"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Startup Cowboys.nl wil ondoorzichtige verdienmodellen online vacaturemarkt aanpakken

Ondernemers achter recruitmenttech-bedrijf Wonderkind en event-marketing bureau Boest richten hun pijlen op bureaumarges online vacatures.

Recruitment startup Cowboys.nl opent de aanval op de naar eigen zeggen ondoorzichtige verdienmodellen in de vacaturemarkt. Recruitment bureaus ondersteunen hun klanten vaak met het met plaatsen van personeelsadvertenties op vacaturesites. De inkoopmarges die bureaus kunnen krijgen, worden vaak niet verrekend met de klant. Volgens Cowboys.nl leidt dit veelal tot perverse prikkels waarbij adviezen vanuit de bureaus niet altijd in het belang zijn van de klant. De startup stelt dat die marges kunnen oplopen tot wel 80%.

Cowboys.nl, opgericht door Sem Zijlstra, Wouter Aijtink en Lars Wetemans, wil meer transparantie brengen in de online vacaturemarkt. Enerzijds door haar verdiensten volledig inzichtelijk te maken, doordat Cowboys.nl op basis van gewerkte uren factureert. Anderzijds door alle data die vrij komt bij het online adverteren van vacatures volledig transparant te maken. Volgens CEO Sem Zijlstra ontbreekt het aan transparantie op de markt.

“De recruitment industrie wordt gekscherend wel eens het wilde westen genoemd vanwege de vele cowboys die actief zijn. Cowboys.nl is een knipoog naar die markt en daarbij spelen we in op een bredere behoefte aan meer transparantie in de maatschappij.”, aldus Zijlstra. “Ook willen we ons onderscheiden door talent te werven met innovatieve campagnes op nieuwe media. TikTok, podcasts en zelfs de inzet van influencers moeten lastig bereikbaar talent in beweging brengen op de arbeidsmarkt.”

Ervaren ondernemers

Zijlstra en Aijtink, beiden ook eigenaar van event-marketing bureau Boest, zagen hun andere business ernstig krimpen als gevolg van het op slot gaan van de evenementenbranche door COVID-19. In minder dan een jaar na de oprichting groeide Boest vorig jaar uit tot marktleider in de Benelux op het gebied van event-advertising. Het Coronavirus gooide echter roet in het eten voor de ondernemers. Tijd om te rouwen namen ze niet. Samen met de derde partner, Lars Wetemans (mede-oprichter van recruitment scale-up en Sprout ‘Startup van het jaar’ Wonderkind) schakelden ze om naar de recruitmentbranche. “In tegenstelling tot de markt van vacatureplaatsingen op traditionele vacaturesites, was het in de eventbranche al heel gebruikelijk om transparant te zijn over verdienmodellen. Bovendien kent het werven van talent veel raakvlakken met het werven van bezoekers voor evenementen”, aldus Zijlstra. Cowboys.nl mikt voor komend jaar op een miljoen euro omzet.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie