"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

NBBU: Wacht nu eerst eens de visie van de Commissie Regulering van Werk af

Beoordeel zelfstandigen op hun ondernemerschap en geef ze een eigen positie in het Burgerlijk Wetboek, zo stelt brancheorganisatie NBBU voor.

De voorgestelde wetgeving van het kabinet voor het ‘werken met zelfstandigen’ bereikt het tegenovergestelde van wat zij beoogt. Het kabinet wil met de wetgeving twee problemen oplossen: zij moet schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de markt voorkomen en opdrachtgevers en opdrachtnemers aan de bovenkant van de markt vooraf zekerheid geven. Met de huidige aanpak wordt dit doel niet bereikt, stelt de NBBU.

Huidige voorstellen geven geen zekerheid

Het is belangrijk dat misstanden aan de onderkant van de arbeidsmarkt worden aangepakt en dat, waar nodig, passende wetgeving wordt ingevoerd. Maar het is nog maar zeer de vraag of met invoering van het minimum uurtarief van €16,- schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt wordt voorkomen. Daarnaast brengt het ook een lastenverzwaring voor iedere opdrachtgever en iedere zzp’er met zich mee.

Het kabinet neemt nu maatregelen die bedoeld zijn om partijen alvast meer zekerheid te geven in afwachting van de resultaten van de Commissie Regulering van Werk. Het kabinet wil dit onder andere organiseren door middel van een opt-outregeling voor zelfstandigen met hoge tarieven.

Eigen positie zzp in wetboek

Piet Meij, hoofd sociaal-economische zaken bij de NBBU: “Door vooraf zo snel mogelijk zekerheid te bieden voor zelfstandige en opdrachtgever weet iedereen waar hij aan toe is en is duidelijk welke wet- en regelgeving van toepassing is. Dat biedt rust. Beoordeel zelfstandigen op hun ondernemerschap en geef hun een eigen positie in het Burgerlijk Wetboek en ga hier in de praktijk alvast mee aan de slag.”

NBBU pleit ervoor om nu niet met ingrijpende wetgeving te komen, maar eerst de visie op de plaats van de zelfstandige op de arbeidsmarkt van de Commissie Regulering van Werk af te wachten. Daarna is het moment om, in samenhang met de andere knelpunten van de arbeidsmarkt, onderliggende wetgeving in nauw overleg met veldpartijen uit te werken.<

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

 1. Sterk Piet…
  Zoals jij t omschrijft is het meest logische weg…., maar ja logisch denken en werken is niet voor iedereen gesneden koek…
  Dank voor dit mooi en zinig schrijfsel…..

 2. In grote lijnen eens.

  1) Beoordeel op ondernemerschap. Dus met minder op gezagsrelatie. Eigenlijk net als in de VAR vragenlijst.

  2) Stop met de onzin van uitzonderingspositie via het €75+ tarief.

  Wacht dan eerst die commissie af.
  Misschien als begin wel vast met de €16+ eis starten.