"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
TOZO 2

“Toets inkomen partner bij TOZO 2”

Voorwaarden voor inkomensondersteuning zelfstandigen worden mogelijk strenger.

De voorwaarden om een Tozo aan te vragen worden strenger. Vanaf volgende maand wordt het inkomen van de partner toch weer meegenomen in de beoordeling of een zelfstandige de tijdelijke inkomensondersteuning krijgt. Dat meldt het FD vanochtend op basis van Haagse bronnen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark (VVD) wil volgens het FD zo een rem op het aantal aanvragen. Sinds de invoering van de regeling hebben ruim 440.000 zelfstandigen een Tozo aanvraag gedaan bij hun gemeente. In een eerder vraaggesprek met ZiPconomy deed Van Ark “moreel appèl” op de zelfstandigen. “Maak alleen van de regeling gebruik als dat echt nodig is. Als dat niet zo is, denk dan twee keer na of je er gebruik van wilt maken.” Blijkbaar vindt Van Ark dat die oproep onvoldoende gewerkt heeft.

€ 1.500 per maand

Bij de Tozo-regeling kunnen zelfstandigen, van wie het inkomen onder het sociaal minimum is gekomen, een inkomensondersteuning aanvragen. Afhankelijk van de gezinssituatie is dat maximaal € 1.500 per maand. Bij de huidige Tozo-regeling, die voor drie maanden geldt, wordt niet naar het inkomen van de partner gekeken.

Net als bij de NOW, de steun aan werkgevers, kijkt het kabinet nu naar de voorwaarden voor de verlenging van de corona-regelingen met drie maanden. Deze aanpassingen worden waarschijnlijk vrijdag in de ministerraad besproken en volgende week bekend gemaakt. Ook de NOW regeling wordt waarschijnlijk aangepast.

Geen vermogenstoets

Naast de inkomenstoets wordt bij de bijstandsregeling voor zelfstandigen, waar de Tozo een vereenvoudigde versie van is, ook getoetst op het vermogen. Nu invoeren van een vermogenstoets maakt de Tozo volgens Peter Heijkoop, voorzitter van de commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ‘onuitvoerbaar’, zo zegt hij in het FD. Een vermogenstoets doen kost te veel tijd.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

9 reacties op dit bericht

 1. Dit lijken mij terechte eisen. Iedere ondernemer moet bij economische tegenwind interen op eigen vermogen, dus ik zie niet in waarom dat bij een zzp’er anders zou moeten zijn. Ook dergelijke consequenties horen bij een keuze voor ondernemerschap

   • De overheid besluit dat bepaalde sectoren hun activiteiten moeten staken. Hierdoor dalen omzetten in veel gevallen met 100%. Het gooien op economische tegenwind is natuurlijk belachelijk. ZZPers en MKBers hebben net zo hard meebetaald aan uitkeringen en de huidige NOW-regeling maar worden nu kei en keihard genaaid. Als er dan gestopt wordt met steun dan op alle fronten, dus ook voor werknemers die in dienst zijn van ondernemers die al jaren risico’s nemen. 😉

    • En een werknemer die na ontslag en twee jaar tevergeefs solliciteren in de bijstand belandt: wel of niet toetsen aan het partnerinkomen en/of vermogenstoets? Of moet het collectief dat dragen?

  • COVID/ Pandemie risico hoort niet direct bij het ondernemerschap. Ik hoor Wiebes hier weer uitglijden. Ik heb een prima buffer maar mijn opdracht werd binnen 1 week beeindigd (en de 30 dagen opzegtermijn terzijde geschoven door een landelijk bekend bedrijf waar de overheid vorig jaar als aandeelhouder in is gestapt). Mijn vrouw verdiend circa € 1.500.- zodat ik geen aanspraak kan maken toekomstig op de TOZO. Vind ik niet rechtvaardig, mede als je ziet hoe de NOW (de WW premies zijn zeker onvoldoende om dit te financieren, dus komt uit algemene belastingmiddelen) gericht is op grote bedrijven. Keuze in Spanje vind ik dan een stuk logischer.

 2. In landen om ons heen ontvangen zzp-ers een percentage van hun omzet, in NL alleen een bijdrage op bijstandsniveau.

  Daar kunnen we iets van vinden, zonder te vergelijken met werknemers (hoewel er mi niets mis is met deze groepen vergelijken, dat doet iedereen al jaren).

  Erger vind ik dat de zelfstandigen die vanuit de zorgverzekeraars worden betaald WEL een percentage van hun omzet ontvangen (mini berichtje NRC). Terwijl tandartsen, fysio’s ed toch al niet de slechtst betaalde zzp-ers zijn…

  En ‘natuurlijk’ stijgen de zorgpremies…

 3. Het verbaast mij wel dat er nu een inkomenstoets voor de partner geld bij de Tozo2.

  Ook al mis je 1 vol inkomen (100% inkomensdaling) en heb je daardoor een groot gat…
  (Maximale hypotheek, huis is gekocht op 2 fulltime salarissen, gezin etc)

  Oplossing: Een lening afsluiten en hopen dat het ooit nog goed komt
  of in een nog groter gat zakken, het huis te koop zetten en onder een brug gaan wonen met partner en kids?!

 4. Partner inkomentoets is volledig belachelijk. Hoewel mijn partner een inkomen heeft, zijn onze financiën VOLLEDIG van elkaar gescheiden. Mijn partner woont bij mij, in mijn woning, die ik volledig betaal. Daarnaast hebben wij samen nog een hypotheek op een pand. Hoe moet ik 1,5 hypotheken betalen en alle overige bijkomende lasten, met bijna 100% inkomensdaling? En moet mijn partner dan ook mijn hypotheek betalen? En de helft van mijn andere hypotheek? Dat gaat toch niet? Ik denk dat ik ons samenlevingscontract moet verbreken en dat mijn partner elders maar moet inschrijven. Ik weet het anders ook niet…