"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Unleash 2018: de ‘Gig Economy’ als grote afwezige

Volop grote aanbieders op Unleash, de HR-techbeurs die recent in Londen werd gehouden. Maar waar is de flexibele arbeidsmarkt in al dat technologische geweld?

Zoals eerder aangekondigd was ik recent twee dagen in Londen met een paar Nederlandse zzp-collega’s. Ik had beloofd op Unleash 2018 Conference & Expo vooral te kijken naar wat de tientallen aanbieders en sprekers te vertellen hadden over ‘The Gig-Economy’, wellicht over Total Workforce Management en in elk geval over ‘The Contingent Workforce’.

 

Dat viel tegen

Nou, eerlijk gezegd: dat viel nogal tegen. HR Tech World, zoals de conferentie vorig jaar nog heette, was zeker interessant voor mensen die op zoek zijn naar een goed HR-systeem of een Applicant Tracking System. Of voor mensen die geïnteresseerd zijn in de vele HR-apps en platforms en die alle ontwikkelingen qua technologie willen volgen (van Artificial Intelligence en Robotic Process Automation tot Platform as a Service en Data as a Service).

 

Gebrek aan aandacht voor vast & flex

Maar wat mij toch het meeste opviel was het gebrek aan aandacht voor de integratie van vast & flex. Als íets momenteel een buzzword is, dan is het wel Total Workforce Management. En toegegeven; bij een aantal presentaties kwam dit begrip ook wel terloops voorbij. Maar het ging toch vooral over hoe je je personeel in loondienst beter kunt vinden, selecteren, vasthouden, verbeteren en beheren. Vroeg ik door naar hoe het zat met de ‘non-employees’, dan was steevast het antwoord dat het platform, het systeem of de tool zich daar natúúrlijk ook prima voor leende.

 

Term ‘gig economy’ is besmet geraakt

Overigens bleek ook vrij snel dat de term ‘gig-economy’ in Engeland besmet is geraakt. Dit is te wijten aan een reeks schandalen zoals wij die bijvoorbeeld kennen via de Deliveroo-koeriers of de postbezorgers bij Post.nl. Liever praat men in Engeland daarom tegenwoordig over de ‘CWP’, de Contingent Workforce People.

Maar dan nog, het is toch gek dat SAP SuccessFactors op de beurs stond met een enorme stand, maar zonder hun zuster SAP Fieldglass? En Oracle of Workday hadden toch kunnen laten zien in welke mate hun systeem dan te gebruiken is voor externe inhuur? Of liever nog: waarom lieten ze niet zien hoe het al gebruikt wórdt?

Oracle had bijvoorbeeld een mooie presentatie hoe zij met HR-data het werk van een politieagent en een winkelbediende makkelijker konden maken. Zo kon een agent bij een melding van een incident op zijn smartphone opzoeken welke collega’s in de buurt waren en of er in de buurt nog adressen waren waar mensen over een wapenvergunning beschikten. Ook kon hij snel controleren of zijn dienstauto nog recent was nagekeken in de garage. Maar dit soort informatie zou ook de inzetbaarheid van een ingehuurde medewerker enorm kunnen versnellen en zijn output kunnen verbeteren.

 

Niet vooroplopen bij integratie

Is de conclusie wellicht dat de aanbieders van dit soort software niet vooroplopen bij koppeling, integratie en samenwerking? Recent vroeg de Vlaamse omroep in een Europese aanbesteding om aanbiedingen voor een geïntegreerd HR-systeem waarmee de omroep haar grote flexschil én vaste kern kon beheren. Geen enkele inschrijver kon voldoen aan de gestelde eisen.

 

Waar is de recruitmentmarketing in flex?

Ik heb onlangs al eens geschreven dat het me opvalt dat de grote ATS-leveranciers in Nederland druk bezig zijn om een ‘ecosysteem’ te bouwen, met als kern hun eigen ATS en daaromheen tientallen apps waaruit de klant kan kiezen. Bij de aanbieders van VMS-systemen zie ik dit echter nog nergens.

Ook zie ik bij het recruitment van vast personeel en de dienstverlening door RPO-aanbieders dat er veel aandacht is voor een goed ’employer brand’ en een optimale ‘candidate journey’. Marketing hoort er gewoon bij als het om recruitment voor vast gaat.

Bij de werving van interim-professionals en zzp’ers hoor en zie ik hier echter nooit iets over. Zijn de verschillen tussen deze werelden dan toch nog steeds zo groot?

 

In Amsterdam wel meer flex-integratie?

Terug naar Unleash. Op 23 en 24 oktober is deze conferentie terug in de RAI in Amsterdam. Naar verluidt is deze beurs en expositie nog veel groter dan die in Londen. Gaan we daar dan ook Nederlandse partijen zien die wél vast & flex op één systeem aanbieden (zoals Nétive) of  Staffing Management Services die samen met hun partner Compagnon ‘Total Talent Acquisition’ aanbieden? We zullen het zien!

O ja, nog één ding. In mijn vorige artikel beloofde ik dat ik in Londen zou proberen de recruitment-vaardigheden van robot Vera te onderzoeken? Welnu, dat heb ik gedaan. Voor mij was het zelfs een van de hoogtepunt van Unleash. Het hele verhaal leest u binnenkort op dit platform.

mr. Mark Bassie (Breda 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, ZZP-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Auteur van het handboek 'Scoren op inhuurmarktplaatsen!' van FNV Zelfstandigen (2012). Onderzoeker/co-auteur van diverse Nederlands/Belgische onderzoeksrapporten o.a. over Recruitment Process Outsourcing (RPO) (2016), over Vendor Management Systemen (VMS) (2017) en over Managed Service Providers (MSP) (2018). Zie Flex-Beheer.nl voor de downloadpagina's. Bekijk alle berichten van Mark Bassie