"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Meeste interim managers zien omzet nog niet inzakken

18% interim-managers verwacht omzetdaling tussen 25 en 50%, blijkt uit onderzoek door Schaekel & Partners.

Er is in ieder geval één categorie zzp’ers die voorlopig geen beroep zal doen op steunmaatregelen van de overheid. Een meerderheid van zelfstandig werkende managers en consultants verwacht op korte termijn niet of nauwelijks een omzetdaling als gevolg van het  coronavirus.

Dat blijkt uit een peiling die interim-bureau Schaekel & Partners de afgelopen dagen heeft gehouden  onder tweehonderd hoogopgeleide zzp’ers op management- en directieniveau. Het grootste deel van hen werkt thuis en kan de gewerkte uren gewoon declareren. Slechts 10% geeft aan dat opdrachten geheel of gedeeltelijk zijn stopgezet.

Buffers

‘Het kan stilte voor de storm zijn, maar deze groep houdt het mede dankzij opgebouwde buffers nog wel een tijdje uit’, zegt partner Piet Hein de Sonnaville. ‘Dat was ook in de vorige crisis het geval. Toen bleek dat ze het ondanks een leegloop die soms tot negen maanden opliep toch wisten uit te houden.’

De groep zelfstandige managers en consultants is sindsdien iets gegroeid, maar niet zo hard als andere groepen zzp’ers.

Omzetdaling

Toch geeft 18% van de ondervraagden aan wel een omzetdaling van tussen 25% en 50% te verwachten. Ruim de helft van de ondervraagden ziet de opdracht niet wijzigen door het virus. Volgens de onderzoekers is dat opmerkelijk, omdat 86% wel verwacht dat de vraag als gevolg van de huidige crisis zal dalen. Dat duidt erop dat de pijn nog moet komen, bijvoorbeeld na afronding van de opdracht.

‘Blijkbaar zijn de effecten op korte termijn voor een belangrijk deel van de ondervraagde zelfstandige professionals niet zorgelijk’, concludeert De Sonnaville. ‘Dit in tegenstelling tot vele andere zelfstandigen, die nu wel al te maken krijgen met forse omzetcorrecties.’

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie