"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU
Lakran VMS Services

Nieuw adviesbureau wil inzicht geven in proces rondom VMS

Onder het motto ‘Stretch Your Flex’ is deze maand bureau Lakran VMS Services van start gegaan, een adviesbureau dat zich onder meer richt op consultancy rondom VMS-systemen.

Regie houden

‘We constateerden dat veel grote bedrijven weliswaar een MSP-partij inschakelen om de hele inhuur van hun flexibele schil te regelen, maar daar niet altijd het optimale uithalen’, zegt initiatiefneemster Minke Mensink. ‘Ze schakelen een MSP in en denken dan: die gaan het voor mij regelen. Maar in de praktijk werkt dat niet altijd even goed. Je moet als bedrijf zelf ook regie houden. Het probleem is: veel bedrijven weten niet zo goed hoe dit goed georganiseerd te krijgen. Daar willen wij hen dan in ondersteunen.’

Volgens Mensink is het nu zo dat veel bedrijven een MSP (Managed Services Provider) inschakelen, die vervolgens via een VMS (Vendor Management Systeem) de hele keten afhandelt, van aanvraag tot facturatie. Maar Mensink zou het liever omdraaien, zegt ze: ‘Ik denk altijd: je moet als organisatie eerst zelf een VMS aanschaffen en daar vervolgens een MSP-dienstverlener bij zoeken. Dan hou je veel meer zelf de regie. En volgens mij zouden wij juist in die fase klanten kunnen adviseren.’

Lakran VMS Services

Dat gaat niet alleen om de keuze van een VMS, benadrukt ze. ‘Het gaat er ook om dat je ervoor zorgt dat iedereen het systeem gebruikt, zodat je daadwerkelijk het overzicht krijgt dat je wilt. En er zitten veel data in zo’n systeem, maar hoe kun je daar nou goed mee omgaan? Hoe kun je daar betere beslissingen op baseren? Daar willen wij ook beter naar kijken.’

De ‘hele consultancy rondom het proces’, dat is waar Mensink zich op wil profileren, dus: selectie, aanschaf, implementatie én het beheer van Vendor Management Systemen. ‘Eigenlijk zeg ik: beste klant, kijk nou eerst eens hoe je jouw eigen proces rondom tijdelijke arbeid ingericht wil hebben. Dat is de basisvraag. Wat is het doel? Welke oplossing heb je voor ogen? Dan kun je daar een VMS bij zoeken. Het is niet zo dat ik tegen MSP’s ben. Integendeel zelfs. Maar ik denk vaak dat als je het anders zou organiseren, dat iedereen daar dan beter van kan worden.’

Lakran VMS Services is sinds deze maand een onafhankelijk organisatieonderdeel binnen de Lakran Commerce Group, die al sinds 2006 bestaat. Mensink, die 20 jaar ervaring heeft binnen de Randstadgroep, is medeaandeelhouder geworden.

Peter Boerman was tussen 2016-2018 (eind)redacteur bij ZiPconomy. Hij is hoofdredacteur van Werf& ; over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Hij is gefascineerd door de vraag hoe menselijk talent en organisaties bij elkaar worden gebracht, en wil met zijn verhalen bijdragen aan een wereld waarin mensen zoveel mogelijk van hun potentie kunnen verwezenlijken. Bekijk alle berichten van Peter Boerman