"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Randstad en Thuisbezorgd.nl zijn nieuwe buren

Wie de parkeerplaats van het hoofdkantoor van Randstad in Amsterdam Zuidoost oprijdt, ziet daar een nieuwe hub van Thuisbezorgd.nl. Het is een zichtbaar voorbeeld van de samenwerking tussen beide partijen. Samenwerking en overnames van platforms lijken in de strategie van de uitzendgigant te passen.

Afgelopen week hebben de ceo’s van Randstad (Jacques van den Broek) en Takeaway.com (Jitse Groen) de tijdelijke ‘hub’ naast het hoofdkantoor van Randstad in Amsterdam Zuidoost feestelijk geopend. Thuisbezorgd.nl had een nieuwe uitvalsbasis in Zuidoost nodig en Randstad stelde vervolgens het eigen parkeerterrein beschikbaar. Vanuit deze nieuwe locatie kunnen de fietskoeriers dit stadsdeel beter bedienen. Veel meer dan een felgekleurde zeecontainer met tien elektrische bezorgfietsen is het niet, maar het is een concreet voorbeeld van de samenwerking tussen beide partijen.

Takeaway.com – moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl – en Randstad werken al twee jaar samen op het gebied van werving, selectie, administratie en het verlonen van fietskoeriers. En niet alleen in Nederland, maar ook in landen als België, Oostenrijk en Portugal. Randstad heeft expertise in HR-dienstverlening en Takeaway.com heeft een wereldwijd succesvol platform.

Geen zzp’ers

Opvallend is dat Randstad laat weten dat binnen dit partnership met Takeaway.com bewust niet met zzp’ers wordt gewerkt. Woordvoerder Maarten Hagg: “Wij hebben niets tegen bemiddeling van zzp’ers, daar werken wij zelf ook mee, maar alleen als dit tegen fatsoenlijke tarieven gebeurt. Als het gaat om werk aan de onderkant van de arbeidsmarkt – zoals fietskoeriers – dan werken wij pertinent niet met zzp’ers. Voor die banen biedt dit onvoldoende zekerheden.”

De fietskoeriers in Amsterdam Zuidoost worden dan ook niet per rit betaald – zoals gebruikelijk bij zzp-koeriers – maar draaien gewoon diensten. Randstad hanteert bij de samenwerking met een arbeidsmarktplatform als Takeaway.com namelijk een heldere filosofie, stelt Hagg. “Wij kiezen voor goed gereguleerd werk, ook in disruptieve omgevingen als platformwerk, zoals maaltijdbezorging. Waar andere partijen in de gig economy kiezen voor zzp’ers die worden betaald per klus, zonder enige vorm van werkgeverschap, kiezen wij voor meer werkzekerheid en goed geregeld werk. Met eerlijk loon en verzekering tegen arbeidsongevallen.”

Randstad Go

De interesse van Randstad in succesvolle arbeidsmarktplatforms is overigens niet nieuw. Immers platformisering en digitalisering bedreigen de ‘traditionele’ uitzendmarkt. Om de innovatieslag op de flexmarkt niet te missen kiezen grote uitzenders als Randstad ervoor om die platformisering te omarmen. Zeker met de wetenschap dat digitaal matchen de toekomst heeft. Enkele jaren geleden lanceerde het uitzendconcern zelfs een eigen platform, Randstad Go, voor het matchen bij tijdelijke klussen. Overigens kent Randstad met o.a. NewMonday, Yacht Plaza en Randstad Direct ook flinke reeks mislukte online projecten.

Overname tech-startups

De acquisitie van startups is een andere strategie om de digitaliseringsslag te winnen. Voorbeelden van overnames van tech-startups door Randstad zijn RiseSmart en Twago. Randstad-ceo Jacques van den Broek zei destijds (2016) in een toelichting: ‘De overname van Twago past – net als de eerdere overname van Risesmart – in de digitale transformatie naar nieuwe dienstverlening. Dit past in onze ‘tech & touch’-strategie.’ Hagg spreekt liever van ‘tech fór touch’; “We investeren volop in tech met als doel om de menselijke ervaring van onze klanten en kandidaten te ondersteunen en verbeteren.” Randstad heeft een eigen innovatiefonds opgericht (Randstad Innovation Fund) om nieuwe technologisch-gerichte bedrijven aan zich te binden.


 

 

We geven om tijdens het webinar “StartUp corner: what’s new in 2020” graag het podium aan een aantal startup’s die het in 2020 willen gaan maken. Ieder krijgt een paar minuten de tijd om hun pitch neer te zetten en kritische vragen van het publiek te beantwoorden. Vrijdag 14 februari, 14:30 uur. Inschrijven kan hier.