"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

‘Kabinet, beloon zp’ers met een buffer: geef ze een zelfstandigenverklaring’

Talloze zp’ers spreken hun eigen buffer aan om de coronacrisis door te komen. Het kabinet zou juist die ondernemers moeten belonen, betoogt Franklin Loman, oprichter van onder andere Maestro Academy .

De afgelopen maanden was veel discussie over de positie, de rechten en de plichten van zelfstandig professionals (zp’ers) op de arbeidsmarkt. Met de coronacrisis kwam daar de discussie over steun bij.

Veel zp’ers zouden begin maart direct in de problemen zijn gekomen. Hun inkomsten gingen naar 0. Hoe kan dat, als al het werk van februari nog gefactureerd is en men deze betalingen in maart zou ontvangen? Ook in april worden nog facturen van maart betaald. Toch begint het vanaf dit moment voor een aantal zp’ers problematisch te worden.

Zp’ers met een buffer

Voor mensen die zonder inkomen zitten moeten we uiteraard voorzieningen treffen. Maar denk ook eens aan de zp’ers met een spaarpot. Als samenleving zijn we ook geholpen als deze ondernemers hun buffers aanspreken om te blijven ondernemen.

Beloon de zp’ers die hun verantwoordelijkheid nemen en willen investeren in hun toekomst. Dus, in plaats van denken over kosten, misschien denken in kansen. Ik verbaas me dat zp-belangenbehartigers dit niet hebben voorgesteld.

Beloon ze met een zelfstandigenverklaring

Mijn voorstel: de zp’ers die zelf de kosten dragen en geen gebruik maken van de steunmaatregelen, ontvangen van de Belastingdienst een zelfstandigheidsverklaring tot minimaal 31-12-2022. Dit ongeacht de rol of opdracht die ze uitvoeren.

Eindelijk een oplossing op ondernemersniveau en niet op opdrachtniveau. De problemen rondom de Wet DBA zijn daarmee voorlopig opgelost voor die groep. Opdrachtgevers hebben zekerheid dat zij zaken doen met een ondernemer en hoeven dus geen claim te verwachten.

Kans voor de overheid en de ondernemer

Dit bespaart de belastingbetaler en de overheid geld. Ook in de toekomst, want iedereen met een dergelijke verklaring behoeft op dat aspect geen controle.

En de ondernemer, die kan zijn investering in zichzelf komende jaren terugverdienen. De zelfstandige is hier goed mee af en dit staat de wetgever ook niet in de weg om verder beleid te maken. Laten we denken in kansen.

 


Franklin Loman is oprichter van opleidingsintermediair Maestro Academy en oprichter van enige netwerkorganisaties op het gebied van Data & DataScience (DataConnected), Finance, Compliance & Risk (Finance Gilde) en Change Management (ProsciCmC). Voorheen werkte hij als commercieel verantwoordelijke bij intermediair HeadFirst en is voor de HeadFirst Group (strategisch) opleidingspartner.


 

ZiPconomy geeft ruimte aan auteurs die eenmalig een artikel willen plaatsen op ZiPconomy. Naam en functie van deze gastbloggers worden onder het artikel vermeld. Bekijk alle berichten van Gastblogger

6 reacties op dit bericht

 1. Ik ben nooit voorstander geweest van een zelfstandigenverklaring en dat gaat misschien ook iets te ver om die in het kader van de corona crisis in te voeren.

  Maar ik denk zeker dat er iets moet gebeuren voor ZPers die nu hun buffer (vaak pensioen spaargeld) gebruiken. Ik ben geen fiscalist, dus misschien kan iemand hier eens over bloggen? Is het zinvol om een FOR opname te doen? Zou het niet redelijk zijn van de overheid als we in de komende jaren wat ruimer zouden kunnen pensioensparen (fiscaal aantrekkelijk) om buffers weer aan te vullen? Dit soort vragen en ideeën dus. Ik ben benieuwd…

 2. Ook ik eet pensioen op. Het zou redelijk zijn als de kleine zelfstandige tenminste belastingvrij een (pensioenbuffer) zou mogen aanhouden en weer versneld opbouwen als deze ‘onder water’ staat.

  Ambtenaren en werkenden hun pensioen is heilig, daar wordt nooit aan getornd (wordt ook niet meegerekend als ‘vermogen’). Maar als kleine zelfstandige wordt pensioengeld gezien als beschikbaar vermogen, zonder rekening te houden met het toekomstige doel. Dat geld moet normaliter allemaal op voordat je in aanmerking komt voor steun.

