"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Veldpartijen: ‘Gesprek met Koolmees over vervanging DBA een verademing’

ONL, Bovib en Zelfstandigen Bouw enthousiast over vervolggesprek met minister Koolmees en staatssecretaris Snel over alternatief voor Wet DBA.

Het is een ‘verademing’ om te merken hoe het huidige kabinet met de partijen in het veld in gesprek wil blijven over de opvolging van de Wet DBA. Dat zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel naar aanleiding van het gesprek dat hij deze week had met minister Koolmees en staatssecretaris Snel over de toekomst van het DBA-dossier.

Biesheuvel was in Den Haag samen met vertegenwoordigers van de Bovib, de brancheorganisatie van brokers en intermediairs, en van Zelfstandigen Bouw. Ook die reageren enthousiast over het gesprek met de bewindslieden. ‘Ik vind het vooral goed om te merken dat dit kabinet met de júiste partijen in gesprek wil’, aldus Rick Schevers van de Bovib. ‘Ze spreken niet alleen met de grote werkgevers- en werknemersverenigingen, maar ook met de zuivere bemiddelaars. Wij hebben geen belang bij meer of minder zzp’ers, het gaat ons er puur om duidelijkheid te creëren. We zijn blij dat daar ook oor voor is.’

 

Wensen en aandachtspunten

De drie partijen waren bij het kabinet uitgenodigd naar aanleiding van een brief die ze recent hadden opgesteld, samen met onder meer de NBBU, het Platform van zzp-bemiddelaars van de ABU, ZZP Nederland en PZO. Die brief, met daarin een aantal wensen en aandachtspunten, was weer een reactie op de uitnodiging die minister Koolmees had gedaan op 24 januari, tijdens een kickoff-bijeenkomst, toen hij de partijen in het veld opriep om zelf met oplossingen te komen voor het DBA-vraagstuk.

De bewuste keuze van de werkende tot ondernemer of werknemer moet centraal staan

‘Volledige zekerheid nodig’

De 9 ondertekenaars van de brief hebben die handschoen vervolgens gezamenlijk opgepakt. In hun brief pleiten ze onder meer voor ‘een tijdelijke oplossing’ die ‘volledige zekerheid’ biedt voor zowel opdrachtgever als -nemer. Daarnaast willen ze ook dat de Wet DBA snel van tafel gaat en dat alle twijfel hierover snel wordt weggenomen. En belangrijk: het zelfstandig ondernemerschap moet volgens hen nu eens wettelijk erkend worden en verankerd in het Burgerlijk Wetboek. ‘De bewuste keuze van de werkende tot ondernemer of werknemer moet centraal staan’, aldus de briefschrijvers.

 

‘Oog op de bal’

‘Wij houden oog op de bal’, zegt Biesheuvel. ‘Zowel voor de oplossing op de korte als op de lange termijn. We zijn maandag met de minister en de staatssecretaris serieus op de inhoud ingegaan. We hebben aangegeven ook in gesprek te willen blijven. Maar voor de rest is het nu even afwachten. De minister heeft gezegd dat de Wet DBA tot begin 2020 niet wordt gehandhaafd en dat hij voor de zomer met een hoofdlijnenbrief komt. Dan zal dit een vervolg krijgen. Maar het is in elk geval al heel fijn om te merken dat ze actief het gesprek opzoeken en openstaan voor ideeën. Dat is echt wel eens anders geweest.’

 

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman