"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Startup geeft in één klik toegang tot enorm veel onbenut IT-talent

Talent Alpha won twee weken weken geleden de Startup Award op UNLEASH in Parijs. Het bedrijf probeert de wereldwijde gap tussen vraag en aanbod in tijdelijke IT-specialisten te dichten. Ze brengen de specialisten en inhurende organisaties bij elkaar met behulp van AI technologie. Hoe doen ze dat en wat maakt ze zo uniek?

Talent Alpha is een Poolse startup en opgericht in september 2018 door Przemek Berendt, Mike Kennedy en Szymon Niemczura. Ze zagen de schaarste aan tijdelijke IT-specialisten wereldwijd toenemen en ontdekten dat er in Centraal- en Oost-Europa nog enorm veel onbenut tech-talent rondloopt. Niets geks aan, zou je zeggen, dat ziet iedereen. Maar zij vatten de koe bij de horens.

Gat in de markt

“De vraag neemt al tijden toe en de aanvoer is onvoldoende, ”aldus CEO Przemek Berendt vlak na de uitreiking: “Kleine en middelgrote softwarehuizen hebben moeite om hun bank van IT-specialisten leeg te verkopen, specifiek aan grote corporate organisaties. Want die doen liever alleen zaken met de grote bemiddelaars en softwarehuizen. Hierdoor zijn ze niet in staat om een pijplijn te vullen met interessante projecten, terwijl ze geweldige ‘over het hoofd geziene’ IT-specialisten op de bank hebben zitten.”

Alleen al in Centraal- en Oost-Europa zijn er meer dan 700.000 IT-specialisten werkzaam bij 25.000 kleine en middelgrote IT-bedrijven. Deze kleinere softwarebedrijven willen heel graag samenwerken met internationale klanten die interessante projecten voor hun teams hebben. Een gapend gat dus, waar Berendt en zijn compagnons maar al te graag wilden inspringen: “Wij willen de virtuele bank zijn voor al die kleine softwarehuizen. Het is bizar om te zien hoe organisaties kampen met een enorme behoefte aan IT-specialisten, terwijl hun recruitmentprocessen nog steeds lijken op Amerikaans blockbusterfilms uit de jaren 90: lang, moeilijk te digitaliseren, onvoorspelbaar en peperduur. Als organisatie wil je toch een kandidaat in één klik kunnen ontmoeten, zonder zo’n ingewikkeld proces?”

Tech Talent as a Service

Zo gezegd, zo gedaan. Talent Alpha ontwikkelde een Human Cloud Platform dat organisaties on demand toegang geeft tot de onaangeboorde pool van ervaren technische IT-specialisten. ‘Tech Talent as a Service’ noemen ze het zelf. De Poolse startup automatiseerde het volledige matchingproces met behulp van Artificial Intelligence. “We gebruiken machine learning om IT-specialisten op basis van meer dan 500 datapoints te matchen en testen op technische- en cognitieve vaardigheden.”

“De schat aan gegevens die we van elke IT-specialist hebben, stelt ons in staat om op maat een match te maken. We kunnen hele teams van IT-specialisten on demand en in één klik beschikbaar stellen aan onze klanten,” vervolgt Berendt zijn verhaal. “Ze kunnen daarbij het deliverymodel kiezen dat ze willen, of het nu een uurtarief, SoW, Agile Delivery of Time and Materials is.”

Achterhalen en assessen van talent

Volgens Marta Aserigadu, Head Of Strategic Partnerships, ligt de kracht van Talent Alpha zowel in het achterhalen van unieke talenten van kandidaten als in het assessen ervan. Daartoe hebben ze vier psychologen in dienst: “We onderzoeken niet alleen de skills van onze specialisten, maar ook hoe ze in een team van unieke waarde kunnen zijn.”

Aserigadu geeft aan dat ze steeds meer data verzamelen om te kunnen leren: “We willen steeds dieper in de persoonlijkheid en vaardigheden van onze IT-specialisten kunnen duiken. Denk aan technische- en softskills, persoonlijke waarden, zelfsturend vermogen, motivaties en aspiraties, maar ook met welke tooling ze zeer waarschijnlijk wel of niet uit de voeten zullen kunnen.” In de nabije toekomst wil Talent Alpha ook gaan leren van de projecten waar de IT-specialisten op zitten, zodat ze kunnen meten en bewijzen dat hun matchingstechnologie ook echt werkt.

Freelancers geen gat in de markt

TalentAlpha klinkt als een antwoord op de gig economy, met het verschil dat hun gig-workers in dienst zijn bij een softwarehuis. Geen Freelancers? “Nee, bewust niet”, vertelt Aserigadu. “IT-specialisten die bij kleinere softwarehuizen op de bank zitten zijn onze blauwe oceaan en daar zijn we op ingesprongen. Freelancers zijn geen gat in de markt, daar duikt iedereen al op. Voor nu focussen we ons op uniek zijn.”

Zoals elke ‘verhurende’ organisatie kampt ook Talent Alpha met de uitdaging van een up to date beschikbaarheid van kandidaten. “We zijn continu bezig om onze partners na te jagen en aan te moedigen om hier gedisciplineerd mee om te gaan. We hebben nu enkele duizenden IT-specialisten van zo’n 85 softwarehuizen in ons bestand staan en die uitdaging wordt alleen maar groter. We zijn nog lerende hoe we dat nog beter kunnen doen.”

Oplossing voor de toekomst?

“Er is een enorme IT mismatch gaande. In de VS is er momenteel ongeveer een tekort aan een miljoen IT-specialisten en in Europa een half miljoen. De oplossing van Talent Alpha is dan ook klaar voor een revolutie in de wereldwijde IT-sector,” vertelt Berendt met een glimlach. “Maar we zijn er nog lang niet,” sluit hij af om even snel een broodje te kunnen wegwerken, voordat hij zich weer begeeft in de hectiek van UNLEASH.

Jeroen Moerenhout is zelfstandig Arbeidsmarktstrateeg bij Leefvermaak. Hij analyseert de arbeidsmarkt en helpt organisaties strategische uitdagingen op het gebied van werving & selectie te overwinnen. Jeroen spreekt en schrijft over de arbeidsmarkt en de toekomst van werk. Bekijk alle berichten van Jeroen Moerenhout