"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kabinet onderzoekt per sector hoe zzp’ers kunnen deelnemen aan tweede pijler pensioen

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) wil het makkelijker maken voor zzp’ers om deel te nemen aan pensioenfondsen van bijvoorbeeld oud-werkgevers. Hoe dat precies moet werken, wil hij vanaf volgend jaar testen met ‘experimentwetgeving’.

Zelfstandigen moeten makkelijker vrijwillig pensioen kunnen opbouwen in de tweede pijler, bijvoorbeeld via het pensioenfonds van hun oud-werkgever. Ook als zij voorheen niet als werknemer hebben deelgenomen aan die pensioenregeling, schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag aan de Tweede Kamer. Hij laat onderzoeken hoe dat kan.

Testen per sector

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat per sector testen hoe dit moet werken. De ambtenaren zijn in gesprek met zelfstandigenorganisaties en pensioenfondsen. De minister wil vanaf 1 juli 2021 ‘experimenten faciliteren met experimentwetgeving’.

Afgelopen vrijdag bereikte minister Koolmees overeenstemming over de laatste knelpunten in de uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord.

Vrijwillig aansluiten

Koolmees: “Dit jaar zal duidelijk worden hoe het nieuwe pensioencontract en de transitie daarnaartoe eruit komt te zien. Op basis van de uitwerking van het pensioenakkoord kan in de loop van 2021 samen met sociale partners worden bezien welke mogelijkheden er zijn voor het vrijwillig aansluiten van zzp’ers”.

De meeste werknemers in Nederland bouwen pensioen op samen met de werkgever. Dit heet ook wel de tweede pijler en het is vaak een stuk voordeliger dan privé sparen.

Verplicht deelnemen

De vakbonden pleiten al langer voor een (verplichte) deelname van zzp’ers aan de pensioenfondsen. Hoe meer werkenden meedoen, hoe voller de pensioenpotten.

Momenteel zijn  onder andere zzp-schilders al verplicht om pensioen op te bouwen via het bedrijfspensioenfonds van die sector. Eerder bleek dat er te weinig steun was bij andere politieke partijen voor een verplichting voor alle zelfstandigen.

Aov voor zzp’ers

De vakbonden, PvdA en GroenLinks kregen het wel voor elkaar dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers komt. Daarover wordt waarschijnlijk volgende week meer bekend gemaakt.

 

Hugo-Jan Ruts & Claartje Vogel

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Als je deelname aan een pensioenfonds verplicht stelt, dan zou je m.i. ook (eindelijk) ook de mogelijkheid moeten bieden om een pensioengat in één keer vol te storten (dus belast eigen (spaar)vermogen overhevelen naar (onbelast) pensioenvermogen.

  • Dat zou mooi zijn… Een klein positief puntje in het geheel.

  • Helemaal mee eens! En zou wat mij betreft ook mogelijk moeten worden als deelname niet verplicht maar vrijwillig is.

 2. Er staat “Momenteel zijn onder andere zzp-schilders al verplicht om pensioen op te bouwen via het bedrijfspensioenfonds van die sector. ” Dit is echter het ENIGE bedrijfstakpensioenfonds waarbij zelfstandigen verplicht zijn zich aan te sluiten. En schilders zijn rechtszaken aan het voeren om hier onderuit te komen…. zo blij zijn ze er mee.
  Daarnaast zijn er beroepspensioenfondsen. Dat zijn vrijwel altijd zelfstandigen en die zijn ook verplicht. Deze:
  Loodsen
  Medisch Specialisten
  Openbare Apothekers
  Tandartsen en Tandarts-specialisten
  Dierenartsen
  Fysiotherapeuten
  Huisartsen
  Roeiers in het Rotterdamse havengebied
  Verloskundigen