"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Recruitment uitbesteden: trends en ontwikkelingen

Steeds meer organisaties besteden uit recruitment uit, juist in deze tijden dat talent schaars is. Marleen Deleu en Mark Bassie brachten het landschap van RPO-dienstverleners in kaart en delen hun bevindingen in een webinar.

RPO, het outsourcen van recruitment,  als redding in tijden van schaarste. Dat is het statement van Mark Bassie en Marleen Deleu. Samen brachten ze de markt van RPO-dienstverleners in kaart. In een webinar vertellen zij meer over de trends en ontwikkelingen in het vak.

In het onderzoek hanteren ze de volgende definitie van RPO:

‘Het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van een of meer recruitmentprocessen aan een externe dienstverlener.’

Je gooit als bedrijf je recruitment dus niet ‘over de schutting’, maar gaat echt een partnership aan met een dienstverlener.

“Een goed RPO-programma is daarom ook altijd maatwerk”, zegt Marleen Deleu. Deleu ziet in de markt dan ook verschillende vormen:

  • Total PRO, waarin er een totale uitbesteding is van het werving- en selectieproces;
  • Project PRO, waarbij het bijvoorbeeld gaat over een bepaald type functie;
  • Gedeelte RPO, waarbij alleen een bepaald deel van het recruitmentproces wordt uitbesteed.

Al die verschillende manieren waarop recruitment geoutsourced wordt, leiden ook tot een zeer divers landschap van RPO-dienstverleners. Voor hun onderzoeksrapport van 100 pagina’s (hier te bestellen) brachten Bassie en Deleu 17 spelers actief in Nederland en Belgie bij elkaar. Van grote wereldspelers tot lokale bedrijven, van generalisten tot specialisten.

In de onderstaande opname van hun webinar vertellen Bassie en Deleu meer over hun bevindingen. Verder hoor je wat opdrachtgevers zelf vinden van RPO en hoe RPO zich nu verhoudt tot een andere trend in de wereld van inhuur en sourcing: total talent acquisition.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie