"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

KVK: aantal starters stabiliseert in eerste kwartaal 2020.

Het aantal startende zzp’ers lag in het eerste kwartaal van 2020 wat lager dan in dezelfde periode een jaar geleden. De effecten van de corona-crisis zitten volgens de KVK nog nauwelijks in deze cijfers.

Het aantal starters stabiliseert in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het eerste kwartaal van een jaar geleden. KVK (Kamer van Koophandel) registreerde in het eerste kwartaal van 2020 zelfs 174 starters minder dan in het eerste kwartaal van 2019. Ook het aantal stoppers is na een correctie vrijwel gelijk aan het jaar ervoor. Het aantal faillissementen nam in het eerste kwartaal met 3% toe ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Dit blijkt uit de KVK Bedrijvendynamiek die KVK vandaag publiceert.

De effecten van de coronacrisis blijken nog niet of nauwelijks uit deze cijfers over het eerste kwartaal. De crisis werd vanaf half maart pas voelbaar door maatregelen die het bedrijfsleven sterk raken. De eventuele effecten op het starten en beëindigen van bedrijven zullen daarom in het tweede kwartaal zichtbaar worden.

Zzp’ers

KVK registreerde in het eerste kwartaal van 2020 350 startende fulltime zzp’ers minder dan in het eerste kwartaal van 2019. Het aantal startende fulltime en parttime zzp’ers samen komt in het eerste kwartaal van 2020 uit op 52.353.
Per saldo komt het aantal fulltime zzp’ers op 1 april 2020 uit op 1.057.619 en het aantal parttime zzp’ers op 287.036. Een parttime zzp’er heeft bij zijn inschrijving in het Handelsregister aangegeven dat hij minder dan 15 uur per week in zijn onderneming steekt.

Faillietverklaringen

In het eerste kwartaal werden 3% meer faillissementen uitgesproken dan in het eerste kwartaal van 2019: het aantal steeg van 744 in het eerste kwartaal van 2019 naar 769 in het eerste kwartaal van dit jaar.
De sterkste stijging in absolute aantallen faillissementen is in het eerste kwartaal zichtbaar in de sector Logistiek: van 47 in het eerste kwartaal van 2019 naar 79 in het afgelopen kwartaal (68%). De grootste daling in absolute aantallen faillissementen vond plaats in de sector Gezondheid: het aantal daalde van 35 naar 19 (46%). Zeeland is de provincie met de grootste absolute en relatieve stijging van faillissementen: van 13 in het eerste kwartaal van 2019 naar 36 in het afgelopen kwartaal (177%).
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie