBS vraagt naar ‘gewerkte uren’ in de eigen onderneming. Dat zijn dus niet alleen uren die in rekening gebracht kunnen worden bij klanten. Deze cijfers laten daarmee niet alle vraaguitval onder zelfstandigen zien. Het herstel zegt wel iets over de mate van bedrijvigheid onder deze groep.

Vorige maand liet de KVK weten dat het aantal startende zelfstandigen ook weer wat toeneemt, maar dat er daarnaast ook een record aantal is gestopt. Daarmee neemt het aantal zelfstandigen maar heel beperkt toe. De groei van het aantal gewerkte uren komt dus vooral door zelfstandigen die dat al waren en het weer drukker hebben.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Ik denk dat ze een heel segment van de zzp-markt dan over het hoofd zien, want mensen in de catering, evenementenbrache en horeca hebben echt nog niet een tiende van wat zij normaal aan opdrachten hebben….