"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

PZO en ZZP Nederland: “Zelfstandigen bouwen wel degelijk pensioen op”

De meerderheid van de zzp’ers spaart voor zijn pensioen, blijkt uit een enquête van zzp-organisaties. Maarten Post (ZZP Nederland): “Het is duidelijk, de discussie over verplichte deelname aan pensioenfondsen is op niets gebaseerd.”

58 procent van alle zzp’ers bouwt op dit moment vermogen op voor later, blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van stichting ZZP Nederland en PZO (Platform Zelfstandige Ondernemers).

Hoe langer zzp’er werkt als ondernemer, hoe groter de kans dat hij vermogen opbouwt voor later, blijkt uit de online enquête onder meer dan vijfduizend zzp’ers. Van de mensen die minder dan een jaar als zelfstandige werken, bouwt 33 procent vermogen op. 60 procent van de mensen die langer dan 5 jaar als zelfstandige werken, bouwt vermogen op voor later.

27 procent spaart niet

De meest voorkomende manieren om oudedagsreserve op te bouwen zijn sparen of de hypotheek aflossen. In totaal maakt 68 procent zich geen zorgen over zijn oudedagsvoorziening.

Er zijn ook zzp’ers die zeggen dat zij voldoende pensioen hebben opgebouwd in loondienst of waarvan de partner genoeg spaart voor beide. Een derde van de zzp’ers spaart niet voor zijn pensioen.

Ongeveer de helft van deze niet-spaarders zou wel willen, maar kan niet sparen. Het gaat om 14 procent van alle ondervraagde zzp’ers. Vooral zzp’ers tussen de 35 en 44 jaar hebben moeite hebben met pensioensparen: 29 procent zegt dat het nu niet lukt.

Tegen verplicht pensioen

Het merendeel bouwt een reserve op voor de oude dag, concluderen PZO en stichting ZZP Nederland. Zij vinden de studie een argument tegen een verplicht pensioen voor zelfstandigen.

“Hun manier van sparen past bij bij het ondernemerschap: individueel, flexibel en met behoud van zeggenschap over het eigen vermogen”, zegt voorzitter Maarten Post van stichting ZZP Nederland. “Daarmee is voor eens en voor altijd duidelijk, dat de discussie over verplichte deelname aan
pensioenfondsen op niets is gebaseerd. Zelfstandigen regelen zelf hun eigen zaken, ook een aanvullend inkomen voor de oude dag.”

Regie over eigen geld

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de ondernemers het belangrijk vindt om zelf te bepalen hoeveel ze sparen. Ondernemers willen zoveel mogelijk regie houden over hun eigen geld, omdat het voortbestaan van het bedrijf niet in gevaar mag komen, aldus de onderzoekers. Post: “Door het meestal wisselend inkomen is flexibele inleg noodzakelijk in plaats van een rigide premieplicht.”

Margreet Drijvers, directeur van PZO: “Nu we weten hoe zelfstandigen er zelf over denken, moeten we werken aan de verdere ontwikkeling van passende regelingen.”

De onderzoekers hebben niet uitgezocht of zzp’ers genoeg sparen. Uit een eerdere studie van Rabobank bleek dat het pensioentekort bij zzp’ers gemiddeld hoger (43%) is dan dat van werknemers (31%).

ZZP Nederland en PZO houden een voorlichtingscampagne voor zzp’ers over de mogelijkheden van de fiscale voordelen bij pensioenopbouw. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat veel zelfstandigen vermogen opbouwen via een spaarrekening in box 3. Zo missen ze fiscale voordeel. Lees meer hierover.