"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Overheden en dienstverleners verwachten snel weer oude niveau inhuur externen te zitten

Paul Oldenburg (HeadFirst Group), Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) en Hugo-Jan Ruts (ZiPconomy) bespreken de meest actuele cijfers over de arbeidsmarkt en verwachtingen van opdrachtgevers. Her en der is een zwaluw te zien, maar zeker niet in alle sectoren.

Drie kwart van de overheden en twee derde van de dienstverleners verwachten dat de omvang van de flexibele schil direct na zomer weer op het niveau van voor de coronacrisis zit. Dat blijkt uit een steekproef van HeadFirst Group onder haar opdrachtgevers. Bedrijven actief in de technologie branche verwachten een later herstel. Iets meer dan de helft van de industriële bedrijven verwacht echter ook een structurele daling van de flexschil van 20%.

De industriesector verwacht ook een trager herstel van de productiecijfers. Een derde verwacht snel weer op 100% te zitten, 15% verwacht pas na 2021 weer op de oude niveaus terug te zijn. Vooral dienstverleners verwachten een snel herstel. 65% denkt al weer snel terug op 100% te zitten.

Paul Oldenburg ziet in de cijfers een teken van herstel. “De algemene arbeidsmarkt toont indicatoren die enige aanleiding van optimisme geven. De trends zie je in de inhuurmarkt uitvergroot.” Na een flinke in vraaguitval in maart en april is het aantal nieuwe aanvragen voor interim professionals in mei weer met 30% gegroeid.

Structurele schaarste op de arbeidsmarkt, maar dan vooral voor bepaalde functiegroepen, is waarschijnlijk de reden waarom een deel van de dienstverleners (35%) verwacht dat de tarieven van extern personeel omhoog zullen gaan. Technologiebedrijven en overheden verwachten geen stijging. De helft van de techbedrijven denkt dat de tarieven gaan dalen. 

Meer thuiswerken is een blijvertje, zo blijkt uit het onderzoek. Niemand van de respondenten verwacht dat het percentage thuiswerken weer teruggaat naar de periode van voor corona. Dienstverleners verwachten dat het thuiswerken met meer dan 40% gaat toenemen. Ook 60% van de overheden denkt aan een dergelijke forse toename.

In de onderstaande opname van het webinar gaat Oldenburg dieper op deze cijfers in.

Arbeidsmarktcijfers: de vlag gaat nog niet uit, maar er zijn aanknopingspunten

In het webinar gaf Geert-Jan Waasdorp, directeur van data- en technologie bedrijf Intelligence Group, ook een actuele update van de arbeidsmarktcijfers. “De vlag gaat niet uit”, zo waarschuwde hij, “maar er zijn aanknopingspunten om enig herstel te zien.” De daling van het aantal nieuwe vacatures is gestopt. Studenten/bijbaners vinden in de laatste week weer massaal nieuw werk. Tegelijkertijd is de arbeidsmarktactiviteit op het laagste niveau ooit. ‘Mensen blijven zitten waar ze zitten’, zo legt Waasdorp uit. Dat betekent wel dat een groeiende werkloosheid nog niet betekent dat je ook makkelijker aan de juiste mensen kunt komen.

“Werven van bedrijfskritische doelgroepen wordt niet makkelijker, al kun je de markt wel tijdelijk afromen” zo zegt hij. Data laat zien dat er momenteel niet vaker websites met vacatures bezocht worden, maar wel dat die bezoeken meer dan voorheen leiden tot daadwerkelijke sollicitaties. “Om de juiste kandidaten te verleiden, is een goede arbeidsmarktcommunicatie nu belangrijker dan ooit. Ook richting zzp’ers.”

18% van de zzp’ers geeft in het ArbeidsmarktGedragOnderzoek van de  Intelligence Group aan direct open te staan om over te stappen naar een baan. 34% zegt misschien wel een baan te willen. Die cijfers wijken overigens niet enorm af van cijfers van twee jaar geleden (toen gaf 15% aan in loondienst te willen en 34% misschien), maar het geeft het potentieel aan voor opdrachtgevers om eventueel met zzp’ers het gesprek aan te gaan over een overstap.

Update cijfers en politiek

Zie voor meer informatie over het onderzoek onder opdrachtgevers en de arbeidsmarktdata deze opname van het webinar. Daarin bespreekt Hugo-Jan Ruts ook nog de politieke agenda van de komende paar weken tot het zomerreces van de Tweede Kamer.

 

 

Op 9 juli praten Oldenburg, Waasdorp en Ruts de markt weer bij op basis van verse cijfers en de uitkomsten van de politieke debatten later deze maand. Aanmelden voor dat webinar kan via deze link.

HeadFirst Group is marktleider in de Benelux op het gebied van het professioneel organiseren van externe inhuur. De organisatie biedt een diversiteit aan flexoplossingen, waaronder contracting, matchmaking, managed service providing (msp) en business consultancy. Er werken dagelijks ongeveer 15.000 professionals bij ruim vierhonderd opdrachtgevers in Europa, waarmee HeadFirst Group een jaaromzet realiseert van ongeveer 1,5 miljard euro. De bekendste merken van HeadFirst Group zijn de intermediairs HeadFirst, Between en Myler en MSP-dienstverlener Staffing Management Services. Door de unieke samenstelling van bedrijven – met ieder zijn eigen specialistische diensten - heeft HeadFirst Group een oplossing voor ieder inhuurvraagstuk. Zorgeloos inhuren, dat is onze belofte. Bekijk alle berichten van HeadFirst Group