"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Brussel wil snellere hervorming Nederlands zzpstelsel

Europese Commissie vindt zzp-beleid Rutte III te mager en te traag.

‘Wacht niet tot 2020 met nieuwe regels rond schijnzelfstandigheid.En hervorm de fiscale regels voor zzp’ers.’ Dat schrijft de Europese Commissie aan de Nederlandse regering aan in haar  aanbevelingen. Dit zijn niet-bindende adviezen die elk land jaarlijks krijgt

De Commissie ziet dat de groei van de werkgelegenheid in ons land vooral naar zelfstandigen en werknemers met flexcontracten gaat en maakt zich daar zorgen over. Dat het vorige kwartaal voor het eerst het aantal vaste banen harder is gegroeid dan het aantal flexcontracten, kwam waarschijnlijk te laat aan in Brussel.De Commissie wijst op  grote verschillen in arbeidsrechtelijke bescherming, fiscale behandeling en sociale zekerheid tussen werknemers in loondienst en zzp’ers.

Neem financiële prikkels zzp weg

Dat Rutte III daar via bijvoorbeeld de Wet Arbeidsmarkt in Balans en de aangekondigde verandering van de Wet DBA wat aan wil doen, wordt door de Commissie erkend. Maar het is niet genoeg, zo stelt ze:  “Although some measures have been taken and additional ones have recently been announced, some of these factors still create financial incentives for employees to start working as self-employed or favour hiring them under a temporary contract.”

De Commissie wil dus dat ook de zelfstandigen- en startersaftrek wordt aangepast . Die zelfstandigenaftrek is een heet hangijzer in Den Haag. Veel partijen willen die aanpassen, maar die voorstellen haalden het regeerakkoord niet.

Dat door de hervorming van de Wet DBA een actieve aanpak van schijnzelfstandigheid tot 2020 blijft liggen, zint de Commissie ook niet. Minister Koolmees heeft toegezegd nog voor de zomer met zijn nieuwe plannen voor de hervorming van de Wet DBA te komen.Tot slot wijst de Commissie  er nog op dat zelfstandigen onderverzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en pensioen.  “This could affect the sustainability of the social security system in the long run.”

Concreet beveelt de Commissie Nederland aan om de prikkels om tijdelijke contracten af te sluiten of zzp’ers in te huren te verminderen, actief sociale zekerheden voor de zzp’ers te promoten en schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

Eén reactie op dit bericht

 1. Bijzonder om te zien hoe veel omgevingen, zoals commissies als deze, nog steeds denken dat we wereld rationeel controleerbaar en stuurbaar is 🙂
  Het paradigma is inmiddels echter verschoven van rationalisme naar realisme (aldus rapport WRR onlangs, ‘Weten is nog geen doen’). Dat vraagt andere kijk op zaken en aanpak dan we gewend zijn en liefst in aansluiting met toekomstige, duurzame ontwikkelingen voor groei van mens en samenleving.

  De kunst is innovatief en flexibel te kunnen opereren vanuit eigen regie en keuze van werkenden én werkgevers én het systeem zo in te richten dat het niet uitmaakt welke keuze er wordt gemaakt.

  Wellicht tijd om aan andere, meer samenhangende knoppen te draaien vanuit een nieuw, anders gezamenlijk te bepalen, perspectief waarbij we verantwoordelijkheid en verantwoording/bevoegdheid bij de juiste actors ligt?

  Er wordt in de periferie van bestaande oplossingen en partijen, sinds werd voorzien dat de wet DBA ‘t niet zou gaan redden, al een tijdje over nagedacht en gesproken in meerdere hoeken. Zodra er behoefte is aan nieuwe kijk en/of frisse ideeën… als verbinder voor impact informeer ik graag verder!

  Hartelijke groet,