"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Planet Interim Index 2017 laat duidelijk krapte op interim-markt zien

Opdrachtgevers bereid meer te betalen voor interim professionals.
Maar hoe zit dat met IT? Niels van Berkel over de trends achter de cijfers.

Opdrachtgevers zijn bereid flink meer te betalen voor interim professionals. De tariefindicatie die ze met online gepubliceerde opdrachten meegeven steeg tussen 2016 en 2017 voor sommige categorieën opdrachten met meer dan 15%. Opvallend genoeg steeg de tariefindicatie voor zelfstandige IT’ers dan weer nauwelijks. Dit blijkt uit analyse van de cijfers van Planet Interim, het online matchingsplatform voor hoger opgeleiden. “De tarieven die opdrachtgevers meegeven komen iets dichter bij wat interim professionals zelf als gewenst tarief afgeven. Maar het verschil blijft nog aanzienlijk”, zo verklaart Niels van Berkel, oprichter en eigenaar van Planet Interim.

 

55.010 verschillende online interim opdrachten

In heel 2017 publiceerde Planet Interim 55.010 verschillende online interim opdrachten. Een flinke groei ten opzichte van de 37.743 opdrachten in 2016. Tegelijkertijd schreven bijna 20.000 nieuwe interim professionals zich er in, 11 procent meer dan in 2016.

Tariefindicatie van opdrachtgevers met 7,5% gestegen

Opdrachtgevers geven vaak (helaas niet altijd) bij een opdrachtformulering een indicatie van het tarief af. Interim professionals geven op hun buurt bij inschrijving een gewenst tarief af. Zoals al eerder geconstateerd zit tussen de twee een flink verschil. In 2016 lag het gemiddelde ‘wenstarief’ van de interim professionals 30 euro per uur hoger dan het gemiddelde van de tariefindicaties van de opdrachtgevers. Het daadwerkelijk afgesproken tarief zal uiteindelijk afhangen van de onderhandelingsvaardigheid van de gekozen kandidaat .

Het verschil is in 2017 wat kleiner geworden. Als we de IT-opdrachten buiten beschouwing laten, steeg de tariefindicatie van opdrachtgevers met 7,5% terwijl het ‘wenstarief’ van de professionals gemiddeld maar met 1,7% steeg. Vooral bij de opdrachten op het gebied van interim-management en strategisch advies (+ 16,6%) en die van marketing, sales en communicatie(+17,2%) steeg de tariefindicatie van opdrachtgevers fors. Bij finance opdrachten, een van de grotere categorieën, steeg de tariefindicatie slechts 2,9%, terwijl het door professionals gewenste tarief zelfs iets daalde.

 

En de IT-tariefindicatie dan?

Opvallend genoeg bleef de tariefindicatie voor IT-opdrachten, verreweg de grootste groep van online opdrachten, nagenoeg stabiel. De schaarste in deze sector, ook terug te zien in het feit dat het aantal IT-opdrachten veel harder groeit dan het aantal nieuw aangemelde IT-zelfstandigen, vertaalt zich dus blijkbaar niet zichtbaar door in hogere tariefindicaties.  “Mogelijk komt dit doordat de overheid en semipublieke organisaties hun werving hebben uitbesteed aan diverse MSP-partijen en brokers, die alle in clusters opereren”, zegt Van Berkel. “Je ziet daarom veel dezelfde opdrachten tegelijk bij meerdere spelers terug. Dat proberen we te ontdubbelen.”

“Vanwege bijvoorbeeld het grote volume komen brokers en MSP’s er vaak niet aan toe een reële tariefindicatie aan de markt te verstrekken. Of ze willen dit uit concurrentieoverwegingen niet. De kans op een plaatsing is voor bureaus per opdracht immers maar 10 tot 20%, omdat veel publieke organisaties of hun MSP’s met 5 tot 10 of zelfs meer preferred suppliers werken. Hierdoor wordt de tariefindicatie vaak helemaal niet of te algemeen ingevuld met een te ruime indicatie waar alles in past. Zo wil een bemiddelaar de kaarten tegen de borst houden. Vervolgens zullen veel IT-professionals door de gebrekkige informatievoorziening zonder tariefindicatie, niet of niet snel op de opdrachten reageren. Zo dient zich een negatieve spiraal aan, bij een toch al krappe IT-markt.”

