"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Online platform Duojob gaat bemiddelen tussen vluchtelingen en bedrijven

Nieuw online platform wil komende jaren honderden vluchtelingen aan een stage, vrijwilligerswerk of een betaalde baan helpen.

Veel vluchtelingen in Nederland komen moeilijk aan de bak. Na twee jaar heeft maar 7 procent van deze mensen tussen 18 en 64 een baan, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Om vluchtelingen en bedrijven beter met elkaar in contact te brengen, is er nu Duojob.nl  

Bedrijven en vluchtelingen matchen

Op Duojob kunnen vluchtelingen en werkgevers een profiel aanmaken met hun gegevens en worden ze aan elkaar gekoppeld. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor regionale vluchteling ontwikkeling, zoals Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland (SVA) in de regio Amstelveen. In de praktijk van het SVA blijkt dat een aantal branches zich bij uitstek leent zich voor bemiddeling, zoals IT, horeca en financiële banen. Duojob richt zich daarom met name op deze branches. “Er zijn ontzettend veel hoogopgeleide en getalenteerde vluchtelingen die nog steeds wachten op een kans. Veel van hen hebben al tientallen sollicitaties verstuurd, maar komen maar niet in contact met de juiste bedrijven”, vertelt initiatiefnemer Hans Boersma.

Deze ondernemer uit Amstelveen leidt een online marketingbureau en was eerder op zoek naar vluchtelingen om een stage of baan aan te bieden. “Het vinden van geschikte kandidaten bleek erg lastig. Ik kon bij niemand terecht en een werkplatform voor vluchtelingen was er niet. Met de kennis van het maken van websites en het netwerk van mijn bedrijf Digital Wizards hebben we een onafhankelijk platform opgezet die vluchtelingen direct in contact brengt met bedrijven.” Het gaat om vrijwilligerswerk, stages en een betaalde baan. Boersma adviseert bedrijven om een vluchteling eerst een snuffelstage aan te bieden van een paar maanden. “Hierbij geeft je hem of haar de kans om op een laagdrempelige manier te wennen aan jouw manier van werken. Deze werkervaring kan de opmaat zijn naar een betaalde baan.”

Dagelijkse routine opbouwen

Duojob heeft geen winstoogmerk. Het plaatsen van vacatures is dan ook gratis. “Ik ben vader van een zoontje van 3 en leef mee met mensen die met hun gezin moeten vluchten voor een oorlogssituatie”, aldus Boersma. “Hiermee hopen we een klein verschil te kunnen maken in het leven van deze mensen. Met een stage of werk bouw je immers weer een dagelijkse routine op en krijg je zelfwaarde.”

Vluchtelingen een gezicht geven

Nog dit jaar hoopt Duojob tien vluchtelingen aan een stage of baan te helpen. Het komende jaar moeten dat er tenminste honderd worden. Stuk voor stuk vluchtelingen met een eigen, vaak schrijnend verhaal, “Het gaat daarbij niet alleen om mensen uit Syrië en Eritrea. Zo hebben we net een interview afgerond met een vluchteling uit de Bahama’s, waar veel homo-moorden worden gepleegd. Met Duojob willen we de menselijke kant van dit soort vluchtelingen laten zien. Wie zijn zij en waarom kwamen ze naar ons land? Daarmee hopen we het begrip voor hun aanwezigheid hier te laten groeien.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie