"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Een vervanging van de Wet DBA gaat langer dan twee jaar duren. Daar is nu een oplossing voor nodig”

“De realiteit is dat nieuwe wetgeving jaren kan duren. De beloofde datum van 1 januari 2020, waarop er een vervanging van de Wet DBA ligt, is volgens Hans Biesheuvel (ONL) niet realistisch. Daarom pleit hij voor een alternatieve route.

“De richting die het regeerakkoord aangeeft, daar kunnen wij ons wel in vinden. Een gedifferentieerde benadering. Aanpak schijnzelfstandigheid. Prima. Maar de oplossing die gekozen is, is qua wetgeving erg lastig vorm te geven. Het gaat daarbij te lang duren. Waarschijnlijk ook langer dan Minister Koolmees zegt. “ Dat stelt Hans Biesheuvel, voorman van ONL voor Nederland, in een interview met arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. Dat de Wet DBA momenteel niet gehandhaafd wordt is volgens Biesheuvel nog steeds niet voldoende om bijvoorbeeld grote opdrachtgevers gerust te stellen.

“Nu zijn er eigenlijk geen fiscale regels. De nieuwe regels gaan nog jaren duren. Die tussenfase duurt veel te lang. Daarom hebben we met een achttal andere organisaties een brief gestuurd naar Minister Koolmees. Daarin staan een aantal suggesties om snel duidelijkheid te geven, zonder de uitgangspunten van het kabinet in de weg te zitten. “

“Een bewuste inschrijving bij de KvK plus een getekende opdracht moet de basis zijn dat iemand geen werknemer is maar ondernemer. En pak het misbruik daarvan via schijnconstructies hard aan via een antimisbruikbepaling op basis van een aantal heel concrete criteria.” Biesheuvel kan zich wel vinden in de tariefsgrens van 18 euro, die het kabinet voorstelt. “98% van alle schijnconstructies kan je zo aanpakken.”

Zie hieronder het volledige interview

Hugo-Jan Ruts is 'editor-in-chief' en uitgever van ZiPconomy. Bekijk alle berichten van Hugo-Jan Ruts

2 reacties op dit bericht

  1. Wat een onzin. De opdrachtgever die nu nog niet is gerustgesteld zal toch naar zichzelf moeten kijken en niet naar (nog meer verruiming van) de wetgeving.

  2. Haha, een opdracht en een KvK inschrijving moet genoeg zijn?

    Dat zegt toch helemaal niks, dan kan iedereen ondernemer worden.
    Het gaat niet om papier, het gaat erom hoe je je gedraagt. Wanneer wordt dat eens duidelijk bij de klagers.

    Net als Eddy denk ik dat je je beter kunt gaan aanpassen aan de situatie ipv te blijven mauwen over tariefGrenzen en andere onzinnige argumenten.