  Het zou fair zijn als de zelfstandige een (leeftijdsafhankelijke) vrijgestelde buffer zou mogen aanhouden. Vrij van fiscaliteiten (vermogensbelasting) en dusdanig dat het niet wordt meegerekend als ‘vrij besteedbaar’ bekomen.

  Op die manier zou de zelfstandige veilig voor zijn pensioen kunnen sparen, en zijn eigen geld naar eigen inzicht kunnen aanwenden ter overbrugging van slechte(re) tijden. Als die slechtere tijden voorbij zijn, dan zou de zelfstandige zijn buffer ook weer versneld moeten kunnen aanvullen. De enige reden waarom ik weinig pensioen heb opgebouwd is omdat het geld dan ‘vast’ moet staan en ik er niet bij kan als de zaken minder goed gaan. Aangezien ik niet meteen ‘failliet’ wil gaan als er een paar slechte jaren zijn, moet ik bij mijn eigen geld kunnen. Ikzelf vind dat prettiger dan aankloppen voor een uitkering.

  Ik ben er immers van overtuigd dat ondernemers zelf hun broek willen kunnen ophouden, ook in slechte tijden. De overheid klaagt vaak dat zelfstandigen te weinig pensioen opbouwen. Wel: maak het dan mogelijk en fiscaal aantrekkelijk(er).

 3. Dat een ondernemer na een maand al in problemen komt vindt is wel erg vreemd. Dit zou inhouden dat hij normaal dus 365 dagen per jaar aan een opdracht zou werken. Volgens mijn gaan de berekeningen van je tarief ervan uit dat je 80% van de werktijd zonder opdracht zou zitten en die tijd moet gebruiken voor het plegen van acquisitie, administratie, vakantiedagen, etc.. Je boft als je direct weer ergens aan de slag kunt en dus geen gebruik hoeft te maken van deze gespaarde 20% (=2,4 maanden buffer). Maar dit is blijkbaar een verkeerde gedachte. Dit is gelijk als die grote bedrijven, deze maken jaren achtereen +5-15% netto winst en kunnen nog geen maand uitzingen zonder inkomsten. Jammer…

 4. Natuurlijk heb ik een buffer, maar als ik dat nu in moet zetten als normaal inkomen, gaat dat snel. En inderdaad, het is wel mijn buffer voor ziekte, vakantie, rustige tijden en pensioen. Ik heb Tozo aangevraagd omdat dat voor 3 maanden zou zijn, maar aangezien het mij al van begin af aan duidelijk was dat dit niet zo snel over zou zijn, kan ik dat geld goed gebruiken voor de toekomst.

 5. Op zich geen heel gek idee. Ik vraag het zelf niet aan, (nog) niet nodig.

  Ook vind ik het te kort door de bocht om iedereen zonder over een kam te scheren, maar vaak is het wel gek ja. Uitzonderingen die de regel bevestigen.

  Een vriendin van me is zelfstandig fysiotherapeut. Geloof me, dat is geen vetpot. Die werkt voor meerdere praktijken. Met dat krankzinnig lage uurtarief is een buffer opbouwen heel lastig, maar je weet wel dat je onder alle normale omstandigheden hele beperkte schommelingen hebt.

  Twee vrienden van me hadden een buffer waarvan ze net hun huis aan het verbouwen waren. Verdieping erop. Beide zelfstandig werkzaam in de cultuur sector. Geen vetpot, maar gezien de volle agenda’s met zekerheid durfde ze die buffer aan te spreken voor de verbouwing. Zekerheid blijkt in Corona geen zekerheid.

  Meerdere vrienden van me zijn professioneel sprekers. Die zingen het echt nog wel even uit, maar ook daar zie je dat wat het beste jaar ooit leek te worden ze echt bang zijn op het eind van het jaar hun hypotheek niet meer te kunnen betalen.

  Zelf ben ik heel blij dat ik anderhalf jaar geleden besloten heb dit huis te kopen en niet een ander huis waar ik mee bezig was dat op het randje van mijn mogelijkheden lag. Veel meer huis voor marginaal veel meer, maar wel mijn volledig buffer moeten investeren. Ik heb het risico niet genomen. Nu heel blij mee, als dit jaar volgens plan was gegaan had ik waarschijnlijk gebaald van mijn gebrek aan lef.