"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Koolmees houdt vast aan webmodule: ‘Feedback verwerken, testen en dan starten’. Verwachting: najaar.

Het kabinet sleutelt verder aan de webmodule. Naar verwachting kunnen opdrachtgevers de tool dit najaar gebruiken. Er is nog geen duidelijkheid over de alles bepalende ‘wegingsfactoren’ van de vragen. Status modelovereenkomsten is onduidelijk.

“De tweede conceptversie van de webmodule is klaar. Met het werkveld gaan we nu kijken wat duidelijker kan. Daarna moeten wegingsfactoren van de vragen bepaald worden. Dan komt de kamer aan bod.” Deze stappen lichtte minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) toe op een bijeenkomst over de webmodule. Aangezien de webmodule ook nog gebouwd moet worden, zal hij – naar onze verwachting – niet eerder beschikbaar zijn dan het najaar.

De webmodule moet duidelijkheid aan opdrachtgevers geven of voor een bepaalde opdracht wel of niet een zelfstandige ingehuurd kan worden. Op basis van enkele tientallen vragen geeft de webmodule uitsluitsel of dat kan. Ook kan de uitkomst van de webmodule zijn:  ‘indicatie dienstbetrekking’. Dat betekent dat de opdracht waarschijnlijk niet geschikt is om uit te laten voeren door een zzp’er. Er blijft een grijs gebied waarin de webmodule geen uitsluitsel kan geven, zo maakte de minister duidelijk in zijn overleg met veldpartijen vandaag.

De vragen uit de webmodule krijgen elk een andere wegingsfactor. De optelsom zal de uitkomst bepalen. Geen van de vragen zal een knock-out opleveren, zo maakte de minister duidelijk.

De webmodule maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen die de Wet DBA moet vervangen. Minister Koolmees liet niets los over wat hij gaat doen met de bekritiseerde wet Zelfstandigenverklaring en wet Minimumtarief.

Alternatief branche

Zzp-organisaties, opdrachtgevers en brancheorganisaties konden vandaag hun feedback geven op het huidige concept. Suggesties van een aantal organisaties om veel meer uit te gaan van de vraag of iemand ondernemer is noemde de minister ‘sympathiek’.  Het geeft wat hem betreft alleen geen antwoord op de huidige problemen binnen de zzp-markt. “Ik ben liberaal, dus ik snap het uitgangspunt dat je zelf moet kunnen kiezen met welk type contract je wilt werken. Maar we zitten ook in een situatie waarin de hele sociale zekerheid, onze fiscaliteit, de arbeidsrechtelijke bescherming vast hangt aan de beoordeling van de arbeidsrelatie. Dat is een realiteit die je onder ogen moet zien. Ook Europees rechtelijk.” Koolmees wees op oneerlijke concurrentie en de groep werkende armen onder zelfstandigen.

Modelovereenkomsten

Het kabinet moet nog een besluit nemen wat de status is van de modelovereenkomsten die gemaakt zijn bij de introductie van de Wet DBA. “Soms zijn sectorale situaties zo specifiek, dat de webmodule niet voldoende is. Dan is het logisch om aparte afspraken te maken” zo stelde Minister Koolmees. Hij kon geen uitsluitsel geven of dat betekent dat sectoren of organisaties kunnen blijven werken met de modelovereenkomsten als de webmodule er uiteindelijk is. De goedkeuring van een aantal van de huidige lopende modelovereenkomsten loopt overigens in september van dit jaar af. De webmodule zal dan nog niet operationeel zijn.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

  1. Eigenwijs mannetje….

    Voorspelling met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid:
    Gaat van “een koude kermis” thuiskomen….!!!!