"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
meerderheid

Ruime meerderheid zelfstandigen ziet wel iets in de opt-out-optie Wet DBA.

Een ruime meerderheid van 77 procent van de zelfstandigen is voorstander van een opt-out voor de loonheffing en de premies voor de werknemersverzekeringen. Maar zorgen over uitblijven duidelijkheid Wet DBA blijven.

Slechts 15 procent van de zelfstandigen ziet weinig in een opt-out-optie, zoals de regeringspartijen dat hebben afgesproken in het regeerakkoord. De partijen spraken destijds over een tarief van 75 euro waarboven zelfstandigen voor zo’n opt-out zouden kunnen kiezen.

Mocht dit bedrag in de uitwerking van het akkoord nog veranderen, dan zal dat de zelfstandigen niet meteen van mening doen veranderen, blijkt uit een kleine peiling van De Staffing Groep. Slechts iets meer dan 10 procent denkt dat de hoogte van het tarief bepalend is voor een voor- of tegenstem, iets meer dan 43 procent denkt dat de tariefhoogte ‘misschien’ invloed heeft.

Ondertussen blijven er onder de panelleden zorgen omdat de onduidelijkheid over de Wet DBA in hun ogen voort duurt. “Veel schade is al aangericht door de WDBA en ik vraag me af of dat nog hersteld kan worden” zo stelde een van de panelleden.

Minimumtarief: de meningen zijn verdeeld

Rondom het minimumtarief zijn de ondervraagde zelfstandigen een stuk verdeelder. Daar is slechts 50 procent voorstander van het in het regeerakkoord verwoorde voorstel om een minimum uurtarief van 15 tot 18 euro in te stellen om zo zzp’ers aan ‘de onderkant van de arbeidsmarkt’ te beschermen. Liefst 35 procent ziet zo’n minimumtarief daarentegen niet zitten.

 

Heeft dat misschien met de hoogte van het voorgestelde tarief te maken? Dat zou kunnen, want als de voorgestelde grens hoger zou worden, zegt bijna 36 procent van mening hierover te veranderen. En nog eens ruim 10 procent zegt dit ‘misschien’ te doen.

 

Wat moet als eerste worden doorgevoerd?

Tot slot werd het panel van zelfstandigen nog gevraagd naar de belangrijkste wijziging die zij graag doorgevoerd zouden willen zien. Daarbij viel op dat er niet zozeer één specifiek onderdeel eensluidend naar voren kwam, maar dat de zelfstandig professionals in het algemeen ‘zekerheid’ en ‘duidelijkheid’ het allerbelangrijkste vonden. Of zoals een van de respondenten het verwoordde:

“De enorme kerstboom aan regels en verplichtingen maakt het bijzonder risicovol om iemand in vaste dienst te nemen. Dat los je niet op door die regels dan ook maar te laten gelden bij zzp’ers, maar door die kerstboom te ontmantelen.”

Lees ook:

De Staffing Groep is met haar drie labels (IT-Staffing, KwiiK en People for Office) een van de grootste leveranciers van flexibele kennis en capaciteit van Nederland. Vanuit het hoofdkantoor in Nieuwegein matcht De Staffing Groep sinds 1986 professionals met de juiste organisatie, en andersom. Bekijk alle berichten van De Staffing Groep