"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zzp’ers gebruiken minder overheidssteun dan verwacht: meevaller van 2 miljard euro

Zzp’ers hebben duidelijk minder vaak gebruik gemaakt van inkomenssteun dan andere type ondernemers. De overheid heeft 2 miljard euro minder uitgegeven aan de inkomensondersteuning voor zelfstandige ondernemers dan begroot.

Slechts 17% van de zzp’ers maakte gebruik van de financiële regelingen van de overheid, blijkt uit cijfers die ZiPconomy heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KVK). Dat percentage is significant lager dan het aandeel mkb-ondernemers dat steun aanvroeg. Uit KVK onderzoek naar ondernemerschap en de impact van corona blijkt dat bijna de helft (46%) van de mkb-bedrijven met meer dan 9 persoonsleden in dienst een beroep deed op overheidssteun. Van de micro-ondernemers (2-9 in dienst) maakte 31% gebruik van financiële steun van de overheid.

Weinig impact

Waarom doen zzp’ers weinig beroep op hulp van buitenaf? Een derde geeft aan dat de coronacrisis weinig impact heeft gehad op de werkzaamheden, tegenover 23% van de micro-ondernemers en 19% van de ondernemers met meer dan negen mensen in dienst.

37% van de zzp’ers stelt dan ook net zo te kunnen doorwerken als voor de coronacrisis. Dit tegenover 28% van de micro-ondernemers, en een kwart van de ondernemers met meer dan 10 werkzame personen.  

Een meevaller van twee miljard

De overheid heeft ook minder geld uitgegeven aan inkomenssteun voor zzp’ers dan verwacht. Voor de eerste inkomensondersteuning, de Tozo 1, werd 3,8 miljard euro gereserveerd. Ongeveer 380.000 zelfstandigen, een kwart van alle zelfstandig ondernemers, hebben de inkomensondersteuning aangevraagd. De kosten hiervan bedroegen pakweg 2,5 miljard: 1,3 miljard minder dan oorspronkelijk was begroot, blijkt uit de toelichting op de begroting 2021 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Voor de Tozo 2 was 700 miljoen euro minder nodig dan verwacht. Een stuk minder zelfstandigen (90.000) vroegen deze steun aan. Dat komt onder andere door bijkomende nieuwe vereisten (zoals de partnertoets) en het aantrekken van de markt. Samen met de Tozo 1 had de overheid dus een meevaller van 2 miljard euro.

Andere factoren

Of de meevaller van de overheid alleen te danken is aan de weerbaarheid van zzp’ers, is nog niet duidelijk. Het kan ook zo zijn dat zzp’ers minder vaak steun aan hebben gevraagd vanwege de strenge eisen of onduidelijkheid van de Tozo. Concrete cijfers over hoeveel aanvragen zijn afgewezen, zijn er nog niet.

3 reacties op dit bericht

  1. Kunnen ze dan die domme vermogenstoets afschaffen voor al diegenen die zelf voor hun pensioen sparen en hun huis niet aflossen om zo nog wat geld achter de hand te houden voor mindere tijden? Of zeg tegen iedereen dat ze hun pensioenreserves moeten aanspreken of tegen niemand.

  2. Ik snap wel dat zzp-er minder beroep doen op overheidssteun dan andere mkb-bedrijven.
    Als je namelijk niet kunt aantonen dat je en bedrijfspand hebt, krijg je al geen now, ongeacht of je andere bedrijfslasten hebt die ook een aanslag plegen op je reserves.
    Dan heb je de inkomenstoets. Als je een partner hebt die een reguliere baan heeft, zit je al snel boven het bestaansminimum, en heb je dus geen recht meer op Tozo, al na de 1e versie van TOZO niet meer.
    Dus ik heb intussen geen eigen inkomen meer, mijn vaste lasten van € 800,– per maand lopen gewoon door, ik heb geen reccht op steun en de overheid houdt mijn beroepsuitoefening onmogelijk (catering en evenementscatering) . Let wel, ik zeg niet dat de maatregelen onnodig zijn, ik zeg welk dat mijn in20 jaar opgebouwd bedrijf buiten mijn macht om kapot gaat, en ik van niemand enige financiële steun of toekomstperspectief hoef e verwachten. Fijn voor de overheid, dat ze 2 miljard over houden.

  3. Fijne regering: eerst de voorwaarden voor steun aan zzp’ers bizar streng maken en dan constateren dat er minder aanvragen zijn binnengekomen. Hoe kan dat nou toch? Mooie meevaller van 2 miljard. Kunnen ze die weer weggeven aan bedrijven.