"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Uitzend, payroll of uitbesteden? ‘Zo ingewikkeld is het niet’

Hoe kies je de juiste contractvorm voor je flexibele inhuur? En hoe weet je of een tussenpartij betrouwbaar is? Juridisch experts Fariel Dilrosun en Cor de Koeijer van de branchevereniging NBBU delen hun tips.

“We kunnen best transparant en duidelijk zijn over contractvormen, zo ingewikkeld is het niet”, vindt Fariel Dilrosun, hoofd Juridische Zaken bij de Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU). Zij weet alles over de verschillende contractvormen voor flexibel personeel. Samen met haar collega Cor de Koeijer gaf ze een spoedcursus tijdens de webinarweek. Die kun je onderaan dit bericht terugkijken.

Want het onderscheid tussen vormen van flex is nog lang niet voor iedereen duidelijk. Het webinar is vooral bedoeld werkgevers die willen beginnen of net zijn begonnen met de inhuur van personeel. Denk aan mkb-bedrijven of startende ondernemers die het risico van werkgeverschap nog niet aandurven. Zij hebben een aantal opties op werk uit te besteden: uitzend, payroll of uitbesteden.

Uitzenden

Wie kiest voor uitzenden, legt de vraag voor geschikte mensen bij een uitzendbureau. Dit bedrijf gaat dan op zoek naar mensen die aan jouw eisen voldoen. Het uitzendbureau sluit een contract met de werknemer en stelt hem vervolgens ter beschikking aan jou als ondernemer.

De Koeijer: “De uitzendkrachten werken dan onder jouw leiding en toezicht. Als opdrachtgever ben je dus verantwoordelijk voor het werk. Je zorgt voor goede arbeidsomstandigheden en een veilige omgeving. En je zorgt er voor dat je de juiste informatie over de beloning en vergoeding van de uitzendkracht doorgeeft aan het uitzendbureau.”

Het uitzendbureau is de juridisch werkgever. Dit bedrijf zorgt dat de uitzendkracht op tijd zijn loon krijgt en verantwoordelijk is voor re-integratie als iemand ziek wordt. De uitzendkracht valt onder het cao voor uitzendkrachten. De Koeijer: “NBBU-leden vallen onder de NBBU-cao, de rest van de uitzendkrachten valt onder de ABU-cao’s. Die cao’s zijn vanaf 30 december 2019 nagenoeg hetzelfde.”

Daarbij geldt de inlenersbeloning. Dat betekent dat de uitzendkracht hetzelfde salaris ontvangt als andere personeelsleden in jouw organisatie die hetzelfde werk doen.

Payroll

Je kunt ook kiezen voor payroll. Dat doe je als jij als opdrachtgever zelf de kandidaat wilt werven en selecteren, maar geen juridisch werkgeverschap en administratief gedoe wilt. Jij draagt de kandidaat aan, de payrollonderneming sluit een contract met die persoon.

De Koeijer: “De werknemer gaat exclusief werken bij de opdrachtgever. De werkgever kan de werknemer niet ter beschikking stellen aan andere ondernemingen dan de onderneming van de opdrachtgever.”

Het payrollbedrijf is verantwoordelijk voor het juridisch werkgeverschap, periodieke betaling van het loon en re-integratie na ziekte. Er is geen speciaal ‘payroll-cao’: alle arbeidsvoorwaarden voor de payroller zijn hetzelfde als die van andere werknemers in jouw organisatie.

Jij hebt verder dezelfde verantwoordelijkheden voor je payroller, als voor je uitzendkracht. Net als bij uitzenden, ben jij verantwoordelijk voor alles wat er op de werkvloer gebeurt. Ook moet je het payrollbedrijf op tijd het juiste loon betalen.

Uitbesteden van werk of een opdracht verstrekken

Dan zijn er nog twee contractvormen waarbij niet het werk, maar het resultaat centraal staat:

  • Een overeenkomst aannemen van werk (als er wordt een tastbaar product wordt opgeleverd)
  • Een overeenkomst van opdracht (als er een dienst wordt geleverd)

“Het grote verschil met uitzend en payroll, is dat je als opdrachtgever alleen iets te zeggen hebt over de ‘wat-vraag'”, legt Dilrosun uit. “Je spreekt af welk resultaat iemand zal leveren. Hoe hij de klus klaart, dat is aan hem. Daar heb jij niks mee te maken. Dit is bijvoorbeeld prettig als je zelf niet weet hoe iets gedaan wordt.”

Je geeft iemand met zo’n contract dus geen leiding, legt ze uit. “Je mag een zzp’er niet inzetten als werknemer. Het is dus belangrijk dat hij niet als personeel binnen je bedrijf werkt.”

Je kunt werk uitbesteden aan een bedrijf of een zelfstandig ondernemer. Als je zelf geen zzp’ers kunt vinden, kun je een zzp-bemiddelaar inzetten. Die brengt vraag en aanbod bij elkaar en helpt eventueel met administratie en facturen.

Je kunt ook werken met tussenkomst van een intermediair. Je legt de opdracht bij dit bedrijf, die het weer uitbesteedt aan een zelfstandig ondernemer. “Het voordeel is dat je maar met één partij samenwerkt, ook als je bijvoorbeeld 50 zzp’ers nodig hebt om je IT-systeem op orde te brengen”, zegt Dilrosun. “Dat maakt de administratie ook simpeler. Maar let op, er ontstaat zo wel een ‘keten’.”

Ketenaansprakelijkheid

Bij uitzend, payroll en het aannemen van werk is inlenersaansprakelijkheid van toepassing, leggen de juristen uit. “Het bureau moet loonheffing en omzetbelasting afdragen voor de werkenden. Als de tussenpersoon dat nalaat, dan is de volgende in de keten aansprakelijk. Besef je dat als je zaken doet met zo’n partij.”

Hoe kun je problemen voorkomen? In het webinar geven de juristen een aantal tips. Bekijk de hele video hieronder.

De NBBU is de brancheorganisatie van ruim 1.200 professionele intermediairs op de arbeidsmarkt. Bekijk alle berichten van NBBU