"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De nieuwe inhuurregels zzp. Maakt Koolmees het makkelijker en leuker?

Fiscalist Tjako Streefland laat zien wat er ondertussen duidelijk is over de vervanging van de Wet DBA en wat er nog op ons afkomt.

Langzaam maar gestaag werkt minister Koolmees toe naar een vervanging van de veel bekritiseerde Wet DBA. Te langzaam volgens sommigen, te geruisloos volgens anderen, zo werd duidelijk in een overleg in de Kamer over de voortgang van die vervanging vorige week.

Met het opnemen van nieuwe ‘gezagscriteria’ (zie ook hier) in het Handboek Loonheffingen over wanneer een ‘werkende’ nu wel of niet als zelfstandige beschouwd kan worden, is alvast een nieuw fundament gelegd onder een vervanging van de Wet DBA. Dat mag dan misschien geruisloos zijn gegaan en mogelijk worden ze in een latere fase nog aangescherpt, ondertussen zijn die regels er wel en zijn ze onderdeel van het geldend recht.

In ieder geval is nu duidelijk waar de Belastingdienst op let

Nieuwe vragen

In het onderstaande webinar ging Tjako Streefland van Taxpartners, namens Brainnet, dieper in op deze nieuwe criteria. En wat er daarna – de webmodule en de tariefgrenzen – gaat komen. Zijn de regels nu verduidelijkt en verruimt, zoals het Kabinet bij aanvang beloofde? “Rond een aantal onderwerpen is nu zeker meer duidelijkheid”, zo legt Streefland in het webinar uit. “Maar ze roepen ook weer nieuwe vragen op. Ondertussen kun je je als opdrachtgever of intermediair in ieder geval niet meer verschuilen achter het argument dat niet duidelijk is waar de Belastingdienst op let bij controle. Dat geeft handvatten voor je eigen inhuurbeleid.”

In een half uurtje praat Streefland je in het onderstaande webinar helemaal bij en gaat hij in op een aantal relevante vragen die tijdens het webinar zijn gesteld. (het relevante deel van dit webinar start vanaf 08.03 min)

Een goed ingericht inhuurproces kan naast tijd- en kwaliteitswinst ook forse kostenbesparingen opleveren. Bij strategische personeelsplanning hoort een professioneel ingerichte flexibele schil. Brainnet adviseert organisaties bij het inrichten van hun flexibele schil. Wij ontzorgen organisaties volledig als het gaat om het zoeken en vinden van de juiste professionals, het opstellen en beheren van inhuurcontracten, de facturatie, realtime management informatie, leveranciersmanagement en het minimaliseren van inhuurrisico’s. Wij geloven in transparante samenwerkingsverbanden waarbij talent waarde toevoegt aan ondernemingen. Bekijk alle berichten van Brainnet