"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Waarom het blockchain-CV niet meer te stoppen is

“Het is een kwestie van tijd voordat het CV vervangen gaat worden door een digitaal identiteitsprofiel, dat veiliger en betrouwbaarder is,” aldus Yvette Cameron, oprichter van het toonaangevende HR onderzoeksbureau NextGen Insights. Zij sprak hierover op UNLEASH 2019. Welke rol krijgt blockchain in de toekomst van de arbeidsmarkt?

In eerdere artikelen duidde ik al de opkomst van de gig workforce. Hoe manage je een dynamische workforce van verschillende contractvormen die steeds vaker en sneller in en uit je organisatie zullen lopen? Voor HR neemt de uitdaging komende jaren alleen maar toe, als het aankomt op de betrouwbaarheid van HR data. Volgens Cameron rijden we op een ravijn af.

Onbetrouwbare data

“De in- en uitstroom van talent binnen organisaties neemt toe en het ontbreekt aan de juiste data om daar grip op te krijgen. Data omtrent werknemers en inhuurkrachten is veelal incompleet en niet betrouwbaar. Kijk alleen al naar het CV: het is 2019, maar nog altijd bevat de professionele identiteit van mensen ongevalideerde data die we niet kunnen vertrouwen en die overal binnen organisaties rondzwerft. De privacywetgeving maakt het er ook niet makkelijker op,” aldus Cameron.

Nog altijd bevat de professionele identiteit van mensen ongevalideerde data die we niet kunnen vertrouwen

We houden data vast in ‘silo’s’, zoals Cameron het noemt. “Voor elke job moeten mensen opnieuw solliciteren. Opnieuw persoonlijke gegevens, een motivatie en CV invoeren en zich laten screenen. Organisaties houden die data voor zichzelf en verifiëren het nauwelijks. Oftewel, de arbeidsmarkt blijft het wiel opnieuw uitvinden. Waarom is daar nog geen oplossing voor? Wat als een CV gevalideerd zou zijn en vrij gedeeld kon worden?” Nu blijven we volgens Cameron beslissingen nemen op basis van onderbuikgevoel.

Big brother is watching you

Niet alleen voor werkgevers doemt een uitdaging op. Werkende professionals zijn afhankelijk van werkgevers en laten in elk sollicitatieproces enorm veel data bij (potentiële) werkgevers achter. De privacywet lost dit maar deels op. In het tijdperk van Big Brothers Google en Facebook vertrouwen mensen organisaties steeds minder en nemen ze het liefst al hun data mee. “Niet voor niks zien we dat steeds meer mensen hun social accounts deleten omdat ze een platform en de daarop adverterende bedrijven niet vertrouwen. De angst dat er overal ter wereld data van je wordt bewaard en ooit tegen je kan worden gebruikt neemt toe,” aldus Cameron.

De professional centraal

“Professionals willen een CV 2.0 dat rondom hen is gecentraliseerd. Een CV dat ze zelf kunnen beheren en als een schuiflade open en dicht kunnen zetten voor derden,” zegt Cameron. Niet geheel toevallig lanceerde het bedrijf Workday recentelijk de Rising de WayTo-app, die professionals een geverifieerde identiteit biedt op basis van blockchain technologie.

De WayTo-app biedt professionals de mogelijkheid om zelf hun digitale gegevens te beheren en te delen. Het kan worden gebruikt om te solliciteren, werkervaring te laten verifiëren (referenties) en skills vast te leggen. Hoe meer organisaties zich erbij aansluiten, hoe meer kan worden gecheckt of referenties valide zijn, verlopen of misschien wel ingetrokken. Zo ontstaat er een 360 graden geverifieerd beeld van talent. Altijd met het uitgangspunt dat je zelf de controle hebt over de gegevens.

Waarde voor de toekomst

In de basis gaat blockchain over een nieuwe manier voor het opslaan van informatie en ervoor zorgen dat deze wordt gevalideerd, vertrouwd en veilig is. Elementen die volgens Yvette Cameron van cruciaal belang zijn voor HR: “Er ontstaat door de toenemende dynamiek van de arbeidsmarkt een enorm behoefte aan een digitaal CV dat betrouwbaar én controleerbaar is. Is iemand echt degene die in het CV is beschreven? Wat is haar of zijn werkervaring en opleidingsachtergrond en kloppen die? Wanneer die informatie naar de blockchain wordt verplaatst en door werkgevers wordt gevalideerd, dan kan het hard gaan.”

Blockchain gaat over een nieuwe manier voor het opslaan van informatie en ervoor zorgen dat deze wordt gevalideerd, vertrouwd en veilig is.

Momenteel gebruikt slechts 3 procent van de organisaties blockchain in HR, volgens een onderzoek van Sierra-Cedar HR Systems. “Een gemiste kans,” gaf Cameron aan op het podium van UNLEASH. “Het is waarde voor iedereen. Enerzijds biedt het werkgevers betrouwbaarheid en lagere kosten door efficiëntie in het sollicitatieproces en geëlimineerde risico’s. Anderzijds zullen professionals zichzelf beter kunnen vermarkten doordat ze de regie over hun data hebben. Ook zullen ze makkelijker én eerlijker kunnen solliciteren, wetende dat alle professionals langs dezelfde geverifieerde meetlat zullen gaan.”

Beyond the hype

“Ik kreeg vorig jaar als reactie op mijn presentaties vaak te horen dat mensen denken dat Blockchain een hype is. Maar geloof me, change is coming. Bereid je voor!” Cameron denkt dat in 2020 zeker 20% meer organisaties bezig zullen zijn met Blockchain: “In sectoren als Olie en Gas, Life Science, Supply Chain Management en Farmacie wordt allang met Blockchain gewerkt. Dat HR gaat volgen is slechts een kwestie van tijd.”

Jeroen Moerenhout is zelfstandig Arbeidsmarktstrateeg bij Leefvermaak. Hij analyseert de arbeidsmarkt en helpt organisaties strategische uitdagingen op het gebied van werving & selectie te overwinnen. Jeroen spreekt en schrijft over de arbeidsmarkt en de toekomst van werk. Bekijk alle berichten van Jeroen Moerenhout