"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ABNAMRO: “Uitzendsector dreigt honderden miljoenen euro’s omzet mis te lopen door personeelstekort”

Werkgelegenheid zakelijke dienstverlening groeit vooral dankzij uitzendbureaus. Ook Organisatieadviesbureaus groeien sterk.

De zakelijke dienstverlening lift mee op de groei van de Nederlandse economie. In de afgelopen jaren was dit een van de sterkst groeiende sectoren van de economie en ook de vooruitzichten in de komende jaren zijn positief. Vooral uitzendbureaus zitten in de lift. Zo verwacht ABN AMRO in 2018 een omzetstijging van 6 procent en in 2019 van 4,5 procent. Tegelijkertijd kampt deze sector met een enorm personeelstekort. Het werven van arbeidskrachten wordt steeds lastiger en dat zet de marges onder druk.

Dit is volgens ABN AMRO een serieuze belemmering voor groei: niet alleen voor uitzendbureaus, maar óók voor de sectoren die zij van personeel voorzien. Mede door het tekort aan arbeidskrachten kan het mislopen van omzet in de uitzendsector in 2018 oplopen tot honderden miljoenen euro’s.

Uitzenders moeten creatiever worden

“Tekorten op de arbeidsmarkt vormen een potentiele dreiging voor de groei van de economie”, zo reageert Jurriën Koops, directeur van brancheorganisatie ABU. “Uitzenders zullen steeds creatiever moeten worden om de match te realiseren. Met nog meer dan een miljoen mensen langs de kant zijn er volop kansen. Dat zien onze leden ook: ze boren nieuwe doelgroepen aan, binden uitzendkrachten langer aan zich en investeren meer in opleiding en scholing.”

Personeelstekort zet rem op groei zakelijke dienstverlening

Ook organisatieadviesbureaus groeien flink door. In 2018 met 6 procent en in 2019 met 4,5 procent. Ze profiteren van de toegenomen bedrijvigheid en verbeterde winstgevendheid. Ook verandert de omgeving van bedrijven sterk door digitalisering, wat de vraag naar adviesdiensten stimuleert.

Hoewel de seinen voor de zakelijke dienstverlening op groen staan, heeft dit succes ook een keerzijde. “De zakelijke dienstverlening profiteert in de komende jaren van de economische groei. Er is veel vraag naar de diensten die de sector, als smeerolie van de economie, biedt en we zien dit ook terug in de verwachte groei van de meeste branches”, zegt Kasper Buiting, Sector Econoom Zakelijke Dienstverlening van ABN AMRO.

“Tegelijkertijd wordt de sector geconfronteerd met een enorm personeelstekort. Zo vraagt de technologische ontwikkeling om andere profielen en is omscholing vereist om de databases van uitzenders aan te laten sluiten op de vraag. Bedrijven die er niet in slagen vacatures te vervullen, worden in hun groei belemmerd. De vraag die zich nu opdringt, is: hoe lossen we de mismatch op? Door binnen een vakgebied gericht op zoek te gaan naar de kwaliteiten die óók kunnen worden ingezet in andere disciplines. Zo kunnen uitzenders anticiperen op de benodigde, toekomstige kennis en competenties en geschikte werkzoekenden vanuit andere disciplines koppelen aan de juiste werkgevers.”

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

2 reacties op dit bericht

  1. Misschien valt er nog wat te halen bij de ouderen? 40 en 50 plus vind nog steeds moeilijk werk…

  2. Deze 50+-allrounder zit nog steeds op de reservebank hoor, beste uitzendorganisaties!!Ik ben zelfs 2 maanden gratis in te zetten om te zien of ik aan de vraag kan voldoen. Heb ik zelf het meeste vertrouwen in! Maar voorlopig ontvang ik nog steeds berichten dat er zoveel aanmeldingen zijn dat ik helaas niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.