"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Koolmees verruimt gratis ontwikkeladviesregeling naar alle 45-plussers, ook voor zzp’ers

Iedere werkende van 45 jaar of ouder kan in 2019 gratis advies krijgen van een loopbaanadviseur. Voorheen konden alleen specifieke beroepen zoals ambulancemedewerkers, schoonmakers en leerkrachten gebruikmaken van de subsidie. Minister Koolmees: “De mensen die dat hebben gedaan, waren positief. Maar ik denk dat er nog veel meer mensen er profijt van kunnen hebben. Daarom heb ik besloten dat alle 45-plussers in aanmerking komen.” Hij trekt daarom nog eens 3 miljoen euro extra uit voor de regeling, waardoor er in totaal 17 miljoen euro beschikbaar is.

Ook zelfstandige zonder personeel kunnen gebruik maken van de regeling.

Wie een ontwikkeladvies aanvraagt, krijgt een aantal individuele gesprekken met een coach. Samen kijk je dan naar je huidige werk, naar wat je kunt en leuk vindt, en waar in de toekomst banen voor jou te vinden zijn. De coach kan je ook helpen om je nieuwe plannen in gang te zetten. Het ontwikkeladvies is voor de deelnemer gratis. De coach kan per ontwikkeladvies €600 subsidie aanvragen. De regeling doet denken aan de loonbaancheques zoals die al een aantal jaren in België beschikbaar zijn.

Goede voornemens

“Het is belangrijk dat mensen regelmatig nadenken over de toekomst van hun werk en over hun persoonlijke ontwikkeling. Maar in de praktijk komen mensen daar niet altijd aan toe. Zeker niet als ze goed op hun plek zitten en een druk leven leiden”, zo schrijft met ministerie in een toelichting. Minister Koolmees: “Iedereen komt aan het begin van het jaar met goede voornemens. Ik denk dat het de moeite waard is om dit jaar met een loopbaanadviseur aan je eigen toekomst te werken.”

Loopbaancoach Leni Minderhoud, gespecialiseerd in (loopbaan)coaching van juist die 45plus ondernemer, is blij met de verruiming. “De afgelopen jaren is gebleken dat een regelmatige check van je loopbaanwensen en perspectief zeer verstandig is. De situatie op de arbeidsmarkt en innovatie van werk ontwikkelen in een steeds sneller tempo” zo zegt Minderhoud. “Een ondernemende mindset die up-to-date is, is hierbij onontbeerlijk. Ondanks dat de arbeidsmarkt aantrekt, is zelfstandig ondernemerschap nog steeds een interessant volwaardig alternatief. Gesprekken met een loopbaancoach, tevens businesscoach, kunnen helpen met een ondernemende houding die past in de huidige tijd van netwerken, nieuwe business modellen en innovatieve mogelijkheden. Maak dus als 45-plusser zeker gebruik van deze regeling. ”

De regeling is nog tot 10 januari 2020 beschikbaar. Een loopbaancoach regelt administratieve afhandeling.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

5 reacties op dit bericht

 1. Goede dag
  Begreep ik nou goed dat je begeleiding kan krijgen bij 47 jaar of kan mijn vriendin van 34 er ook gebruik van maken die als eenmanszaak cq zzp er aan haar opdrachten wil komen
  Dank voor u reactie

  • De regeling is voor 45plussers, dus niet voor iemand van 34. Daarbij gaat hier om loopbaanbegeleiding (herorientatie), wat m.i. niet hetzelfde is als een ‘acquisitietraining’ om aan opdrachten te komen.

 2. Hallo, zou graag in aanmerking willen komen. Hoe gaat dit in zijn werk? Groetjes patricia nowee

 3. Dankjewel Hugo-Jan voor het plaatsen van dit bericht!

  Het is een mooie regeling, met goede resultaten en ik kan het weten 😉 want ik heb ‘m helpen uitdenken en opzetten en bleef daarna nog steeds betrokken bij het proces van inrollen naar de mensen, die het nodig hebben, via de loopbaanadviseurs, van Noloc, echter ook via mijn netwerk daarbuiten vanuit OntwikkelRijk.

  Vandaag is de info op de website van Noloc bijgewerkt, waar mensen alle info ook uitgebreid kunnen nalezen: https://www.noloc.nl/ontwikkeladvies.

  Hartelijke ontwikkelgroet, Marjolein