"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK: ongeveer een derde minder startende ondernemingen. De cijfers over mei al weer iets hoger.

Vooral minder starters in april. Mei laat al weer wat meer inschrijvingen bij de KVK zien.

Geen verrassend nieuws: in april van dit jaar zijn er fors minder nieuwe ondernemers gestart ten opzichte van een jaar minder. In mei 2020 is de afname ten opzichte van mei 2019 iets minder groot geworden. Nog steeds zijn er ongeveer een derde minder ondernemingen gestart. Het gros daarvan start als zelfstandige zonder personeel. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van de KVK.

Tussen 1 januari 2020 en 31 mei werden iets meer dan zo’n 93.000 nieuwe bedrijven geregistreerd, waarvan een kleine 60% fulltime zzp’ers en iets meer dan 20% parttime zzp’ers. Dat is 9% minder dan in de vergelijkbare periode in 2019.

Zoals de bovenstaande grafiek laat zien zijn de verschillen per type onderneming groot. Voor de maand mei 2020 in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn de uitschieters de sectoren financiële instellingen (58% minder starters) en cultuur, sport en recreatie (36% minder starters). Alleen in de detailhandel was de aanwas van het aantal ondernemingen groter dan in 2019. Dat zijn vooral webshops.

In dezelfde periode werden 65.663 ondernemingen gestaakt, flink meer dan in 2019, toen tussen januari en mei er 55.330 bedrijven stopten. Dit grote aantal is volgens de KVK vertekend omdat er in het eerste kwartaal bijna 10.000 ambtelijke uitschrijvingen, zogenoemde deregistraties op verzoek van de Belastingdienst, hebben plaatsgevonden. Dat gebeurt als is gebleken dat een onderneming al langere tijd niet meer actief is.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie