"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Budget ontwikkeladviezen ‘NL Leert Door’ nu al op

Het maximaal aantal aanvragen voor ontwikkeladviezen en omscholing is veel sneller bereikt dat verwacht. Kabinet stelt voor 2021 extra geld beschikbaar, maar GroenLinks wil eerder actie.

Werknemers en zzp’ers kunnen geen aanvraag meer doen voor de kosteloze ontwikkeladviezen die het kabinet beschikbaar stelde via de regeling NL Leer Door. Er was budget gereserveerd voor maximaal 22.000 aanvragen.

Het maximum was in een maand bereikt, schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit is veel sneller dan hij had verwacht.

‘Ik snap dat anderen teleurgesteld zijn’

De ontwikkeladviezen zijn onderdeel van het steunpakket voor banen en economie. Hiermee wil het kabinet werknemers en zzp’ers helpen die door de coronacrisis minder perspectief op werk hebben.

In totaal trok het kabinet 50 miljoen euro uit voor de regeling NL Leert Door. Daarvan was 14 miljoen euro gereserveerd voor ontwikkeladviezen. Dat budget is dus al op.

“De vraag naar ontwikkeladviezen overtreft al onze verwachtingen,” schrijft minister Koolmees. “Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand met hen meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt. En ik ben blij dat we ruim 20.000 mensen die hulp kunnen bieden. Maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn. Ik hoop dat zij via andere kanalen in aanraking kunnen komen met een adviestraject.”

Extra budget in 2021

Bij de presentatie van het steun- en herstelpakket afgelopen week is bekend geworden dat het kabinet voor 2021 extra budget uittrekt voor extra scholing- en ontwikkeladviezen.

Tweede Kamerlid Paul Smeulders vindt dat onvoldoende. Hij gaat Kamervragen stellen, want hij wil dat de minister sneller in actie komt. Smeulders: “Mijn voorstel om het budget voor ‘NL leert door’ te verhogen van 50 naar 150 miljoen euro werd vorige maand door de coalitie weggestemd onder het motto: niet nodig.  Terwijl dat juist in deze onrustige arbeidsmarkt zo ontzettend nodig is. Investeren in omscholing en hulp bij het vinden van nieuw werk zijn noodzaak.”

Dat het budget zo snel op is, komt waarschijnlijk doordat een aantal dienstverleners grote hoeveelheden aanvragen ingediend hebben, zonder dat ze daar overigens al coaches voor beschikbaar hebben.

Gratis online omscholing

Doel van het crisisprogramma NL Leert Door is om werkenden en werkzoekenden te helpen zich voor te bereiden op veranderingen op de arbeidsmarkt. Het programma staat ook open voor zelfstandigen. Met NL Leert Door financiert het kabinet niet alleen ontwikkeladviezen, maar ook kosteloze online scholing.

Naar verwachting komen de eerste opleidingen en cursussen deze winter beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden.

Andere opties

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid benadrukt dat er ook andere manieren zijn om financiële ondersteuning krijgen bij een adviestraject van een loopbaanadviseur. Zo zijn er werkgevers en vakbonden die een dergelijk traject financieren.

Ook opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen) van bepaalde sectoren of branches hebben hier vaak een regeling voor. Verder bieden regionale leerwerkloketten ontwikkeladvies.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht

 1. Moest even zoeken op internet sinds wanneer deze regeling bestond….. wist van niets.
  Mijn inziens is er niet ruchtbaarheid aan gegeven, maar dat kan aan mij liggen…
  Wat ik wel vond was dit:
  “Sinds 6 juli 2020 kunnen werkgevers de NOW 2.0 aanvragen. Werkgevers die de NOW 2.0-regeling aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan scholing te doen. Om werkgevers hierbij te helpen, introduceert het kabinet de regeling NL leert door. Vanuit deze regeling is € 50 miljoen beschikbaar voor ontwikkeladvies en (online) scholing.”

  Dit gaat over de NOW en dus gericht aan hen die hier gebruik van maken….dat doet een ZZP-er niet, alleen bedrijven waar mensen een arbeidscontract hebben maken daarvan gebruik en dus zij zijn op de hoogte van deze regeling…. welke ZZp organisatie heeft op deze regeling gewezen?
  Deze regeling is weer bedoel voor het “grote” geld…. “Werkgevers die de NOW 2.0-regeling aanvragen zijn verplicht om hun werknemers te stimuleren om aan scholing te doen.”
  En juist die werkgevers hebben dus nu overbodige krachten overboord gezet nadat ze NOW 1 geincasseerd hebben…