"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Is interim management springlevend of een (bijna) dood paard?

Het vak van de interim manager lijkt soms wat stil te staan. Of is dat maar schijn, en is het vak in werkelijkheid springlevend? De komende tijd zoeken we het uit.

Ja, dat is schrikken. Interim management en een dood paard in één zin. Toets de zoekterm interim management in op Google en het levert je 114 miljoen resultaten op. Hoezo dood? En toch…  Als je je even verdiept in enkele van die resultaten lees je weinig nieuws. Veel dezelfde namen (bureaus), dezelfde onderwerpen (leiderschap, tarifering, etc.), dezelfde profilering van het vak (tijdelijke versterking, complexe verandervraagstukken, specifieke expertise). Ik verwonder me.

De verwondering

Interim management lijkt geen onderwerp dat sterk leeft, terwijl er veel vacatures viraal gaan die werven voor interim posities op allerlei niveaus in allerlei sectoren. Minstens zoveel mensen hanteren de term in hun functieprofiel, LinkedIn levert bijna 300.000 resultaten op. Digitale content is er wel, maar om nou te spreken over hot items…. mwah. Door de jaren heen wisselen onderwerpen als leiderschap, kansen en bedreigingen, tarifering en integriteit elkaar af. Met één uitspringer: wet- en regelgeving en de Wet DBA in het bijzonder. Maar feitelijk is dit onderwerp niet alleen voorbehouden aan interim managers, maar aan interim professionals in meest brede zin. Ik struin eens in artikelen die ik eerder schreef over interim management. Een drieluik van een jaar of vier geleden zou ik met enige aanpassing zó weer kunnen publiceren. Help, waar is de actualiteit? Is er dan niets veranderd?

Het paard

Het beeld dat zich aan mij opdringt is dat van een paard in de wei. Zo eentje met oogkleppen op, niet omdat ‘ie niets wil zien, maar omdat ‘ie dan niet gehinderd wordt door vliegen of andere insecten die om hem heen zoemen.  Of door zonlicht dat te fel is voor zijn ogen. Daardoor staat hij daar maar gewoon te staan. Hij kan ook eigenlijk niet anders meer, hij is een beetje stram, beetje dikkig, niet meer zo snel. Hetzelfde rondje in de wei lopen gaat nog prima, maar een galop wordt een uitdaging. Kan hij dan niets meer dan het oude vertrouwde kunstje? Welnee, hij zou wel willen! Springlevend wil ‘ie zijn. Want hij is niet ziek, maar wel bijna dood. Hij is niet blind, maar die oogkleppen maken hem wel slechtziend. Hij is niet oud en langzaam, maar wel stram en stijf. Het wordt tijd voor warmte op de botten, adrenaline door het bloed. Het wordt tijd om interim management een impuls te geven.

Interim management aan het infuus

Laten we eens op zoek gaan naar de vernieuwing als die er is. Is interim management old school of bestaat er iets vernieuwends in het vak of in de positie van de interim manager? Wat maakt interim management aantrekkelijk? De komende tijd leggen we interim management aan het infuus. Nieuw bloed rondpompen en kijken of interim management opleeft. Natuurlijk blijven de bestanddelen van het bloed hetzelfde, met andere woorden: bureaus, community en netwerkorganisaties, opleiders enzovoort gaan hun zegje doen. Hopelijk leveren nieuwe sectoren, opdrachtgevers en buitenlandse initiatieven prikkelende inzichten. Wat zou volgens jou in het infuus moeten? Welke invalshoek of thema wil je belicht zien? Laat het me weten en dan trekken we samen het dode paard uit het slop. Dan laten we zien dat interim management springlevend is en meer belangrijk: niet weg te denken en van grote toegevoegde waarde in onze maatschappij!

Wie

Oh ja, en wie ben ik dan wel die deze verwondering uit en op zoek wil gaan naar vernieuwing? Ik ben een Baanbreker. Het is geen toeval dat dit de naam van mijn nieuwe bedrijf is, maar dat terzijde. De relatie met interim management is dat ik uit het vak gestapt ben (een baanbrekende stap). Aangezien de liefde voor het vak nog onverminderd aanwezig is, meen ik dat ik me nog met het spel moet blijven bemoeien. Dat maakt me nu iemand aan de zijlijn, een soort grensrechter. Ja, ik vind er iets van. Ja, ik oordeel ook. Maar een stuk objectiever en let wel: de beslissing ligt niet bij mij. Die ligt bij anderen, bij jou bijvoorbeeld als speler in dit werkveld. Ik geef de voorzet. Aangenaam kennis te maken!

Joke Twigt was jarenlang zelfstandig interim-manager. Zij heeft uiteenlopende opdrachten uitgevoerd bij o.a. overheid, non profit organisaties en financiële dienstverlening, zowel nationaal als internationaal. Zij stapte uit de opdrachtuitvoering en behield connectie met het vak door erover te gaan schrijven. Zij is redacteur interim-management voor ZiPconomy. Daarnaast is zij lid van de redactieraad en auteur bij het (digitaal) vakblad Management & Consulting. Bekijk alle berichten van Joke Twigt

6 reacties op dit bericht

 1. Interessante vraag Joke.
  Ik merk wel dat vervlakking van het begrip interim management bij opdrachtgevers, project, programma of gewoon tijdelijk. De echt verandercompontent staat minder centraal. Misschien een trend, misschien heeft “het vakgebied” het ook wel laten gebeuren.

  • Als ‘verandering’ een constante factor is geworden, dan is ‘veranderen’ misschien ook wel geen unieke vaardigheid meer…

   • Inderdaad Andre, ‘veranderen’ lijkt een competentie die iedere manager moet bezitten. Dus wat maakt een interim manager dan nog onderscheidend? De komende tijd proberen we het antwoord te zoeken. Groet, Joke

 2. Dank Peter, ik neem je constatering/vraag mee in het vervolgonderzoek! groet, Joke

 3. Sinds meer dan een decennium ben ik interim manager, voornamelijk in de industrie.
  Het was de tijd dat tarief nog geen echt onderwerp van gesprek was. En dat een gesprek met een consultant mogelijk was.
  Nu heet het in veel gevallen geen interim manager meer, maar voor hetzelfde soort werk: freelancer. Met een daarbij passend lager tarief.
  De opkomst van nieuwe bureau’s betekent dat je e-mailtjes krijgt toegestuurd waarbij de aansluiting word gezocht of de regio waar je woont in de buurt is van de klant.
  Ik klaag niet: afgelopen jaar heb ik een opdracht van een aantal maanden in het buitenland mogen doen.
  Het was heerlijk om er even uit te wezen….

  • Misschien is industrie wel een sector Jan, waarin interim management anders bekeken wordt dan bijvoorbeeld in het publieke of private domein. Nemen we mee in het vervolg! Groet,Joke