 

Algemene krapte tekent zich af

Terwijl het aantal opdrachten op Planet Interim vorig jaar met 46 procent groeide, nam het aantal nieuwe inschrijvingen met ruim 11 procent toe. Het verschil was relatief het grootst binnen de vakgebieden ‘IT’, ‘Bouw & Techniek’, ‘Onderwijs’ en ‘Zorg, Medisch en Welzijn.’

“Hier tekent zich de grootste krapte af”, zegt Van Berkel, die hiervoor een aantal oorzaken ziet. “Met name in het laatste kwartaal nam de groei in aanmeldingen af. Mogelijk is dat omdat men en masse aan het werk is. Dan is het een teken van naderende krapte. Het kan ook te maken hebben met het gedoe rondom de Wet DBA. Ook uit de KvK-cijfers blijkt de groei van nieuwe zelfstandigen wat af te nemen. Er zijn meer vaste banen in de aanbieding. De verborgen werkloosheid onder zzp’ers loopt terug in het hogere segment waarop Planet Interim zich richt. We ontvangen ook afmeldingen van leden die met pensioen gaan.”

 

2018

Voor 2018 is Van Berkel echter nog steeds zeer positief gestemd. ‘Omdat de diversiteit aan opdrachten verder zal toenemen. Daarnaast, veel professionals zijn het zat dat ze de afgelopen jaren afgewezen werden zonder kans op succes en vaak zonder toelichting. Als dit verandert, zal dit hen weer interesseren om zich in te schrijven. Zo zien we bijvoorbeeld steeds meer commerciële opdrachten online, dat was een aantal jaar geleden ondenkbaar.”

Een meer selectieve inzet van leveranciers met meer commitment is een stuk gezonder voor de markt

Het online aanbod zal nog aantrekkelijker worden als inhurende partijen ontdekken dat ze ook zelf makkelijk hun opdrachten online kunnen zetten, voordat ze alles over te veel voorkeursleveranciers uitsmeren en eenieder op kosten jagen, stelt Van Berkel. “Een meer selectieve inzet van leveranciers met meer commitment is een stuk gezonder voor de markt. Het scheelt een berg energie, frustratie en kosten voor allen, terwijl leveranciers dan meer kans hebben om het mindere aantal opdrachten, maar wel opdrachten met meer commitment, met een kwalitatief beter proces in te vullen. Meer rendement voor iedereen. Maar ik geef toe dat dit een stokpaardje van me is”, lacht hij.

Met meer dan 50 duizend online opdrachten voor interimmers in het hogere segment, mag duidelijk zijn dat online een stevige rol speelt in de bemiddeling van interim professionals. “Het gaat hierbij ook om echte interim opdrachten. Geen korte klussen”, zo vult Van Berkel aan.

De website van Planet Interim werd onlangs verder gemoderniseerd, waarmee het bedrijf klaar is om zich onder andere ook op de Belgische markt te richten. Van Berkel, goedgemutst: “Dat proces van continu verbeteren houdt nooit op. We zullen blijven aantonen dat ons model veel waarde en transparantie toevoegt voor alle stakeholders op de interim markt, niet alleen in Nederland, maar ook daarbuiten. Het enorme potentieel, mede door de uitstekende schaalbaarheid van dit platform, zal nog beter zichtbaar worden in 2018!”

 

 

 

De ZiPredactie plaatst hier interviews en eigen artikelen. Daarnaast persberichten, aankondigingen of (met toestemming) overgenomen artikelen. (contact: info[AT]zipconomy.nl) Bekijk alle berichten van ZiPredactie

Eén reactie op dit bericht