"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Europees Hof zet streep door minimumtarieven voor Duitse architecten

Tariefafspraken in strijd met EU dienstenrichtlijn

De minimumtarieven die in Duitsland gelden voor architecten zijn in strijd met de EU dienstenrichtlijn. In een uitspraak heeft het Europees Hof van Justitie de Europese Commissie in het gelijk gesteld. In een in 2015 opgestarte procedure stelde de Commissie dat tariefafspraken een schending zijn van de dienstenrichtlijn. De EC wil zo het recht op vrije vestiging in Europa onder freelancers beschermen.

De vergoedingsregeling voor architecten en ingenieurs (HOAI) werd in 2013 in Duitsland van kracht. Minimumtarieven zijn nodig om de kwaliteit te bewaken, zo was het argument. Dat argument is nu van tafel geveegd door het Hof.

Nederland

De zaak doet denken aan discussies in Nederland over een algemeen minimum tarief voor zzp’ers en de roep om in bepaalde sectoren aanvullende tariefafspraken te maken.

Minister Koolmees verdedigde onlangs in de Kamer zijn keuze voor een laag minimumtarief met als argument dat het zijn inschatting is dat alleen een tarief dat gekoppeld is aan de armoedegrens door het Europees Hof gebillijkt wordt. Vakbonden en de linkse oppositie pleiten voor een hoger minimumtarief.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie