"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Deze landen nodigen professionals uit om te komen ‘thuiswerken’

Als je op afstand werkt, waarom zou je dan thuis blijven? Landen als Barbados, Estland en Bermuda nodigen professionals uit om een jaar in hun land te komen werken.

Door de coronacrisis staan organisaties meer open voor werken op afstand en dat schept nieuwe mogelijkheden voor zogenaamde ‘digitale nomaden’. Wie alleen een laptop en internetverbinding nodig heeft om zijn werk te doen, kan bijvoorbeeld een jaar wonen en werken op Barbados.

Werken op een tropisch eiland

Het Caribisch eiland heeft weinig coronabesmettingen en toch lijdt de economie flink onder de pandemie. Het land is namelijk voor een groot deel afhankelijk van toerisme en sinds de wereldwijde coronauitbraak blijven buitenlandse gasten weg. Op moment van schrijven geeft de Nederlandse regering een oranje reisadvies, wat betekent dat vakantiereizen worden afgeraden.

Daarom is de president van Barbados een speciaal programma begonnnen om thuiswerkers naar het eiland te lokken. Internationale bezoekers mogen met de ‘Barbados Welcome Stamp’ een jaar lang werken op het eiland.

Voorwaarden: minimuminkomen en coronatest

Een Zoom-vergadering bijwonen onder de palmbomen en vervolgens in de blauwe zee springen, dat klinkt voor veel professionalds best aanlokkelijk. Volgens nieuwszender BBC zijn vooral professionals uit de Verenigde Staten, Canada en het Verenigde Koninkrijk geïnteresseerd.

In prinicipe mag iedereen zich inschrijven om te werken op Barbados. Inschrijven kost 2000 dollar (zo’n 1700 euro) per persoon, of 3000 dollar (ongeveer 2500 euro) per gezin. Verder moet je minstens 50.000 dollar (42.000 euro) per jaar verdienen, een zorgverzekering hebben en een coronatest ondergaan.

Al met al is het een stuk eenvoudiger dan vóór de coronacrisis. Wie toen wilde werken op Barbados, was maandenlang bezig met formuleren invullen en moest bovendien Barbadiaanse inkomstenbelasting betalen. Dat hoeft nu niet: je blijft belasting betalen volgens de regels van het land waar je vandaan komt.

Estland: Digital Nomad Visa

Barbados is niet het enige land dat thuiswerkers wil lokken. Ook de Baltische staat Estland heeft een programma om internationale flexwerkers aan te trekken. Het zogenaamde ‘digital nomad visa’ maakt het mogelijk om een jaar lang te wonen en werken in Estland, als je kunt aantonen dat je op afstand kunt werken. Ook voor dit visum geldt een minimuminkomen: 3504 euro per maand. Het Digital Nomad Visa van Estland is goedkoper dan de Barbados Welcome Stamp: je betaalt 80 tot 100 euro, afhankelijk van de lengte van je verblijf.

Met de regeling wil Estland professionals van buiten EU trekken. Voor Nederlanders is de regeling niet interessant, want je hebt geen visum of werkvergunning nodig om in een ander EU-land te werken.

Bermuda en Georgië

Verder heeft ook Bermuda een speciale regeling voor digitale nomaden, het ‘Work from Bermuda Certificate’. Je kunt je sinds begin augustus inschrijven om een jaar te werken of te studeren op de eilanden.

Tot slot werkt ook Georgië aan een speciaal visum voor digitale nomaden. Hiermee wil de minister van Economische Zaken zowel de woningmarkt als de horeca stimuleren. Met slechts 12000 coronabesmettingen op 3,5 miljoen inwoners staat Georgië bekend als ‘veilig land’, zei ze tegen de lokale media. “We moeten ons goede imago op het gebied van gezondheid aangrijpen als kans om de economie te versterken.”