"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een op de vijf zzp’ers voorstander verplichte opbouw pensioen. Vakbonden eisen deelname zzp’ers aan pensioenstelsel.

Aanpakken van problemen in de zzp-markt vraagt om gerichte maatregelen, niet om een generieke ingreep via de pensioenen, stelt Hugo-Jan Ruts in zijn column.

Een akkoord tussen de sociale partners en het kabinet over een nieuw pensioenstelsel hangt op twee grote onderwerpen. De pensioenleeftijd. En de deelname van zzp’ers aan bedrijfspensioenen. Anders dan we eerder op basis van een NOS artikel berichten, blijven de vakbonden eisen dat zzp’ers opgenomen worden in de bedrijfspensioenen. Het overleg over een nieuw pensioenstelsel gaat na het weekend door.

Uit het ZZP-Kieskompas, dat actief was voor de Tweede Kamer verkiezingen van 2017, bleek dat slechts 19% van de deelnemers ‘ja’ zei op de vraag ‘zzp’ers moeten verplicht sparen voor een aanvullend pensioen’. Het CDA gaf aan ‘voor’ deze stelling te zijn. 61% van de zelfstandigen koos voor ‘nee’. Het ZZP-Kieskompas, een initiatief van ZiPconomy, werd meer dan 12 duizend keer ingevuld.

Voorstel: opdrachtgevers houden pensioenpremie in

Het voorstel dat de vakbonden nu gedaan hebben is dat werkgevers/opdrachtgevers pensioenpremie moeten gaan afdragen voor zelfstandigen die ze langduriger inhuren.

Dat is iets anders dan dat de zelfstandigen zelf verplicht worden om aanvullend pensioen op te bouwen. Daarmee kunnen de uitkomsten van het ZZP-kieskompas niet zo maar vergeleken worden met dit voorstel. Duidelijk is wel dat er onder zelfstandigen een flinke weerstand is om op deze manier (niet zelfstandig, verplicht) pensioen op te bouwen.

Zelfstandigenorganisaties als PZO, ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw zijn dan ook fel gekant tegen dit voorstel. Ze zijn ook niet betrokken bij de onderhandelingen.

Complex en ongericht

Het lijkt de vakbonden ook niet zo zeer te doen om de belangen van de zelfstandigen zelf. Het argument is dat een mogelijk kostenvoordeel voor werkgevers bij het inhuren van zzp’ers zo kleiner wordt.

De uitvoering van dit plan lijkt op het eerste gezicht complex en veel administratieve rompslomp opleveren. Het maakt opdrachtgevers waarschijnlijk vooral waterschuw om zelfstandigen in te huren. Dat zou zo maar eens een groter effect kunnen hebben dan een kostenverhoging.

Een ander gevaar is dat opdrachtgevers de prijs van die pensioenpremie gaan verrekenen met het tarief.  Dat gevaar speelt vooral in sectoren waar zelfstandigen een slechte onderhandelingspositie hebben. Nu net de groep waar de vakbonden zich zorgen over maken.

Slimmere en vooral gerichtere maatregelen nodig

De zorgen over de positie van zelfstandigen (geen pensioenopbouw/arbeidsongeschiktheidsverzekering, laag verdienvermogen, slechte onderhandelingspositie, schijnzelfstandigheid) in sommige sectoren zijn te begrijpen en reëel.

Wanneer we kijken naar de ‘werktevredenheidscijfers’ van het CBS, die van zzp’ers hoger zijn dan van werknemers, dan mag ook duidelijk zijn dat het hier gaat om een beperkte groep van alle zzp’ers. Een record aantal ‘stoppers’ onder zzp’ers in de eerste negen maanden van dit jaar (cijfers KvK) suggereert verder dat er steeds minder ‘gedwongen’ zelfstandigen zijn.

Het oplossen van de – daadwerkelijke – problemen in de zzp-markt vraagt om een intelligent en gericht pakket aan maatregelen en niet om een generieke maatregel die alle zzp-inhuur compliceert. Zeker niet via maatregel waar de zelfstandigen zelf niet op zitten te wachten.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

10 reacties op dit bericht

 1. De inzet van de vakbond lijkt loffelijk, op het eerste gezicht. Maar zetten ze zich in voor mij, de zzp-er? Of maken ze het voor opdrachtgevers minder aantrekkelijk om zzp-ers in te huren ten gunste van de werknemer?

  • Het lijkt op dat laatste. En anders wel het argument dat de vakbond weer wat bestaansrecht heeft en op kan komen voor de ZZP-er (waar niet om gevraagd wordt). De ZZP-er kiest toch voor zelfstandigheid incl het risico van te weinig pensioen? Als je te weinig verdient om een pensioen op te bouwen, dan moet je jezelf afvragen of de markt waarin je je bevindt goed is. Zo niet? Ga dan in loondienst of zoek een andere markt.

 2. Spijker op zijn kop: onuitvoerbaar en jaagt opdrachtgevers de schrik aan.

 3. Ik word nog liever verplicht om zelf pensioen opbouw dan dat een opdrachtgever mijn tarief afroomt voor zijn pensioenpot. Hallo…!

  • Helemaal mee eens Klaas, maakt de opdrachtgever inhuur schuw. Daarnaast kun je als zzp’er voor verschillende branches werken zodat je pensioenpot versnippert raakt.

 4. Onvoorstelbaar, de vakbonden die even de voorwaarden gaan bepalen voor een groep professionals die ze niet eens vertegenwoordigen, laat staan het beste mee voor hebben. Misschien de heren en dames van de vakbonden even een uittreksel met de definitie van de term ‘zelfstandig’ bezorgen?

 5. Ik ben zelfstandig en dat is een grondrecht, voor rekening en eigen risico, doe ik al sinds 2002. Waar bemoeit de overheid en de vakbonden zich mee. Ik wil geen verplichtingen, ik onderneem en daar voel ik me goed bij.
  Ik snap het wel, maar laten de overheid en de vakbonden eerst eens hand in eigen boezem steken. Verkeerd beleid in de Zorg, misbruik van de verzorgende en verpleegkundige, slecht management op de werkvloer, geen uitdagingen meer alleen het rooster is belangrijk, volgens mij vergeten de vakbonden en de overheid maar veel te makkelijk dat zij zelf veroorzaker zijn van de leegloop van vaste medewerkers die allemaal ZZP-er worden, waarom, u weet het allemaal wel, u moest zich allemaal schamen, al die mensen die zorgen worden als uitschot behandeld, dieven met hoge uurtarieven, dat is het beeld, Dat de pensioenpotten dan minder gevuld worden voor de toekomst, is dan maar jammer, toch. Nee, laat zelfstandigen zelf kiezen. Verplicht een Zelfstandige niet, maar stel uw pensioenfondsen gewoon vrijwillig open voor de opbouw, misschien dat als U het goed doet en er voor zelfstandigen wilt zijn, Maar ze vooral waardeert, dan is er misschien een kans. Maar Verplichten, nee, het is een grondrecht zelfstandig te zijn.
  Nog iets, het Midden en Klein bedrijf is de grootste werkgever in Nederland, al die zelfstandige ondernemers geven werk aan velen, zij zijn de drijvende kracht achter de economie, niet het Groot Bedrijf zoals de politiek ons wil doen denken. De overheid zou eerst eens schoon schip moeten maken in De Zorg, Een Nationaal Zorgfonds, standaard tarieven voor Verzorging en Verpleging , geen achterkamertjes afspraken met Zorginstellingen, laat ze bewijzen dat ze goed zijn voor Patiënt en hun Personeel, dit personeel moet en wil die patiënten zorgen, de kwaliteit van de Zorg is afhankelijk van de inzet van dit Personeel, Waarom Begrijpt u dit niet? Als wij als zelfstandigen/ ondernemers steeds meer verplichtingen krijgen dan is dit een virus onder de samenleving en Economie , dan komt alles straks Krakend tot stilstand!

 6. De brutaliteit van de vakbond maffia is grenzeloos. Hoe halen ze in het hun hoofd om zich te bemoeien met ondernemers? De verschillende ZZP organisaties zijn niet eens betrokken bij de onderhandelingen tussen vakbonden en kabinet. Wie vertegenwoordig je dan als vakbond, in ieder geval niet je leden cq. achterban. Schandalig gedrag. Een ondernemer is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen pensioen.

 7. Nogmaals………….ZZP is een container begrip. Ik ben sinds 2002 als ZZPér werkzaam en het geluk dat ik als HBOér mijn tarieven kan bepalen (idd € 75.- +), eindelijk heb ik ZELF een pensioenpot bij 1 instelling kunnen opbouwen. Dat was mijn eigen keuze. Ik heb nog wel circa 8 pensioen aanspraken bij 6 instellingen (bv 3 stuks alleen als bij Zwitserleven) staan tijdens mijn “dienstverband leven”, wellicht is dit iets waar de overheid zich op kan richten dat ik de aanspraken eindelijk eens kan overdragen naar 1 pot. En er niet 10 poliskosten rovers zijn….

  Daarnaast los ik ook af op mijn aflossingsvrije hypotheek zodat ik als ik met pensioen ga een goede toekomst heb. Hier heb ik geen overheid voor nodig.

  Pensioen is 1 (belangrijk) element, daarnaast ook in hoeverre je een (hypotheek vrije) koopwoning hebt of elders nog vermogen hebt opgebouwd.

 8. Ik ben ZZP-er geworden op niet meer verplicht een pensioen op te hoeven bouwen. Ik wil dan ook zeker niet dat hier enige vorm van verplichting bij komt.
  En ja, uiteraard is iedereen uniek en geldt dit niet voor alle ZZP-ers, maar dat is nu juist het probleem. Je mag niet alle zelfstandigen over een kam scheren. Ik zit in de gelukkige positie dat mijn tarief hoog is en mijn partner ook goed verdiend (en een leuk pensioen opbouwt). Dus waarom twee pensioenen opbouwen?