"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Kamer wil Minister horen na problemen ING met zzp-broker

VVD-woordvoerder arbeidsmarkt Dennis Wiersma gaat direct na het zomerreces een debat aanvragen met Minister Koolmees naar aanleiding van de problemen rond ING en haar contractbeheerder TCP. Dat zegt hij in het FD. Ook andere Kamerleden hebben vragen aan de minister.

TCP blijkt momenteel niet in staat facturen van zzp’ers die bij de ING werken, maar bij hen onder contract staan, te betalen. Voor de betrokken BV, TCP Direct BV, is ondertussen uitstel van betaling aangevraagd. In een persverklaring schreef TCP vorige week dat ze deze week hoopt meer duidelijkheid te kunnen geven over het voortzetten van de bedrijfsactiviteiten van TCP Direct BV.

Naar aanleiding van het incident bij ING en TCP publiceerde het FD afgelopen maandag een groot artikel met de titel “Wildgroei flexmakelaars vormt toenemend risico voor zzp’ers”. Dat artikel was voor het CDA Kamerlid Palland reden om Kamervragen te stellen.

Of Wiersma zijn debat krijgt, is nog niet duidelijk. Wat nu direct de inzet van dat debat wordt ook niet. Wiersma hekelt vooral het misbruik van hiaten in de wet door brokers en nep ‘zzp-certificaten’, Palland heeft het over ‘de afstand tussen zelfstandigen en hun eindopdrachtgever’ en wil een keurmerk, Van Kent (SP) ziet de oplossing in het handhaven van de Wet DBA.

Ironie van de ING/TCP casus

Zeker niet alles is pluis in de wereld van dienstverleners rond flexibele arbeid (zie dit overzicht voor de diverse vormen van dienstverlening plus overzicht leveranciers). En onderliggende problemen (mits naar waarde ingeschat) zijn zeker de aandacht van de politiek waard. Met aandacht voor het feit dat een flink deel daarvan voortkomt uit het onvermogen van de gehele politiek om tot een integrale visie op zzp-arbeid te komen (denk ook aan ad hoc maatregel over de zelfstandigenaftrek, waar geen Kamerlid over rept).

De ironie van het ING/TCP incident – die natuurlijk pijnlijk is voor alle betrokkenen – wil juist dat veel van de punten die de Kamerleden naar voren brengen nu net niet rond deze casus en de daar ontstane problemen spelen. ING werkt al meer dan 10 jaar met een vorm van contractbeheer en doet dat niet naar aanleiding van de Wet DBA. ING doet de werving en selectie van zzp’ers juist vaak zelf (alleen contractbeheer elders), beursgenoteerde ondernemingen zijn vanwege horizontaal toezicht en compliance ook zonder grootschalige handhaving gehouden aan de Wet DBA, er wordt gewerkt met goedgekeurde modelovereenkomst. TCP heeft een branchekeurmerk, ook het uitzendbedrijf waardoor TCP in problemen is gekomen is aangesloten bij een grote brancheorganisatie met een keurmerk. De onderliggende problemen in deze casus hebben ook niets te maken met de verhouding tussen risico’s rond schijnzelfstandigheid en tarieven noch met ‘de snelle opkomst van nieuwkomers’ (TCP bestaat al 25 jaar), zoals het FD schrijft.

Een goed gesprek tussen de Kamer en de Minister kan nooit kwaad. Het is wel gebaat bij een zekere inkadering van waar het nu echt over gaat, een goed inzicht op de werking van de hele branche plus oog voor op de manier waarop de positie van de zzp’ers, waar de Kamerleden voor op lijken te willen komen, echt versterkt kan worden.

Beeld: Husky, wikimedia)

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

 1. Uitstekend verwoord !
  Nu allemaal over elkaar heen vallen omdat er sprake is van SCHADE bij zelfstandigen, terwijl geen van de partijen er serieus tijd aan heeft gewijd, noch wijdt (SCHANDE) hoe een passende aanpak rondom Zelfstandigheid neergezet kan worden. Er zijn zoveel voorstellen in de afgelopen 30 jaren gedaan, bijna belachelijk voor woorden. Ken er zelf velen.
  Meer dan 80 procent daarvan haakte in op actuele en toekomstige problematiek (VAR, DBA, WAS, WAZ, specifieke sectoren) waar Politiek geen antwoord op had of geen raad mee wist.

  Laten we een beetje normaal doen.
  TCP-ING: oorzaak en gevolg zijn nu (helaas) gevolg van normale bedrijfsrisico’s.
  De impact is echter naar groot en daar leren bedrijven van. Mag je hopen.
  We moeten kijken naar de aanleiding: het niet serieus nemen van de werkvorm “Zelfstandige”. Want had men de krenten uit de pap gehaald die in die voorstellen zitten, dan had dit niet kunnen gebeuren !!

  Nee, beste critici (met name de hersenloze Schreeuwers en quasi analisten), gelieve te stoppen met parasiteren op een item en met onderbouwde en vooral opbouwende stellingen te komen.

  Met waardering en respect