"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Belgische zp’ers somberder over gevolgen coronacrisis dan Nederlandse zelfstandigen: ‘Uiteindelijk voelen we allemaal de impact’

Vlaamse zelfstandig professionals zijn minder positief over hun situatie tijdens de coronacrisis dan Nederlanders, blijkt uit peilingen van ZiPconomy en Nextconomy.

De helft van de Belgische freelancers verliest opdrachten door de coronacrisis, blijkt uit een peiling van onze Belgische zustersite Nextconomy. Zo’n 70% van de Nederlandse zp’ers kan (deels) doorwerken, slechts 30% moest helemaal stoppen.

ZiPconomy hield een enquête onder 700 zelfstandig professionals die diensten (‘persoonlijk arbeid) leveren aan opdrachtgevers in het bedrijfsleven, (semi)overheid of non-profits. Deze specifieke groep zzp’ers heeft gemiddeld een hogere opleiding en de tarieven en inkomens liggen duidelijk boven het gemiddelde van alle zzp’ers. Het Belgische platform Nextconomy hield een vergelijkbare peiling.

Minder omzet

Als je de resultaten naast elkaar ziet, lijkt de impact groter in België dan in Nederland. Iets meer dan de helft van de Belgen (55%) verwacht een omzetdaling op jaarbasis van meer dan 30%. Een kwart denkt slechts de helft of minder van de voorziene jaaromzet te realiseren.

Nederlandse zp’ers verwachten een kleine omzetdaling: 43% denkt maximaal 20% minder te verdienen dit jaar. Wie vaker korte klussen doet, verwacht een grotere daling. Een enkeling verwacht zelfs meer omzet.

Impact voor iedereen

Toch is het te vroeg om te zeggen dat de impact groter is in België, dan in Nederland. Dat zegt Marleen Deleu, Director Trends & Insights bij Nextconomy.

“In België krijgen vooral freelancers in de evenementenbranche zware klappen”, vertelt ze. “Ook marketeers en webdesigners, maar minder in de farmaceutische omgeving, T&L, sommige ICT rollen. Die zijn nog steeds aan de slag en worden nog gevraagd. Dus of ze meer gevolgen merken dan de Nederlandse collega’s, zou ik zeker niet durven stellen. We weten dat we bijvoorbeeld veel HR-freelancers bevraagd hebben, dat beïnvloedt ook de resultaten.”

Zij verwacht dat overal dezelfde sectoren geraakt worden. “Alle mensen die daarin werken voelen de impact, of ze nu op de loonlijst staan of niet, en of dit nu in België of Nederland is.”

Buffer: Belgen hebben meer sociale voorzieningen

Nederlandse zelfstandig ondernemers hebben een grotere spaarpot dan de Belgen. Uit de Belgische enquête blijkt dat 35% van de zp’ers een buffer heeft voor meer dan vier maanden. In Nederland heeft 70% meer dan vier maanden gespaard.

Logisch, want in Nederland hebben zzp’ers minder sociale voorzieningen. Zij moeten dus wel meer sparen. “Hier in België hebben we iets meer sociale voordelen, onder andere bij ziekte of bevalling”, vertelt Deleu. “Sociale bijdragen zijn namelijk verplicht. Helaas is werkloosheidspremie daar geen van.”

Nuances

Ze nuanceert dat er relatief veel vrouwen de Belgische peiling hebben ingevuld. “Ik kan me voorstellen dat die zich meer voorzichtig uitlaten over financiële buffers dan mannen. Opnieuw, het staal is eigenlijk te klein voor algemene uitspraken.”

Dat de Belgische freelancers minder positief waren, kan ook komen door onduidelijkheid over overheidsregelingen. Deleu: “Er heerste vooral het ongenoegen over de ongelijke behandeling tussen de categorieën zelfstandigen. Deze week is het bericht gekomen dat dit wordt rechtgezet.” Lees de laatste update hier.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie