"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Blik op 2019: over mensen, werk en organisaties

Joke Twigt van Management Zaak B.V. was aanwezig op het event ‘Blik op 2019’ van interim-managementbureau Schaekel & Partners. Hoe kijkt het bedrijf naar volgend jaar?

Executive search- en interim-managementbureau Schaekel & Partners hield maandag een bijeenkomst waarbij zij met genodigden vooruit keken naar 2019. We kennen Schaekel & Partners van de tweejaarlijkse Interim Index. Tijdens deze avond lieten zij hun licht schijnen op de gehele arbeidsmarkt.

Het programma was kort en krachtig vormgegeven met sterke sprekers die vanuit drie perspectieven een blik op 2019 wierpen. Mathijs Bouman (econoom en journalist) beschouwde de macro-economische ontwikkelingen, Marjolein ten Hoonte (directeur Arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep) deelde haar visie uit organisatieperspectief en Sven Prevoo (psycholoog, toptalent LTP) vertegenwoordigde de nieuwe generatie werknemers.

Hoogconjunctuur doet pijn

Mathijs Bouman informeerde de aanwezigen over relevante macro-economische ontwikkelingen. De harde feiten bracht hij met een flinke dosis humor. Nu zijn de feiten niet zo ernstig als een aantal jaar geleden, dus blije gezichten zijn er al snel.

Toch bevatte zijn boodschap een fikse waarschuwing: hoera voor de lage werkloosheidscijfers (3,5%), maar de hoogconjunctuur doet wel degelijk pijn. Er is te veel werk voor te weinig mensen en dat is lastig groeien voor bedrijven. Ook de overheid kan niet alle plannen uitvoeren, waarvan de zorg en onderwijs goede voorbeelden zijn.

Gebrek aan personeel is de bottleneck volgens het MKB. Stagnatie is het gevolg. Mathijs noemt ook oplossingen. Want beste werkgevers, als u geen geschikte kandidaten kunt vinden, accepteer dan de ongeschikte kandidaten. En… maak ze zelf geschikt.

Voorbeelden te over van bedrijfsscholen. Ook kan het werk of proces zodanig veranderd worden dat lager opgeleid personeel het kan uitvoeren. Automatisering , robotisering en virtual reality zijn daarvoor hulpmiddelen. Ook besprak Mathijs de inzet van ouderen en arbeidsmigranten.

Wonen, werken, leren, leven en uitrusten

In het panelgesprek met Marjolein ten Hoonte en Sven Prevoo nuanceerden zij harde feiten met zachte factoren. Intelligentie, zelfreflectie en de  veranderkracht van een individu bepalen het talent, aldus Sven. Hij pleit voor leren falen. Met vallen en opstaan minder fout-vermijdend worden en experimenteren.

Millennials zijn onzeker en zoeken continu bevestiging. Bij ouderen zijn volgens Marjolein de eenzijdige werkervaring en opgedroogde netwerk problemen waaraan bedrijven moeten werken. Ook de verwachting van een baan voor het leven is achterhaald.

Daarmee haalt het panel het onderwerp flexibilisering van arbeid aan. Is het toppunt bereikt? Waar gaat het heen met het arbeidscontract? Om nog maar te zwijgen van de discussies over zekerheden voor zzp’ers. Een klein sociaalzekerheidstelsel voor hen om armoede te bestrijden is een nobel idee, maar als het de politiek niet lukt om een vervanger voor de Wet DBA vorm te geven, lijkt de uitvoering van dat idee een utopie.

De conclusie van het panel is het werk centraal gesteld moet worden, niet het contract. Voor ieder individu het advies: zorg dat je netwerk en vitaliteit op orde zijn, weet tot wanneer je wilt werken en zorg dat je kunt wisselen van baan. Omarm falen. Zorg voor jezelf. Of zoals Marjolein in een sneltreinvaart opsomde: wonen, werken, leren, leven en uitrusten!

Joke Twigt was jarenlang zelfstandig interim-manager. Zij heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd bij o.a. overheid, non profit organisaties en financiële dienstverlening, zowel nationaal als internationaal. Zij stapte uit de opdrachtuitvoering en behield connectie met het vak door erover te gaan schrijven. Zij is redacteur interim-management voor ZiPconomy. Daarnaast is zij lid van de redactieraad en auteur bij het (digitaal) vakblad Management & Consulting. Bekijk alle berichten van Joke Twigt