"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Overleef de coronacrisis als zzp’er: ‘Doe soms eens water bij de wijn’ (video)

Hoe kom je als (zelfstandig) ondernemer coronacrisis door? In een webinar bespreken econoom Paul de Bijl en ondernemer Edward Belgraver (Verloning.nl) wat jij kunt doen om sterk uit de crisis te komen. “Maak een pitstop, maar kom ook snel weer in actie. Anders win je de race nooit.”

Hoe houd je de moed erin als je opdrachten wegvallen? Wat kun je doen om te zorgen dat je na de crisis weer zo snel mogelijk aan de slag kan? Hoe ziet de economie er straks uit? Dit soort vragen beantwoorden econoom Paul de Bijl en ondernemer Edward Belgraver van Verloning.nl in een interactief webinar van digitaal bureau Ngrane.

Ngrane organiseert tijdens de coronacrisis wekelijks gratis interactieve lunchsessies voor zzp’ers en ondernemers. Experts delen daarin hun kennis en ervaringen op het gebied van het nieuwe werken, persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid. Deze week blikten De Bijl en Belgraver vooruit op de toekomst van flexwerken en gaven zij zzp’ers praktische tips om te blijven groeien.

Onderaan dit artikel kun je het hele webinar terugkijken.

Grote verschillen

Edward Belgraver

Belgraver is al 12 jaar loonspecialist en eigenaar van Verloning.nl. Hij helpt naar eigen zeggen ruim 6500 zzp’ers met hun administratie en loonbetaling. Hij ziet grote verschillen tijdens de coronacrisis. Belgraver: “In de ICT, bezorgmarkt en online dienstverlening lopen veel opdrachten wel door. Groothandels en supermarkten doen goede zaken. Maar wie in de horeca of sportbranche werkt, verliest zijn bestaanszekerheid. Mensen maken zich echt zorgen of ze straks hun huur nog kunnen betalen.”

Hij betreurt de grote verschillen tussen de overheidssteun voor zzp’ers en de regeling voor werknemers. “Zzp’ers komen lang niet altijd in aanmerking en bovendien betaalt de overheid een veel lager bedrag voor zelfstandigen dan voor werknemers. En dat terwijl deze crisis niet onder het normale ondernemersrisico valt. Het raakt ons allemaal.”

Lees ook: Groeiende roep aan kabinet om meer te doen voor zzp’ers. “Trek steun voor werknemers en zelfstandigen meer gelijk.”

Hij pleit voor een bestaansminimum voor iedereen. “We denken nog steeds in hokjes, voor elke contractvorm een eigen oplossing. Dat past niet meer. Kunnen we het probleem niet overstijgen? Hopelijk helpt deze crisis ons om anders te denken.”

Wat kun je wel doen?

Hij adviseert ondernemers om na te denken over wat zij wél kunnen doen in deze tijd. “Misschien kun je je richten op een bepaald vakgebied of efficiënter werken”, tipt hij. De Bijl vult aan: “Denk na over jouw positie in de keten. Kun je bestaande partijen omzeilen? Een andere positie innemen? Onderzoek eens waar jij nog meer waarde kunt toevoegen.”

Het businessmodel volledig veranderen is lang niet altijd mogelijk, weet De Bijl. “Je hoeft niet altijd het roer om te gooien. Wat je wel kunt doen, is de tijd zinvol gebruiken. Reflecteer op je businessmodel, investeer in een opleiding. Je hebt nu ruimte voor creativiteit en evaluatie, maak daar gebruik van.”

Reflecteren, leren en weer doorgaan

Hij haalt columnist Matthijs Bouman aan. Die schrijft in zijn column in het Financieele Dagblad dat het tijd is voor een pitstop. De Bijl: “Er is geen beter moment om onderhoud te plegen dan nu. Hoe zwaar je het ook hebt, grijp dit moment aan.”

Belgraver: “Zo’n pitstop is slim, maar het is volgens mij ook een kwestie van doen. Probeer ook gauw weer in actie te komen, anders win je de race nooit.”

‘Kom elkaar tegemoet’

Daarbij is de band met je partners, klanten en leveranciers ontzettend belangrijk, vertelt de directeur van Verloning.nl. “Je hebt elkaar nodig om er een succes van te maken. Als er straks weer werk te doen is, wil je doorgaan op basis van vertrouwen. Houd dat dus in gedachten als je het hebt over opzegtermijnen en contracten. Kom elkaar tegemoet en bespreek wat verstandig en gezond is.”

Daar is De Bijl het mee eens: “Stel niet alleen je eigen belang voorop. Doe soms eens wat water bij de wijn, zodat je in betere tijden weer met elkaar zaken kunt doen.”

Gratis weggeven: doen of niet?

Een vraag uit het publiek: hoe denken de experts over het gratis aanbieden van diensten in deze tijd?Belgraver: “Het is belangrijk om jezelf te laten zien, ook als je je waarde even niet kunt omzetten in geld. Ik doe het nu zelf ook, met zo’n gratis webinar. Omdat ik opleidingen zo belangrijk vindt en omdat het een fijne manier is om top-of-mind te blijven.”

De Bijl: “Alles wat je kunt doen om door te gaan, is de moeite waard. Wat een goede ondernemer onderscheidt van een slechte, is die drang om door te zetten bij tegenslag.”

Maar doe het wel verstandig, tipt de econoom. “Het risico is dat jouw dienst waarde verliest in de ogen van de klant. Denk daar goed over na. Je kunt bijvoorbeeld ook korting geven of een introductieaanbod doen.”

Samen met presentator Willemijn Buijn bespreken de experts ook de toekomst van de flexbranche na de crisis. Welke twee opties zij voor zich zien, zie je in het volledige webinar.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie