"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Financiële instellingen en vakorganisaties ondertekenen werkcode: ‘Eén uitgangspunt voor alle werkenden’

Vijf financiële instellingen en drie vakorganisaties gaan samenwerken om één arbeidsmarkt voor alle werkenden te realiseren.

Achmea, a.s.r., ING, Nationale-Nederlanden, VGZ en de vakorganisaties De Unie, FNV Finance en CNV Vakmensen ondertekenen vandaag ‘de werkcode’. De acht partijen zeggen daarmee een antwoord te willen geven op de steeds verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt.

De werkcode biedt vijf uitgangspunten voor het realiseren van één arbeidsmarkt voor alle werkenden, dus mensen in dienst en mensen die niet in dienst zijn. Met de code willen de financiële instellingen en vakorganisaties samenwerken om zo één arbeidsmarkt voor alle werkenden te realiseren, met gedeelde opvattingen over de invulling van goed werkgeverschap én goed opdrachtgeverschap. De uitgangspunten zullen de komende drie jaar richtinggevend zijn bij het maken van afspraken in de cao en met leveranciers van arbeid.

Uitwerking

De uitgangspunten van de werkcode zijn:

 1. Werkenden die gelijk werk verrichten worden gelijkwaardig beloond en gewaardeerd
 2. Werkenden hebben toegang tot voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en pensioen
 3. Werk wordt georganiseerd in duurzame arbeidsrelaties
 4. Goed werkgeverschap is ook goed opdrachtgeverschap
 5. Werken bij een van de aangesloten organisaties draagt bij aan het vergroten van arbeidsmarktwaarde van mensen

Hoe de werkcode in de praktijk uitgevoerd kan worden is onderwerp van het werkcongres over flexibilisering in de financiële sector, dat vandaag plaatsvindt. Tijdens het congres zullen de acht partijen de werkcode ondertekenen. Om de gesprekken op dit congres te voeden is de whitepaper ‘werk in beweging’ opgesteld. Deze bevat een grote hoeveelheid recente publicaties, onderzoeken en interviews met betrokkenen.

In de code staat opgenomen dat de betrokken bedrijven afspreken “in principe geen zzp’ers in te zetten voor reguliere en langdurige bedrijfsactiviteiten en voor werkzaamheden die verricht worden door medewerkers in de onderste lagen van ons functiehuis.”

ING komt met aparte code voor zelfstandigen

ING geeft aanvullend aan dat ze vanaf het nieuwe jaar aan alle zelfstandige ondernemers gaat vragen om een aparte code te ondertekenen. “Daarin geven ze aan te willen investeren in de ontwikkeling van hun vakmanschap en nemen zij verantwoordelijkheid voor het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een pensioenplan” aldus de bank, die in een toelicht verwijst naar haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Met de code willen wij het bewustzijn ten aanzien van ondernemersrisico’s en zorgen voor duurzame arbeid vergroten” zo licht een woordvoerder van de bank toe. De bank is niet bang dat de code in deze markt niet af te dwingen valt: “Talent is in sommige vakgebieden schaarser dan ooit maar dat ontslaat ons niet van het zorg dragen voor goed opdrachtgeverschap”.  Later deze maand gaat ING een dialoog voeren met diverse zzp’ers bij de bank. De definitieve uitwerking en invulling volgt daarna.

Wetgeving

Interessant is te bezien hoe deze code een rol kan spelen in de actuele discussie over nieuwe zzp-wetgeving.  Een rode lijn in de code is immers om de verschillen tussen alle werkenden zo klein mogelijk te maken. Dat terwijl het in de Wet DBA en de opvolgers daarvan erom draait het onderscheid tussen werknemers en zzp’ers juist groter te maken. “De wet DBA is een sta-in-de-weg voor  goed opdrachtgeverschap” zo verklaarde Aegon, die niet onderdeel uitmaakt van deze coalitie, eerder in dit interview.

ING zegt dat verschillende contractvormen naast elkaar kunnen bestaan. “We zijn niet alleen goed werkgever maar ook goed opdrachtgever, een inclusieve arbeidsmarkt. Arbeid kan op verschillende manier worden georganiseerd. Vast, flex, voor een korte of een langere periode waarbij iedereen bijdraagt aan de gezamenlijke doelen. Daarmee zeggen we niet dat alle werkvormen even geschikt zijn voor alle werkzaamheden.”

De whitepaper van 120 pagina’s en de code zijn hier te downloaden op www.werkbeweging.org.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

 1. Hahahaha “financiële instellingen” en “een soort van gedragscode”….die twee dingen combineren geeft te denken….!!!!!!

  • @Arie

   Kunnen er ook mensen en organisaties bestaan, die bereid zijn om te groeien te veranderen? Wat hun naam of gedaante ook is.
   En die dan integere intenties hebben? Bijvoorbeeld een positieve bijdrage willen leveren aan de lastige situatie waar in onze arbeidsmarkt thans verkeert?

   Ik heb zo het vermoeden, gelet op de aard en omvang van de informatie die te downloaden is, alsmede het tijdstip waarop u dit deelt, dat u ‘denkt’ voordat u dit echt wáár-genomen heeft. En dat denken of delen hoeft niet perfect, want dat kan immers niet.

   Ik ben blij verrast door dit initiatief, heb het net dankbaar gedownload en ga het snel – morgen in de trein? – lezen. Dank ook @Hugo-Jan, dat u dit opgepikt heeft en met ons deelt.

   Overigens. U kunt misschien ook anders of nog niet reageren. Bijvoorbeeld vanuit de wijze woorden: ‘oordeel niet over mij, voordat u zes dagen in mijn schoenen geleefd heeft’.