"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Koolmees tilt ‘breed’ overleg veldpartijen vervanging Wet DBA over zomer heen.

Overleg komt nu na hoofdlijnenbrief aan Kamer.

Minister Koolmees overlegt op woensdag 27 juni met de Tweede Kamer over hoe hij de Wet DBA wil gaan vervangen. Zijn plannen stuurt hij voor die tijd in een brief naar de Kamer. Een aangekondigd breed overleg over die uitwerking van zijn plannen met onder andere werkgevers-, bemiddelaars- en zzp-organisaties wordt over de zomer heen getild, zo laat een woordvoerder van de Minister weten. Omdat de aanwezigen zich dan beter kunnen voorbereiden.

Om draagvlak voor zijn zzp-plannen te krijgen, organiseerde Koolmees, samen met de betrokken staatssecretarissen Snel (Financiën) en Keijzer (EZ), in januari een bijeenkomst voor ‘veldpartijen’. Daarin vroeg hij feedback over de plannen (zie hier) die in het regeerakkoord staan, zoals tariefgrenzen en een webmodule voor opdrachten die liggen tussen het minimum inhuurtarief en het opt-out tarief. Tijdens die bijeenkomst, waar een bont gezelschap van vertegenwoordigers van zzp’ers, opdrachtgevers en bemiddelaars aanwezig was, bleek vooral tegen de webmodule veel weerstand te bestaan. Maar ook over de tariefgrenzen is niet iedereen even enthousiast. Die verschillen zijn er de afgelopen maanden niet kleiner op geworden.

Koolmees kondigde in dat overleg aan dat er eerst weer een soortgelijke sessie met deze groep vertegenwoordigers zou komen, voordat de hoofdlijnenbrief over de aanpassing van de Wet DBA naar de Kamer verzonden zou worden. Zo’n sessie komt er dus nu na de brief. Daarbij is het overigens nog niet duidelijk hoe concreet het Kabinet gaat worden in de brief. Over zowel de uitgangspunten als de uitwerking van de in het regeerakkoord aangekondigde plannen, bestaat nog steeds veel onzekerheid.

De afgelopen weken heeft Koolmees wel apart met een aantal belangenorganisaties gesproken. Er was een gezamenlijk overleg met ONL, Bovib en Zelfstandigen Bouw en onlangs hadden Koolmees en Snel nog met sessie met een groep zelfstandigen.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts