"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

100 bedrijven extra onder de loep. Meer controle Wet DBA door Belastingdienst.

Handhaving bij ‘kwaadwillende’ opdrachtgevers met de grootste risico’s van schijnzelfstandigheid.

De Belastingdienst gaat tot het einde van het jaar 100 opdrachtgevers controleren op schijnzelfstandigheid, zo staat in de brief over de Wet DBA die minister Koolmees afgelopen vrijdag naar de Kamer heeft gestuurd. De handhaving op de Wet DBA is weliswaar opgeschort tot januari 2020, maar voor ‘kwaadwillenden’ wordt een uitzondering gemaakt. In de brief van Koolmees staat dat de controle op arbeidsrelaties scherper wordt. Niet alleen de zogenaamde ernstige kwaadwillenden die de Belastingdienst eerst al in het vizier had, krijgen de inspecteurs op de koffie. Ook de minder ernstige ‘kwaadwillenden’ komen aan de beurt. “De Belastingdienst moet zijn tanden laten zien”, zei staatssecretaris Snel (Financiën) afgelopen zaterdag in het AD. Ook de Inspectie SZW, die wordt uitgebreid, krijgt de opdracht het opsporen van schijnzelfstandigheid prioriteit te geven.

Overigens meldt het NRC dat er de afgelopen twee jaar geen enkel bedrijf beboet voor het inhuren van zogenoemde ‘schijnzelfstandigen’.

Toezichtplan

Op 1 juli komt er een toezichtplan van de Belastingdienst, waarin komt te staan hoe deze het toezicht op de arbeidsrelaties gaat invullen. Een van de onderdelen is dus een selectie van 100 opdrachtgevers van wie de modelovereenkomst ‘al dan niet is goedgekeurd’. Maar bij deze 100 zitten ook opdrachtgevers die nog niet in beeld zijn geweest. Dat kan natuurlijk elke opdrachtgever zijn, maar verderop is de minister iets specifieker. “De focus ligt bij de opdrachtgevers die óf nog niet in beeld zijn geweest bij de Belastingdienst of die niet werken met een goedgekeurde (model)overeenkomst.”
Dat betekent dat wie wel werkt met een goedgekeurde overeenkomst, zich niet al te veel zorgen hoeft te maken. Aan uitlatingen van de bewindslieden in de pers kan afgeleid worden dat de Belastingdienst en de Inspectie SZW zich ook vooral zullen richten op sectoren met lage tarieven voor zzp’ers.

Deliveroo

Bij de bedrijven die wel een bezoekje mogen verwachten van de Belastingdienst, horen in ieder geval de maaltijdbezorgers. Staatssecretaris Menno Snel hintte er afgelopen zaterdag in Het Parool op dat Deliveroo in ieder geval de Belastingdienst langs krijgt. Het bedrijf ligt al een tijdje onder vuur bij de bonden, de politiek en de uitzendbranche.

Bewijslast bij Belastingdienst

De Belastingdienst gaat van 1 juli tot het einde van het jaar de geselecteerde bedrijven bezoeken. Afhankelijk van de bevindingen past de Belastingdienst het toezichtplan aan. “Toezicht vindt zo plaats waar de grootste risico’s van schijnzelfstandigheid zijn”, aldus de minister. Overigens ligt de bewijslast voor schijnzelfstandigheid bij de Belastingdienst. Die moet ook aantonen dat een opdrachtgever als ‘kwaadwillend’ aangemerkt kan worden, zo schrijven de bewindslieden.

Verder gaan SZW en de Belastingdienst onderzoeken hoe ze beter informatie kunnen uitwisselen. Zo kunnen door de Inspectie SZW geconstateerde overtredingen ook door de Belastingdienst worden beoordeeld. Ook signalen over onderbetaling, illegale tewerkstelling en schijnconstructies worden gedeeld.

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie