"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

6 voorspellingen over de interim-markt en platformen in 2019: ‘Zelfstandigen gaan samen concurrentie aan met MKB’

Dat platformisering en technologie invloed hebben op de markt van (bemiddelen) van interim professionals valt niet meer te ontkennen, hoe ontwikkelt zich dat in 2019? Voor de achtste keer laten de vaste auteurs van ZiPconomy en enkele andere experts hun licht schijnen over het aankomend jaar.

 Tweedeling tussen platformen en specialistische bureaus – Sjaak Lekkerkerker (BLMC)

“Ik zie een grotere tweedeling ontstaan in de interimmarkt. Met enerzijds de platforms die gaan voor kwantiteit en efficiency. Hier geldt de wet van de grote getallen; veel kandidaten, beperkt onderscheidend vermogen, lage marges, weinig service. Deze platforms zullen vooral investeren in schaalgrootte en efficiëntie.

Anderzijds moeten de specialistische bureaus nog meer waarde toevoegen om zich te onderscheiden; met vakinhoudelijke kwaliteit, een grondige kennis van ‘hun’ interim managers die ze ook verder opleiden en een goede begeleiding van opdrachten.”

Sjaak Lekkerkerker, directeur Interim Management BLMC

 

 Zp’ers gaan samen de concurrentie met het mkb aan – Niels Huisman (Adapt)

“Ik denk dat we in 2019 steeds meer gaan zien dat zelfstandige professionals elkaar opzoeken, meer gaan samenwerken en dus ook elkaar vaker gaan inhuren. Zo kunnen ze opschalen zonder personeel aan te nemen en grotere projecten aannemen. Hierdoor kunnen ze nog directer de concurrentie met het mkb aangaan. De technologische ontwikkelingen van diverse platforms zal deze trend faciliteren. Zo worden zp’ers dus echte concullega’s van elkaar en kunnen zij voor nieuwe disruptie zorgen….

Verder zien we in 2019 dat bedrijven voor het eerst echt moeten ‘solliciteren’ bij de beste professionals. De rollen worden dus omgedraaid in een aantal branches en sectoren. Dit geldt voor vaste functies en de schaarstegebieden in de markt van zelfstandige professionals. Bedrijven en organisaties zullen dus nog duidelijker moeten laten zien waarom zij de geschikte organisatie zijn voor een professional. Een interessante opdracht wordt een hygiënefactor (net als tijdige betaling) en gaat het verschil niet meer maken…” 

Niels Huismans, managing partner bij Adapt Business Innovatie.

 

 Aantal zzp’ers neemt in 2019 flink toe – Marjan van Noort (FNV Zelfstandigen)

“Iedereen ziet het, hoort het en kan het bijna dagelijks in de media lezen: het aantal zelfstandigen op de arbeidsmarkt neemt toe.

Volgens ING zullen door toename van digitale werkplatformen tot een miljoen banen  verzzp’en. Een talmende overheid, een verlamde Belastingdienst, onvrede over werkdruk, allemaal factoren die leiden tot meer zelfstandigen. Vooral op plaatsen waar dat helemaal niet logisch is, zoals in de sector Zorg. Verzzp’ing kon wel eens het woord van 2019 worden.”

Marjan van Noort, manager expertisecentrum FNV Zelfstandigen

 

 Zélf toegang tot de beste freelancers – Lars Evers (Jellow)

“In 2019 nemen meer bedrijven zélf de regie bij het inhuren van freelancers. Simpelweg omdat men zich realiseert dat de inzet van freelancers je bedrijf significant beter maakt. Daarnaast zien we dat specialisten en hoogwaardige talenten steeds vaker de keuze maken om als freelancer te werken. Bedrijven die de ‘war for talent’ niet willen verliezen, moeten deze interessante groep arbeidskrachten dan ook beter in het vizier krijgen.

Bedrijven hebben dus behoefte aan hoogwaardige freelance-pools en gaan zélf de relatie aan met freelancers in plaats van dit over te laten aan een intermediair. Bedrijven bouwen zelf (of in samenwerking met andere bedrijven) freelance-pools op en willen direct toegang tot interessante freelancenetwerken, zodat ze snel zelf kunnen schakelen. Door slimme software en platformen wordt het steeds makkelijker om dit te organiseren. De contractuele afhandeling blijven ze naar mijn verwachting wel uitbesteden.”

Lars Evers, mede-oprichter Jellow

 

Inhuursystemen worden menselijker – Mark van Assema (#HRTech Review)

“Vooral bij grote organisaties is het twee decennia geleden misgegaan. Toen zag de financieel directeur de facturen van leveranciers van ‘inhuur’ oplopen. Aangezien inhuur vooral verloopt via leveranciers, moest de inkoopdirecteur dat probleem maar gaan oplossen.

Dus die wilde een systeem om leveranciers van inhuur te managen, zie daar de geboorte van het VMS, een Vendor Management Systeem. De afgelopen jaren werd duidelijk dat hier een belangrijke component over het hoofd werd gezien: de mens. Helemaal niet gek dat de HR-directeur van niets wist.

2019 wordt het jaar dat inhuursystemen menselijker worden, een nieuwe fase in het volwassenheidsmodel van #HRTech. In 2019 gaan we zien dat ‘inhuur’ meer ‘recruitment’ wordt en daarmee meer gericht op de personen die je inhuurt. Er komt meer recruitment in de technologie voor inhuur. Denk aan employer branding, verbeteringen van de ervaringen van kanidaten, videoselectie-tools, persoonlijkheidsassessments en culturele onboarding. Dan kan het meer over mensen gaan en niet alleen over leveranciers.” 

Mark van Assema, oprichter #HRTech Review.

 

Het jaar van de (gedwongen) platformisering – Bas van de Haterd (auteur)

“In 2019 zakt de economie in. Brexit, handelsoorlogen, dalend vertrouwen, ergens in het tweede of derde kwartaal zien we krimp en niet lang daarna grijpen bedrijven in.

Een deel van de ontslagen mensen gaat naar de platformeconomie als zzp’er en de discussies zullen heftiger dan ooit losbarsten over verkapte dienstverbanden, afbraak van de sociale vangnetten enzovoort. De polarisatie zal heftiger dan ooit zijn en de weinige oplossingsgerichte denkers zullen volledig overstemd worden door de hardste schreeuwers. Een integrale oplossing is verder weg dan ooit, terwijl de markt sneller groeit dan ooit.”

Bas van de Haterd, auteur, (internationaal) spreker en adviseur over de invloed van technologie op werk

 

Lees ook:

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie