"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Aantal zzp’ers met financiële zorgen over eigen bedrijf gehalveerd

Het aantal zzp’ers die de financiële situatie van het eigen bedrijf ‘slecht of matig’ noemt is sinds 2012 gehalveerd, blijkt uit onderzoek van TNO en CBS.

Het aantal zzp’ers die de financiële situatie van hun eigen eenmans-/vrouwsbedrijf als ‘slecht of matig’ kwalificeren, is sinds 2012 bijna gehalveerd.

In 2012 vond 30% van de ondervraagden zzp’ers eigen arbeid die situatie nog slecht of matig. In 2019 is dat gedaald tot 16%. Dat blijkt uit de Zelfstandigen Arbeid Enquete van TNO en CBS.

Bron: ZAE 2012-2019, bewerking ZiPconomy

Ook zzp’ers producten – bijvoorbeeld winkeliers en eigenaren webwinkels – hebben minder zorgen, al ligt de tevredenheid over de financiële situatie bij die groep traditioneel lager (23% antwoordt in 2019 ‘matig/slecht’, dat was in 2012 35%). Ook vrouwen (2019: 18,2%), 55 plussers (20,3%) en zelfstandigen die werken in de ‘niet-commerciële dienstverlening’ (17,9%) zijn oververtegenwoordigd in de groep zzp’ers (alle typen) die zeggen dat de financiële situatie van hun bedrijf slecht of matig is.

Wanneer we kijken naar de andere waarden, dan zien we dat door de jaren heen vooral de groep die zegt dat het ‘goed’ gaat groeit. Meer dan de helft van de zzp’ers vindt dat het goed tot zeer goed gaat.

Bron: ZAE 2012-2019, bewerking ZiPconomy
De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie