"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

7 tips om beter samen te werken met freelancers: ‘Ga uit van de lange termijn’

Geef beter te veel informatie dan te weinig, betrek ze bij je team en werf tijdelijk personeel in principe voor de lange termijn. Volgens het panel van zakenblad Forbes werk je op die manier beter samen met freelancers.

Hoe kun je succesvol samenwerken met freelancers? Zakenblad Forbes vroeg tips aan zijn Agency Council, een vast panel leidinggevenden uit diverse branches. Zij zeggen dat ze graag werken met freelancers, maar vertellen ook dat goede samenwerking niet vanzelfsprekend is. Jouw rol als werkgever of manager is cruciaal. Ze geven zeven tips voor een succesvolle samenwerking.

  1. Check ze uitgebreid

Vraag potentiële freelancers naar hun manier van werken en visie. Selecteer iemand wiens normen en werkwijzen overeenkomen met die van jou. Dat is een goed begin van je werkrelatie. Als je een passende kandidaat hebt gevonden, stuur hem dan een uitgebreide beschrijving van de opdracht. Laat hem precies weten wat je doelen zijn.

  1. Werf freelancers op dezelfde manier als vast personeel

Het werving- en selectieproces voor je freelancers kan hetzelfde zijn als dat voor je vaste mensen. Ga uit van een langdurige relatie, niet van één opdracht. Als je je freelancers behandelt als onderdeel van het team, zorgt dat voor meer vertrouwen en toewijding. En dat leidt weer tot effeciëntere communicatie binnen het team.

  1. Laat jouw passie zien en geef richting

Alles draait om passie. Als werknemers bevlogen zijn, begrijpen ze ook je doelen beter en doen ze meer hun best om die doelen ook te halen. Laat dus jouw passie zien. Besef je dat niemand jouw visie zo goed begrijpt als jij zelf, dus geef zoveel mogelijk richting en instructies.

  1. Geef ze fatsoenlijke achtergrondinformatie en context

Geef freelancers zoveel mogelijk details en nuances van het project. Als je dat spannend vindt, kun je ze desnoods eerst een geheimhoudingsovereenkomst laten tekenen. Geef daarna zoveel mogelijk informatie over je organisatie en de klant. Op die manier haal je betere resultaten, verspil je minder tijd en zijn freelancers meer betrokken bij het team.

  1. Betrek ze vroeg en vaak

Geef freelancers de kans om belangrijke personen in je organisatie te ontmoeten. Zorg voor open communicatie en betrek je flexibele arbeidskrachten bij het vaste team. Laat freelancers ook klanten ontmoeten. Dat bevordert zowel de communicatie met de klant als de betrokkenheid van de medewerker.

  1. Schep duidelijke verwachtingen

Geef in het begin zoveel mogelijk details van het project. Op die manier hoef je ook minder vaak heen en weer te mailen omdat dingen onduidelijk zijn. Zzp’ers zijn vaak taak- en taktiekgericht. Geef dus duidelijke instructies. En over-communiceer als het gaat om belangrijke momenten en doelen. Je kunt deadlines, verwachtingen en behoeftes niet vaak genoeg delen met flexibele medewerkers.

  1. Beloon prestaties

Benadruk het belang van de opdracht en de rol. Laat het ook weten als er een mogelijkheid is dat deze opdracht tot nieuw werk voor je freelancers leidt. Ontdek wat je werknemer belangrijk vindt en beloon hem als hij boven verwachting presteert.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie